Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Lněné semínko

 


Aktualizováno:

Zdravý styl

Užívání lnu setého je známo již z období 3 000 let před naším letopočtem. Len se pěstoval v pásmu od Středozemního moře po jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu. Lněné semínko mělo v dávných časech vícero použití, sloužilo jako potrava, na výrobu plátna i jako výborný lék. Dnes jsou všeobecně známy jeho účinky při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy nebo zastavení průjmu, dále při zánětu žaludku a žaludečních vředech. Již méně je známo, že lněné semínko blahodárně působí i proti rakovině.

Lněné semínko – účinky

Lněné semínko obsahuje vysoké procento tuku, a to až 40 %, 30 % vlákniny a 20 % bílkovin. Většinu tuku ve lněném semínku tvoří omega-3 mastné nenasycené kyseliny. Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb a především těch mořských v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu omega-3 kyselin, je len vynikající alternativou. Len a v něm obsažené nenasycené kyseliny chrání kardiovaskulární systém, snižují riziko infarktu o 1/3 a pomáhají rozvíjet centrální nervový systém. Je doloženo, že děti konzumující omega-3 mastné kyseliny mají lepší výsledky v inteligenčních testech. Pokud jíme semena celá, očišťují trávicí trakt a zrychlují metabolismus, nicméně nevstřebávají se z nich do organismu zdraví prospěšné látky. Před použitím je tedy vhodné je namlít či nadrtit, popřípadě dobře kousat. Lněné semínka lze konzumovat samotně nebo v salátech a podobně. Není potřeba je tepelně upravovat. Mají vynikající oříškovou chuť. Lněné semínko je vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany. Pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus, snižuje riziko mozkových příhod, zabraňuje tvoření zánětlivých látek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzuje imunitu a zlepšuje naše zdraví.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lněné semínko a hubnutí

Lněné semínko obsahuje velké množství vysoce kvalitních tuků, hlavně pak omega-3 esenciální mastné kyseliny, 30 gramů lněného semínka denně stačí pro pokrytí jejich denní potřeby. Lněné semínko podporuje imunitní systém, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, snižuje hladinu cholesterolu, je silně protizánětlivé. Má i množství cenné vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Lněné semínko má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin, čímž také pomáhá při prevenci obezity. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli – do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek. Používá se i k posypu pečiva, čerstvě rozemleté do různých pomazánek, kaší a podobně.

Lněné semínko – jak jej konzumovat

Loupaná semínka můžeme chroupat samotná jako oříšky nebo je můžeme konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů, můžeme si jimi vylepšit müsli. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohla projít trávicím traktem, aniž by si z nich tělo bylo schopno odebrat všechny cenné látky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lněné semínko – jak jej připravit

Vzhledem k tomu, že lněná semínka jsou velmi drobná a jejich pevná slupka zabraňuje jejich trávení, je vhodné semínko před podáváním upravit. Lněné semínko je velmi tvrdé, a pokud ho zkonzumujete jen tak vcelku, projde tělem a nezískáte z něj cenné látky. Nejlepší je umlít lněné semínko v mlýnku na kávu a přidávat ho do různých pokrmů, do pomazánek, do těsta na chleba, do salátů, do rizota a podobně. Zatímco neporušené lněné semínko vydrží velmi dlouho, po namletí rychle žlukne. Proto je dobré umlít ho vždy čerstvé. Jestliže si ho chcete připravit do zásoby, skladujte jej vždy v lednici a do 3–4 dnů spotřebujte. Zvlášť dobrá jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi.

Lněné semínko – odvar

Odvar z lněného semínka pomáhá při zácpě, špatném zažívání, žaludečních vředech, působí na kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Obsahuje tak zvané omega-3 mastné kyseliny, které léčí vysoký krevní tlak a působí preventivně proti cévním a srdečním onemocněním. Odvar z lněného semínka se připraví tak, že 2 lžičky celého semínka zalijete 2–3 dcl horké vody (nevaří se), necháte asi 15 min louhovat a poté scedíte, vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu, aby tekutina měla chuť. Nebo si večer umelte 2 lžičky lněného semínka, zalijte je 2 dcl horké vody a nechejte odstát do rána. Ráno tekutinu vypijte na lačný žaludek. Jiná možnost je nasypat cca lžíci semínek do sklenice a zalít studenou vodou, nechat do rána vyluhovat. Ráno se voda vypije a semínka sní lžičkou, protože jsou již změklá a dají se dobře rozkousat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lněné semínko před porodem

Pro vysoký podíl vlákniny lněné semínko působí preventivně proti střevním obtížím a hemoroidům. V průběhu těhotenství je tedy jeho konzumace zvláště vhodná, neboť jsou v tomto období ženy k uvedeným problémům náchylnější. Doporučuje se ho také užívat před porodem pro usnadnění porodu. Vzhledem k zaručené zdravotní prospěšnosti není chybou vyzkoušet ho. Používají se 2–3 lžičky podrcených semen na šálek vody, vaříme 10–20 minut. Čaj necedíme, pijeme jej i s kousky semínek.

Lněné semínko a těhotenství

Některé ženy konzumují lněné semínko po celé těhotenství, jiné jej jedí raději až od 30. týdne. Každý den stačí 2 polévkové lžíce. Semínko uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svalstvo a tím se také lépe otvírá děložní hrdlo. Hlen ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí. Ve 40–50 gramech denně, to je dávka odpovídající zhruba 2 polévkovým lžícím, není lněné semínko nebezpečné ani v těhotenství ani při kojení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lněné semínko a zácpa

Zácpa je problém, který trápí mnoho lidí. V případě, že je vyloučena jakákoli patologie tlustého střeva, je na místě užívat různé preparáty a pomocníky, kteří od nemožnosti vyprázdnit se pomohou. Mezi ně patří i lněné semínko, které pomáhá v boji proti zácpě. Působí především jako projímadlo – je velmi oblíbené hlavně u těhotných žen – v tomto případě se lněné semínko může užívat až od 34. týdne těhotenství. Semínko změkčuje stolici, uvolňuje porodní cesty a zvyšuje množství hlenu v porodních cestách, což může mít vliv na ulehčení průběhu porodu. Lněné semínko obsahuje hemicelulózu a lignin, lunistatin, linamarin, některé oleje a bílkoviny, které ve střevě způsobí zvětšení objemu stagnující potravy, lehce povzbudí střevo k reflexivnímu pohybu tím, že ho roztáhne zevnitř. Současně působí jako „mazivo“, které pokryje stěnu ochrannou slizovou vrstvou. Nasadit ho lze nejen u zácpy, ale i u zanícených výchlipek střevních, u dráždivého tračníku, zevně v obkladech, například na bolesti žlučníku. Absolutní nezbytností je přívod tekutin, neboť při omezeném pití dochází až k bolestivému nadýmání. Lněné semínko snižuje vstřebávání jiných léků.

Lněné semínko – nutriční hodnoty

Lněná semínka mohou být dvojí, a to hnědá a žlutá (neboli zlatá), protože rozlišujeme dvě základní odrůdy. Oba druhy mají podobné nutriční hodnoty se stejným množstvím omega-3 mastných kyselin. Nemusíte se tedy bát, že vás barva semínka ošidí o prospěšné látky. Výjimkou je takzvaný len žlutý, který v obchodech těžko zakoupíte. Právě ten má odlišný profil oleje s nízkým obsahem omega-3 mastných kyselin. 100 g lněného semínka dodává přibližně 450 kcal (1 890 kJ), 41 g tuku, 28 g vlákniny a 20 g bílkovin. Dokonce jedna polévková lžíce semínek se třemi lžícemi vody může při pečení posloužit jako náhrada 1 vajíčka. Pozor – nadměrná konzumace semínek může způsobit průjem.

Autor: © svevi
Foto:
© Dvortygirl

odkaz na článek

. Lněné semínko [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu slunečnicové semínko

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS