Maitake (trsnatec lupenitý, Grifola frondosa)
Jedná se o hnědou houbu, která roste na dubech v Japonsku a Severní Americe. Houbařská sezóna maitake vrcholí v září a říjnu. Houba parazituje zejména na dubech a v blízkosti kořenů vyrůstají plodnice ve velkých trsech. Najít ovšem maitake divoce v přírodě se rovná malému zázraku. Na rozdíl od maličké houby shiitake, dosahuje maitake hmotnosti až 22,5 kg, za což si vysloužila titul král hub. Podle probíhajícího průzkumu obsahuje maitake takzvané MD-frakce, které mají schopnost potlačit nádorové bujení. Pacienti s rakovinou jater, prsu a plic měli při užívání extraktu maitake zlepšení mezi 58,3–68,8 %. U pacientů s rakovinou žaludku a mozku došlo ke zlepšení mezi 10–20 %.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba maitake (Grifola frondosa).
Recepty na použití
Smaženice z maitake
Ingredience: 0,5 kg hub, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička sezamových semínek, 1 jarní cibulka, 1 lžíce sezamového oleje, 2 stroužky česneku
Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zlehka osmažíme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájené houby. Okořeníme a vaříme do změknutí. Smaženice se hodí jako netradiční příloha k rybám či masu.
Salát z maitake
Ingredience: 25 g sušené maitake, 1 římský salát, 1 hrozen vína, 1 hrst vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce másla
Ingredience na zálivku: 4 polévkové lžíce bílého vinného octa, 6 polévkových lžic ostropestřcového oleje, sůl, pepř, špetka cukru
Postup: Potřebné množství maitake namočíme přes noc do vody. Římský salát opereme a natrháme na kousky. Kuličky hroznového vína rozpůlíme, zbavíme semínek a přidáme k salátu. Na másle orestujeme nasekané ořechy a vymačkanou a pokrájenou maitake. Salát, víno, ořechy a maitake promícháme. Ingredience na zálivku smíchejte a přelijte zálivkou připravený salát. Salát můžete podávat s opečenou bagetou.
Chcete-li se inspirovat japonskou kuchyní, použijte houbu jako jednu z ingrediencí rámenu či miso polévky. Maitake může být třeba společně se shimeji součástí jednoduchého rýžového pokrmu. Stačí dát vařit rýži (ideálně v rýžovaru) a mezitím lehce osmažit ve vyšší pánvi (například typ wok) nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte houby (tepelná úprava 10–15 minut) a vše promíchejte s rýží (tu si můžete také osmažit v pánvi, máte-li rádi tento typ asijské úpravy). Následně dochuťte za pomoci furikake či jen solí a pepřem.
Dáváte-li přednost české kuchyni, vyzkoušejte maitake jako houbu v bezmasé verzi dršťkové polévky místo klasické hlívy ústřičné. Stejně tak můžete připravit novou verzi houbové omáčky s knedlíky.
Shiitake (houževnatec jedlý, Lentinula edodes)
Jedná se o jedlou hnědou houbu, které se daří v lesích východní Asie. V Japonsku je považována za symbol dlouhověkosti. Je totiž velmi bohatá na stopové prvky, jako je měď, hořčík, selen, vitamíny skupiny B a mnoho antioxidantů. Shiitake posiluje imunitní systém a tím aktivuje určité proteiny a buňky, které bojují s rakovinou.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba shiitake (Lentinula edodes).
Recepty na použití
Shiitake v pivním těstíčku
Ingredience: 400 g shiitake, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 1 dl piva (Budvar), olej na smažení, mletý černý pepř, sůl
Postup: Z vajec oddělíme žloutky a rozmícháme je s pivem a moukou na husté těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech ho vmícháme do těstíčka, osolíme ho a lehce opepříme. Houby omyjeme, osušíme a větší nakrájíme na čtvrtiny. Obalíme je v připraveném těstíčku, vložíme do většího množství rozehřátého oleje (nejlépe do fritovacího hrnce) a usmažíme dozlatova. Usmažené houby necháme odkapat na savém ubrousku a podáváme je s vařenými či opečenými brambory nebo bramborovou kaší.
Pikantní polévka
Ingredience: 1 l kuřecího vývaru, 200 g shiitake, 1 balení čínských nudlí, 1 svazek jarní cibulky, 4 červené chilli papričky, 4 stroužky česneku, 5 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce oleje, citrónová kůra, sůl
Postup: Houby shiitake omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Chilli papričky omyjeme, překrájíme (pokud nechceme mít polévku příliš pálivou, zbavíme je nejprve semínek) a zprudka je opečeme spolu s houbami na rozehřátém oleji. Po chvilce přidáme nakrájený česnek, očištěné cibulky nakrájené na větší kousky a krátce opečeme. Pak vše zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Přidáme sójovou a rybí omáčku, citrónovou kůru, polévku osolíme (měla by být ostřejší i slanější, protože nudle do sebe vtáhnou část chuti) a vaříme ještě 5 minut. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, ale asi o třetinu času méně, aby zůstaly pevnější, vmícháme je do polévky a ještě krátce povaříme.
Masové kuličky s houbovou omáčkou
Ingredience na kuličky: 5 plátků toustového chleba, 1 dl drůbežího vývaru, 200 g kuřecího masa, 150 g libového vepřového masa, 1 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření do mletého masa, sůl
Ingredience na asijskou houbovou omáčku: 1 lžíce másla, 100 g shiitake, 100 g žampionů, 2 lžíce bílého vína, 2/3 silného masového vývaru, 1/8 dl smetany, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce hladkolisté nasekané petržele, pepř, sůl, olej na pečení
Postup: Plátky toastového chleba rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme je dozlatova a dokřupava. Necháme je vychladnout, pak je rozdrtíme, nasypeme do misky, pokropíme vývarem a necháme nasáknout. Oba druhy masa nakrájíme na kousky a umeleme. Přidáme namočený chléb, vejce, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a česnek, směs ochutíme kořením na mleté maso, osolíme a důkladně promícháme. Zakryjeme ji mikrotenovou fólií a necháme hodinu rozležet v chladničce. Mezitím připravíme omáčku. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájené houby a necháme je změknout. Přilijeme víno a mícháme, dokud se všechna tekutina skoro nevypaří. Pak přilijeme vývar rozmíchaný se smetanou a hořčicí, prošleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme plamen, omáčku povaříme do zhoustnutí asi 5 minut a dochutíme ji pepřem a případně solí. Z masové směsi vytvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě menší kuličky, vložíme je do pánve s rozehřátým olejem a opečeme je ze všech stran dozlatova. Kuličky poléváme připravenou omáčkou. Podáváme s pečivem nebo rýží.
Agaricus (žampion brazilský/mandlový, Agaricus blazei)
Agaricus (Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis) byl pro „západní“ společnost nalezen v Piedele, což je malá vesnice v horách regionu Sao Paulo v Brazílii. Tamní obyvatelé byli překvapivě dlouhověcí a i ve vysokém věku zdraví. Tito lidé totiž velmi často jedli tuto houbu – sami ji nazývají houbu od Boha. Tato houba Obsahuje velké množství bioaktivních látek jako vitamíny, minerální látky, ale hlavně polysacharidy – beta-glukany, krestin, glukomanany, ergosteloly, pyroglutamát sodný aj. Důležitá je i koncentrace polysacharidů v extraktu. Dlouhodobým testováním bylo zjištěno, že 30 % této houbyje pro terapeutické účely optimální. Nižší koncentrace (10%) je méně účinná, vyšší koncentrace (40%) je vždy na úkor ostatních účinných látek a dochází k posunu účinku konkrétní houby. Agaricus obsahuje ze všech hub nejaktivnější polysacharidové molekuly, proto je jeho působení na buňky imunitního systému nejvýraznější. Houby Agaricus blazei Murill podporují činnost přirozených likvidátorů rakovinných buněk.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba Agaricus (Agaricus blazei).
Recepty na použití
Bramboráčky s bylinkovým dipem
Ingredience na bramboráčky: 4 brambory, 1 vejce, 2 polévkové lžíce předem namočených ovesných vloček, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, řeřicha, mladá cibulka), kmín
Ingredience na dip: 125 g tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, olivový olej
Ingredience na houby: 50 g sušeného Agaricu, 1/8 másla, sůl, pepř, kmín, 1 středně velká šalotka
Postup: Potřebné množství Agaricu namočte přes noc do mléka. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčko, vymačkané ovesné vločky, sůl, pepř, bylinky, mouku. Vytvořte kuličky, které zploštíte na placičky, a smažte na olivovém oleji cca 5 minut po obou stranách na mírném plamenu. Smíchejte tvaroh s jogurtem a přidejte ostatní ingredience a vymíchejte jemný dip. Vymačkané houby nakrájejte na menší kousky, přidejte pokrájenou šalotku, sůl, pepř a kmín a orestujte na másle cca 15 minut. Takto připravené houby podávejte společně s usmaženými bramboráčky a dipem.
Krémové rizoto
Ingredience: 50 g sušeného Agaricu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce másla, 2 šalotky, 200 g kulatozrnné rýže na rizoto, 1 dl bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, sůl, pepř
Postup: Potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka. Na olivovém oleji a másle zpěníme najemno nakrájené šalotky, přisypeme rýži a lehce ji orestujeme do sklovata (cca 2 minuty). Zalijeme vínem a necháme ho vyvařit, poté přidáme vymačkané a na kousky nakrájené houby, na vedlejším hořáku necháme zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přiléváme, stále mícháme, a když se vývar vstřebá, přilijeme další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná. Osolíme ji a opepříme, nakonec přidáme strouhaný parmazán – část vmícháme do rizota, částí parmazánu posypeme rizoto na talíři.
Houbové placičky s bramborovou kaší
Ingredience na karbanátky: 25 g sušeného Agaricu, 25 g sušené shiitake, 4 polévkové lžíce ovesných vloček (lze nahradit jednou žemlí pokrájenou na kostičky a namočenou v mléce), 1 vejce, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, olivový olej
Ingredience na jemnou bramborovou kaši: 5 středně velkých brambor, 80 g másla, 100 ml šlehačky, 1 středně velká cibule, sůl
Postup: Houby namočte přes noc do mléka, vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru. Přidejte vymačkané ovesné vločky (nebo žemli), vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Promíchejte, v dlani tvořte kuličky, zploštěte je na placičky a smažte na oleji cca 5 minut po každé straně. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a uvařte je v osolené vodě (cca 20 minut). Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte v hrnci. Po kouscích zapracujte máslo a přilévejte lehce ohřátou šlehačku, kaši poté metlou vyšlehejte dohladka. Jemně nasekanou cibulku osmažte na másle a použijte jako ozdobu na kaši.
Reishi (leskolokorka lesklá, Ganoderma lucidum)
Reishi houby jsou jedny z nejstarších pěstovaných hub pro léčebné účely, mají svoje nezastupitelné místo v čínské medicíně po více než 2000 let. Reishi je dřevokazná houba, podobná maličko vzhledově chorošům, ale klobouček (u druhu Ganoderma lucidum narudle hnědý) má lesklý. Odtud český název lesklokorka lesklá. Roste i u nás, od května do října ji najdeme především na dubech, platanech, ořešácích a topolech. Protirakovinné účinky této houby jsou legendární. Sušený reishi prášek byl používán jako populární prostředek při chemoterapii. Dlouhodobá konzumace reishi zabraňuje šíření nádoru a jeho růstu tím, že zvyšuje hladinu antioxidantů v krevní plazmě a zvyšuje imunitu. Laboratorně byly potvrzeny účinky houby na invazivním nádoru prostaty či prsou.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba reishi (Ganoderma lucidum).
Recepty na použití
Při preventivním užívání na povzbuzení imunity a jako protinádorová prevence se doporučuje 2 čajové lžičky extrátu 2–3x denně. Tímto způsobem se pokračuje každý den po dobu 3 až 9 měsíců, potom se udělá 3měsíční přestávka. Je prokázáno, že reishi je pro dlouhodobé užívání vhodná a nemá žádné vedlejší účinky.
Čaj: Hrstku (cca 3–5 g) sušené houby namočíme na ½ hodiny do litru vody a potom vaříme půl hodiny na mírném ohni. Scedíme a můžeme přisladit medem nebo cukrem, protože čaj má hořkou chuť. Popíjíme celý den jako relaxační čaj na povzbuzení imunity. V dnešní době snad už nikdo nepoužívá hliníkové nádobí, tomu se určitě vyhněte. Houbu z takto připravovaného čaje můžeme použít několikrát. Čaj pijeme vlažný. Používání reishi není zrovna levná záležitost, a navíc v čaji využijeme jenom polovinu rozpustných léčivých složek.
Lihový výluh: Připravíme si ho stejně jako čaj, ale opět nevyužijeme celou léčivou složku Reschi. Užíváme 2 kávové lžičky 2–3x denně.
Vinný výluh z reishi: Ten už je o něco lepší na léčivost než čaj a samostatný lihový výluh. Jedná se o tradiční asijskou recepturu. Vezmeme litr suchého červeného vína a do něho dáme luhovat 30 g reishi. Po 14 dnech můžeme užívat 2–3x denně 2 kávové lžičky, a to po dobu 3 až 9 měsíců. Reishi můžeme ve víně ponechat. Samozřejmě 1 litrová lahev nám pak nestačí.
Pokud budeme Reishi používat k preventivním účelům, stačí použít 1–2 kávové lžičky koncentrátu 2–3x denně dlouhodobě, ale s tříměsíční přestávkou, jak je uvedeno výše. Při léčení rakoviny nebo jiné nemoci, zvýšíme dávku reishi na dvojnásobné množství. U rakoviny používáme reishi jako doplňkovou metodu souběžně s jinými léčebnými prostředky. Po vyléčení nemoci pokračujeme dále v užívání reishi preventivním způsobem s příslušnými přestávkami.
Autor: © svevi
Foto: © Kosar