Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Infekce HIV

 


Aktualizováno:

Nemoci

Infekce HIV je způsobená virem známým pod názvem Human Immunodeficiency Virus, což znamená virus způsobující ztrátu obranyschopnosti člověka. Tento virus napadá v lidském organismu zejména určitou skupinu bílých krvinek, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka. Infekce HIV vede k selhávání imunity a rozvíjí se v onemocnění zvané AIDS.

Přenos viru HIV

Nejčastější cestou přenosu je nechráněný pohlavní styk. Bez rizika není ani nechráněná orální soulož. Riziko přenosu je nejvyšší při nechráněném styku do konečníku, a to jak pro pasivního partnera při styku dvou mužů, tak i pro ženu u heterosexuálních párů. Riziko přenosu infekce HIV z muže na ženu je výrazně vyšší než z infikované ženy na muže, což souvisí s vyšším množstvím viru HIV ve spermatu než v poševním sekretu. Další možnou cestou vzniku infekce je podání infikované krve nebo krevních přípravků. V současné době je tento způsob přenosu v rozvinutých zemích, mezi které naše země patří, téměř vyloučený. Obezřetní bychom ale měli být i u provádění některých kosmetických úkonů (tetování, propichování ušních boltců, piercing a podobně). Další možností přenosu HIV je při injekčním užívání drog. V současné době představuje přenos infekce HIV u injekčních uživatelů drog nejčastější způsob přenosu. K přenosu může také dojít tak, že matka HIV pozitivní může nákazu přenést i na své dítě, a to nejen během těhotenství, ale i při porodu a následně i během kojení. Těhotné ženy se rutinně testují na přítomnost viru HIV, aby v případě pozitivního nálezu mohla být u nich nasazena profylaxe či léčba a snížilo se tak riziko přenosu infekce HIV na novorozence. Dle současně platné legislativy lze provést test na HIV u gravidní ženy i bez souhlasu, a to s ohledem na zájem nenarozeného dítěte. HIV pozitivním matkám se v rozvinutých zemích nedoporučuje kojení. HIV pozitivita u matky může být po jejím souhlasu důvodem k interrupci.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Inkubační doba HIV

Inkubační doba HIV po nakažení je 3–8 týdnů, kdy přibližně u 50 % infikovaných dochází k příznakům primoinfekce, to znamená akutní HIV infekce. Ta obvykle vypadá jako chřipkové onemocnění.

Příznaky infekce HIV

Příznaky HIV a AIDS se mohou lišit v závislosti na fázi onemocnění. V raném stadiu HIV se objevuje horečka, bolest hlavy, bolest v krku, otok uzlin a vyrážka. Tyto příznaky jsou typické i pro jiná onemocnění a trvají 2 až 4 týdny. V další fázi infekce HIV jsou znatelné lymfatické otoky, průjem, úbytek tělesné hmotnosti, horečka, kašel a dýchavičnost. Poslední fáze infekce HIV začíná zhruba po 10 letech od počáteční nákazy. Toto stadium je AIDS. Příznaky AIDS jsou charakteristické nočním pocením, zimnicí nebo horečkou nad 38 °C po dobu několika týdnů, objevuje se suchý kašel s dušností, chronický průjem, bolesti hlavy, rozmazané vidění, úbytek váhy, dlouhodobé lymfatické otoky a objevují se bílé skvrny v dutině ústní.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Projevy při nákaze HIV

Nejčastějším klinickým příznakem HIV infekce je horečka. Objevuje se u 75–97 % infikovaných osob. Horečka může být provázena bolestmi hlavy, kloubů, svalů, zánětem nosohltanu a zažívacími obtížemi včetně průjmů, dále zvětšením lymfatických uzlin, především krčních uzlin, bolestivým zduřením jater, zvětšením sleziny, bolestmi v krku. V 60–70 % se nákaza HIV projevuje vyrážkou, nejčastěji na hrudníku a zádech, která většinou nesvědí a nebolí a má velmi krátké trvání. V dutině ústní mohou být na sliznicích vřídky podobné aftám nebo plíseň. Podobný výsev můžeme vidět i na genitálu. Méně často se objevuje postižení nervové soustavy zánětem mozkových blan, zánětem nervů především dolních končetin, obrnami, zvýšenou dráždivostí a pohotovostí ke křečím, zmateností, někdy i psychotickými změnami.

Vyrážka při HIV

Vyrážka při HIV se objevuje jak na začátku onemocnění, tak i v pokročilých stadiích. Pokud máte pupínky a nejdou jednoduše vysvětlit nebo jednoduše léčit, pak pomyslete i na možnost, že jste se nakazili HIV. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět HIV vyrážka.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léze na kůži při HIV

U pacientů infikovaných HIV infekcí dochází k výskytu onemocnění Kaposiho sarkomu, který je charakteristický lézemi na kůži. Typicky se projevuje je jedna nebo víc lézí na nohou, kotnících nebo ploskách nohou. Léze nerostou příliš rychle a nepříliš často se objevují nové.

Oportunní infekce

Vznikají v případě neléčené nákazy virem HIV. Mezi ty nejčastější patří kandidóza (kvasinková infekce), kryptokokóza (houbové onemocnění, které postihuje plíce, srdce nebo mozek), toxoplazmóza (původcem je prvok, infekce vede k zánětu mozku a míchy) nebo kryptosporidióza (průjmové onemocnění, pacient hubne a trpí nechutenstvím).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba viru HIV

V současnosti se používá kombinovaná léčba, která neničí virus, ale značně brzdí jeho množení, čímž prodlužuje bezpříznakové období infekce, zkvalitňuje život pacienta a oddaluje stadium AIDS. Neustále se objevují nové a ještě účinnější terapie. Vzhledem k vysoké variabilitě viru HIV nebylo dosud možné připravit takovou vakcínu, která by byla účinná vůči všem druhům infekce HIV v lidské populaci.

HIV test

HIV test (insti hiv-1/hiv-2 antibody test kit) je jednorázová rychlá analýza pro zjištění protilátek viru HIV-1. Test je určen pro profesionální jednorázové a rychlé použití pro detekci protilátek proti viru HIV-1 a HIV-2 (Human Immunodeficiency Virus Type 1 a Type 2) v lidské plné krvi (EDTA), v krvi z prstu, v séru nebo v plazmě (EDTA), když je test INSTl HIV- 11HIV-2 Antibody. Test je vhodný pro testování přímo u pacienta (NPT) nebo ve zdravotnickém zařízení. Při testování musí být dodrženy všechny pokyny před provedením testování i po jeho ukončení. Testovací sada obsahuje membránovou jednotku INSTl, rozpouštědlo vzorku, barevné činidlo, čeřicí činidlo, eventuálně s pomocným materiálem (skalpel, pipeta a tyčinka s lihem) nebo bez něj.

Citlivost testu závisí kromě jiných faktorů na těchto ukazatelích: a) výběr antigenů HIV použitých na detekci protilátky, b) třída protilátek rozpoznaných detekčním konjugátem a c) náročnost protokolu použitého k provedení testu. U některých jedinců lze pozorovat nespecifické reakce. Reaktivní výsledek testu INSTl by měl být považován za předběžný, mělo by následovat vhodné poradenství ve zdravotnickém zařízení. Po reaktivním výsledku rychlého testu musí být vzorek venózní krve odebrán do zkumavky EDTA (plná krev nebo plazma) nebo do zkumavky neobsahující antikoagulant (sérum) a odeslán do laboratoře na konfirmační (potvrzující) test na virus HIV. Sada je pouze pro jednorázové použití, přičemž výslovně nesmí být používána opakovaně. Není určena pro screening dárců. Pacienti, kteří byli dlouhodobě léčení antiretroviry, mohou v testu INSTl HIV-1/HIV-2 vykazovat falešně negativní výsledky. Vzorky pacientů s vážnou hypogamaglobulinemií, například s mnohočetným myelomem, mohou při testech INSTl vykazovat falešně negativní nebo neplatné výsledky.

Autor: © svevi
Foto:
© Rash

odkaz na článek

. Infekce HIV [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Obavy

 idiot

dob rej mam strach ze jsem se nakazil hiv.jsem zavysly na pervitinu mam za sebou rocni lecbu v komunite a dolecovaci program 3 mesice.4 roky jsem byl cisty ted pul roku prilezitostne prijmu drogu bohuzel injekcne ale nikdy jsem si nedal po jinym cloveku,vazne jsou veci pres ktery vlak nejede....je to jedno je sli jsem nakazeny tak pozde premyslet kde kdy co?ovsem dodrzuji zasady cisteho brani a sex vzdy s prezervativem jsem 3 roky ber pritelky takze vazne vzdycky!.no problem mam s tim ze uz 3 mesice se mi delaj bolaky nejdriv to byli pupinky kdyz jsem si je rozskrabal na nohach udelali ze z nich takovy bolaky co jsou vymackou po chvilce ale boli to a je to cista krev obcas trocha hnisu.ted to mam na hlave a rukach a objevil jsem i na briise.v podledni dobe jsem furt unaveny ani drogy nechci,jen marihuanu ale to je ....jsem v pozici kdybych radeji dostal rakovinu.vyleceny fetak s aids? neverte mu ani pozdrava a bacha na co sahate!. boze muzete mi nejak poradit krom toho at si dojdu na testry asi na k-centrum???

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hiv leceni

 Lukas

Muze clovek pri rychlem zjisteni hiv zcela uplne vylecit?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest varlete,trisel,hlava,opar,vyrazky i na penisu,padani vlasu

 martin

Dobry den.
Prosim Vas o radu,protoze uz proste nemuzu dal. Mel jsem pohlavni styk pred osmy mesici. Po necelem tydnu jsem dostal horecku 39,5` a velky opar. Po dalsim tydnu me zaclo bolet prave varle (bolelo 2mesice) a trisla. Po mesici a pul po styku na venci zaludu mokvajici "opary". Nasledovala vyrazka na hornich castich rukou. Pozdeji vse odeznelo ale ted me uz dva mesice boli hlava,boda v usich a silene padaji vlasy. Byl jsem na testech hiv po mesici po dvou i po trech a nic. Probehly testy i na chlamiidie a sifylis a take nic. Porad se strasne bojim. Na co to prosimvas vypada a co mam delat?(doktorka mi odmitla delat dalsi testy)
Moc dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Projevy a krevní testy

 xxx

Dobrý den, je možné VŮBEC neprodělat horečnaté onemocnění do půl roku od event. nakažení? Vyrážkou jsou myšleny i pupínky podobné např. jako akné? Je možné míti krevní obraz a další klasické krevní testy (vyjma HIV test) v naprostém pořádku, pokud by byl člověk nakažen (po půl roce)? Děkuji.

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hiv a crp test

 xxx

Dobrý den,
projeví se na CRP HIV?
Popř. jak. Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS