Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Instantní potraviny

 


Aktualizováno:

Trendy

Kdo by v dnešní uspěchané době neznal a nezkusil instantní potraviny. Jsou rychle připravené a chuť je také jakžtakž ucházející. Ale málokdo ví, že veškeré potraviny v prášku jsou zatíženy hliníkem, například instantní káva, sušené mléko, ztužovač šlehačky, nápoje z prášků, a dokonce i kuchyňská sůl. Bohužel příprava jídel z instantních směsí dnes pronikla i do restauračního stravování. A to i tam, kde bychom z hlediska ceny očekávali, že se bude jednat o jídlo z poctivých surovin.

Co je to instantní jídlo

V České republice naštěstí dochází ke snižování spotřeby instantního jídla. Každý Čech minimálně jednou do roka sáhne po instantní potravině. Pokles instantních jídel se ale netýká pokrmu „Knedlíky v prášku“. Dalo by se říct, že jsme velmocí v pojídání knedlíků. Ročně se v Čechách sní 20 kg knedlíků na jednoho strávníka. Výroba klasického knedlíku trvá asi 1 hodinu, a tudíž se naskýtá výborná varianta – knedlík v prášku. Na trhu je celá řada těchto výrobků. Většina instantních knedlíků však neobsahuje vejce, i když se pyšní označením Klasa. Aby měly instantní knedlíky tu správnou barvu, přidává se do směsi barvivo, kukuřičný škrob nebo kurkuma.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jsou zdravé instantní potraviny?

Instantní potraviny se vyrábějí dehydratací jednotlivých ingrediencí. Tuto metodu lidé využívali už od pradávna a obejde se bez jakýchkoli konzervačních látek. Přidáním vody se pak potravina vrátí do svého původního stavu. Hlavním důvodem, proč jsou instantní potraviny považovány za škodlivé, je obava z přítomnosti nezdravých chemických látek, obecně známých „éček“. Všechny látky obsažené v instantních jídlech jsou kontrolovány státními kontrolními orgány a neměly by překračovat zdraví škodlivé množství. Terčem kritiky u instantních jídel je používání dochucovadel pro zvýraznění chuti pokrmu. Jedná se o glutaman, který se mění v kombinaci se solí na glutamát sodný. K újmě na zdraví může dojít, pokud instantní potraviny konzumujete často. Proto je důležité zařadit do jídelníčku i jiné suroviny a hlavně – všeho s mírou.

Instantní droždí

Instantní droždí se od čerstvého lisovaného liší ve způsobu použití. Z instantního droždí se nedá připravit kvásek, pouze se smíchá s ostatními ingrediencemi. Podstatný rozdíl je také v rychlosti kynutí. Instantní droždí kyne obecně déle než droždí čerstvé. Instantní droždí má ale delší trvanlivost, asi 18 měsíců, a dá se velmi dobře skladovat, má snadné, praktické použití a výsledek je téměř vždy zaručen. Dávkuje se v množství cca 1–2 % na množství mouky. Instantní droždí obsahuje sušené pekařské droždí a emulgátor sorbitolmonosterat. E491 – monostearát sorbitolu, což je bílý prášek voskovité konzistence. Tato látka působí jako emulgátor a stabilizátor v instantních potravinách. Zdravotní rizika se vyskytují pouze při velmi vysokých dávkách této látky, nežádoucí účinky se u testovaných zvířat projevily změnou činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cena Instantního droždí

Zde můžete vidět cenu instantního droždí.

Instantní polévky

Instantní polévka je dehydrovaná polévka dodávaná na trh v sáčku, která se před spotřebou buď doplní studenou vodou, nebo zalije vřící vodou. Kvalita polévek je velmi rozdílná. Řada výrobků je doplněna konzervanty, barvicími a aromatickými látkami, jsou mnohdy nevhodné pro děti, těhotné ženy a lidi s alergiemi či nemocemi. Polévky bez těchto příměsí mívají označení BIO a jsou jinak upravené, aby byly vhodné pro strávníky s dietou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Test nejlepších instantních polévek

Zde můžete vidět porovnání instantních polévek.

Instantní káva test

Instantní kávu stačí zalít horkou vodou a může se podávat. Zde můžete vidět výsledky testu káv.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Instantní nudle

První instantní nudle představil Japonsku v roce 1958 zakladatel společnosti NISSIN, Momofuku Ando. V roce 2005 NISSIN Japan vynalezl nudle, které byly poživatelné ve vesmíru, a to na palubě raketoplánu Discovery. Kdo z nás by nechtěl zakusit okamžité uspokojení z lahodných instantních nudlí, když stačí tak málo. Nudle zalijte trochou teplé vody a za chvíli budete najezení. Instantní nudle jsou ideální pro kempování, rychlý oběd. Na našem trhu je široká nabídka instantních nudlí, jako jsou například japonské nudle, korejské instantní nudle, instantní nudle Orient, Vi Huong a další.

Instantní jáhlová kaše

Jáhly jsou loupané proso, jedná se tedy o bezlepkovou potravinu. Instantní jáhlová kaše představuje lehce stravitelný výrobek s výraznou nutriční hodnotou. Má mnohostranné a snadné využití při přípravě stravy. Do teplého mléka nebo vody přidáváme za stálého míchání instantní kaši do té doby, než docílíme požadované hustoty. Instantní jáhlová kaše je vhodná potravina pro každý věk a její příprava trvá 5 minut.

Instantní led

Instantní technologie se využívá nejen v potravinářském průmyslu, ale i v jiných odvětvích. Příkladem toho je instantní led, který našel své využití při první pomoci. Instantní led je jednorázový balíček, kdy úderem do sáčku dojde k chemické reakci mezi vodou a močovinou. Doba účinnosti je cca 15–30 minut. Instantní led se používá jako první pomoc při pohmožděninách, podlitinách, naraženinách, ale i ve stavech mdloby, při šocích, úžehu a úpalu.

Autor: © svevi
Foto:
© Poss TDK

odkaz na článek

. Instantní potraviny [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Re: Instantní droždí

 Jana Válková

Dobrý den,
bohužel nemohu radit z vlastní zkušenosti, instantní droždí nepoužívám vůbec. Ale z dostupných informací lze vyčíst, že 1 kostka čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g se používá na 1 kg mouky. U instantního droždí máte na obale uvedeno, jaké množství máte použít. U Dr. Oetkera je například prodáváno instantní droždí v sáčcích po 7 gramech. Výrobce uvádí, že toto množství se používá na 500 gramů mouky a je ekvivalentní cca k 25 gramům čerstvého droždí. Z čehož vyplývá, že jestliže dáváte kvasnice do kila mouky, tak potřebujete 2 sáčky instantního droždí, nebo jedny celé kvasnice. Máte-li jen ½ kg mouky, pak jen jeden sáček, nebo půl kostky čerstvého droždí.
Jestliže používáte instantní droždí, pak určitě víte, že záleží na výrobci, například droždí prodávané pod značkou Saf-instant se vyrábí v sáčcích o hmotnosti 10 gramů a dle návodu na obalu je určeno pro 1 kg mouky.
Když to tedy shrnu, nelze přesně určit přesný poměr mezi kvasnicemi čerstvými a instantními (množství se liší výrobce od výrobce), ale při pečení můžete vycházet z toho, že se obvykle používá 1 kostka čerstvého droždí na 1 kg mouky, takže když máte v receptu ½ kila mouky, pak použijte jen půl kostky, když 250 g mouky, pak jen cca ¼ kostky apod.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Instantní droždí

 Jana

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na poměr kvasnic TOLI za Instantní droždí. Kostka Toli je 42g... nahradí sáček instantního droždí nebo musím dát menší kousek z kostky? Děkuji předem za radu, s pozdravem Jana

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS