Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Anémie

 


Aktualizováno:

Nemoci

Co to anemie je, jaké jsou její příčiny a koho postihuje? Anemie, neboli česky chudokrevnost, je v zásadě nedostatek červeného krevního barviva. Anémie většinou bývá také spojena i s nedostatkem červených krvinek. Krevní barvivo se nazývá hemoglobin a slouží k přenášení kyslíku do tkání, čili je to životně důležitá substance, látka, kterou potřebujeme ke svému životu.

Vznik anémie

Jen ve vzácných případech je anémie genetická choroba. Nejčastěji anémie vzniká jako onemocnění vyvolané nedostatkem látek, které jsou důležité pro krvetvorbu. V některých případech bývá anémie způsobena předčasným rozpadáním krvinek anebo tím, že se krvinky v kostní dřeni netvoří z důvodu jiných onemocnění. Kteří lidé mají větší předpoklady pro vznik anemie? Nejčastěji u nás je to především dospívající mládež, která velice rychle roste, u které je prokázán častý nedostatek železa. Další skupinou lidí s předpokladem k anémii jsou ženy, které mohou mít děti (jsou plodné), a které mají pravidelné menstruační cykly. Anémie se týká i některých vegetariánů, u kterých se může za nějaký čas projevit nedostatek železa, ale ne u všech. Další významnou skupinou jsou osoby, které trpí chronickými onemocněními jiného druhu. Bylo také výzkumem dokázáno, že u lidí, kteří dlouho pijí černý čaj, se hůře vstřebává železo a pak u nich vzniká častěji anémie z nedostatku železa. Také houbaři by měli zpozornět, protože houba čechratka podvinutá může způsobovat chudokrevnost a to už při prvním snědení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Anémie v české populaci

Chudokrevnost se vyskytuje u 30% adolescentů – dospívajících mladých lidí, u kterých je nedostatek železa z jejich rychlého růstu. Anémie také bývá až u 60% těhotných žen. A také 30% mladých žen, které mají pravidelné menstruační cykly a zároveň mají i nedostatek železa, trápí anémie.

Příznaky anémie a zdravotní rizika

Chudokrevnost jako taková může mít mnoho příznaků, nejčastějšími příznaky jsou únava, v některých pokročilejších případech točení hlavy, pobledlost jen v některých případech. Pokud se zaměříme na zdravotní rizika chudokrevnosti, tak anémie je především signálem nějakého jiného onemocnění nebo výživového nedostatku, jako například banální nedostatek železa nebo některých vitamínů, což lze většinou lehce nahradit. Někdy ale anémie může ukazovat na jiné onemocnění, které není hned zřejmé a tady je pak potřeba po příčinách anémie pátrat. Může to být například i onkologické onemocnění, ale většinou v české populaci je chudokrevnost spojena s nedostatkem železa.

Anémie může také vést k dalším procesům, které sama vyvolává. Například u osob, které mají zúžení některých cév, například koronárních cév na srdci nebo na dolních končetinách, tak u nich se mohou projevit nedostatky prokrvení těchto kritických orgánů. Zde tedy anémie může přímo způsobovat angínu pectoris nebo bolesti nohou při delších chůzích.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Krvácení z nosu a chudokrevnost

Krvácení z nosu je většinou způsobeno anomáliemi v žilách, které zásobují sliznici nosu. Krvácení z nosu jako takové není příznakem anemie, ale může ji způsobit, pokud bude časté. Krev totiž obsahuje mnoho železa a krvácením z nosu se ztrácí z těla velké množství železa a z tohoto důvodu může vzniknout anémie z nedostatku železa.

Perniciózní anemie

Perniciózní anemii jako takovou nemůžeme moc ovlivnit, protože je to porucha vstřebávání vitamínu B12 a její příčina sídlí v žaludeční sliznici. U perniciózní chudokrevnosti se používá poměrně jednoduchá léčba ve formě injekcí vitamínu B12. Tak jako u každé anémie, tak i perniciózní anémie je ze začátku léčby i nedostatek železa, takže dieta by měla být bohatá na železo.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Anémie a červené krvinky

Chudokrevnost je nedostatek červených krvinek anebo červeného krevního barviva. Jen velice vzácně se chudokrevnost objevuje s nedostatkem červeného krevního barviva a zároveň s normálním počtem červených krvinek. Obvykle to jde ruku v ruce, a při anémii bývá jak nedostatek červeného krevního barviva, tak i červených krvinek.

Anémie a srážlivost krve

Anemie nemívá vliv na srážlivost krve, je pravda, že to může být obráceně, při nízké srážlivosti krve může dotyčná osoba více krvácet a z toho důvodu může dojít k anémii.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Anémie a únava

Únava může být zapříčiněna mnoha anomáliemi a jedna z nich je i anemie. Chudokrevnost tedy skutečně může způsobovat únavu.

Léčba anémie

Nejdříve je nezbytné zjistit, zda je anémie způsobena nějakou jinou závažnou chorobou, jejíž léčení by odstranilo i anémii. Pokud jsou vyloučena tato jiná závažná onemocnění, tak se většinou přijde na to, že anémii způsobuje nedostatek železa nebo vitamínu B12, čili kyseliny listové. V takovém případě se anémie léčí jednoduše podáváním těchto látek buď ve formě tabletek, anebo v injekční formě při poruše vstřebávání přes zažívací trakt.

Při léčbě anémie pomocí železa a vitamínu B12 není třeba po dobu léčby nějak zvlášť upravit životní rytmus, například denní aktivity, protože ty se upraví samy podle tíže anémie, které nemocného donutí k tomu, aby byl více v klidu. Co je ale důležité, je upravit dietní návyky a zařadit více zdrojů bohatých na železo, kyselinu listovou a vitamín C. Dostatečný přívod vitamínu C je nesmírně důležitý pro správný metabolizmus.

Anémie a alkohol

Alkohol je spojen s chudokrevností díky mnoha mechanismům, které působí negativně na celkový zdravotní stav. Při léčbě anémie je zapotřebí začít abstinovat.

Anémie a dieta

Naštěstí jsou potraviny, jako je zelenina a ovoce, které v sobě mají vysoký obsah železa, ale na druhou stranu jsou i potraviny, které naopak ubírají železo, tím že se konzumují. Při anémii je především třeba posílit příjem vitamínu C, který výrazně podporuje vstřebávání železa z potravy.

Potraviny bohaté na železo

Teď k těm potravinám, které obsahují železo. Přírodní železo obsahuje především maso. Všechno maso obsahuje nejvíce železa ze všech potravin, ale stačí třeba jen i ryby a kuřecí maso. Ze zeleniny je na železo bohatý například špenát, zelí a červená řepa.

Potraviny ubírající železo

Nyní k potravinám, které naopak vstřebávání železa omezují. Některé vlákniny a také taniny omezují vstřebávání železa, když se jedí. Také černý čaj působí proti vstřebávání železa.

odkaz na článek

. Anémie [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS