Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Leukoplakie v ústech

 


Aktualizováno:

Nemoci

Leukoplakie je označení pro drobné bílé nestíratelné povlaky, které se mohou vyskytovat kdekoliv na povrchu těla, nejčastěji však na sliznicích, často na jazyku. Leukoplakie je onemocnění, kterému se říká metaplazie. Jde o to, že dojde k přeměně patologické tkáně zpět na fyziologickou, ale na tkáň jiného typu, než která by tam měla být. To znamená, že je to zdravá tkáň, jen je na špatném místě. Leukoplakie najdeme nejčastěji na sliznici dutiny ústní, močového měchýře a ženského zevního genitálu.

Co znamená leukoplakie česky

Leukoplakie je bílý povlak na jazyku nebo na sliznici, který nelze mechanicky setřít a který nelze klinicky ani morfologicky zařadit do žádné nozologické jednotky. Nozologická jednotka je termín, který zobecňuje určitou patologickou situaci v organismu. Termín byl mezinárodně akceptován a vžil se bez nahrazujícího synonyma v kterémkoliv jazyce.

Bílé fleky na jazyku.

Příčiny vzniku leukoplakie nejsou známy, mezi vnějšími se uvádějí různá chronická dráždění chemického, termického, fyzikálního a infekčního původu (tabák ve formě kouření či žvýkání, abúzus alkoholu, působení rtuti a jejích sloučenin, akční potenciály v ústní dutině, Candida albicans). Prokázat vnitřní příčiny vzniku leukoplakií je velmi obtížné, nejčastěji se pozorují při chorobách gastrointestinálního traktu, při progresivních achyliích a vředové chorobě, při hypercholesterolemii, při chorobách nervového systému (neurastenie), uvádějí se též hormonální příčiny a karence (nedostatek) vitamínů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba

Léčba spočívá v eliminaci lokálního dráždění všeho druhu (kouření, destilované alkoholické nápoje, vyloučení pikantních pokrmů), neboť přítomné dysplastické změny mohou být reverzibilní. V rámci dispenzarizace pacienta se provádí Schillerova zkouška nebo měření tkáňové impedance. Malá a přístupná ložiska jsou odstraněna vcelku již při prvotní diagnostické excizi. V případě progrese leukoplakického ložiska je třeba zvolit radikálnější postup, to znamená, že se provede excize ložiska, nebo se využije kryoablace či laser (vaporizace, excize).

Podobné nemoci

Erytroplakie

Erytroplakie je plochý defekt, který se vyznačuje červenou barvou a neostrými okraji. Stejně jako leukoplakie patří mezi prekancerózy, ale je dokonce ještě nebezpečnější z hlediska rizika maligního zvratu. Chirurgická revize je tedy namístě.

Takto vypadá erytroplakie.

Soor

Soor je častá infekce vyvolaná kvasinkami rodu Candida. Postihuje především intertriginózní místa kůže a sliznice. Candida spp. patří mezi nozoparazitární houby, tedy mezi ty, které žijí jako saprofyté na kůži, v dutině ústní, ve vagíně či ve střevě člověka. Za určitých podmínek se pomnoží a vyvolávají pak chorobné stavy. Mezi tyto podmínky patří teplo, vlhko, macerace, porušení kožního povrchu, změny pH (zejména alkalizace), obezita, gravidita, diabetes mellitus, kachektizující nemoci, antibiotika, kortikoidy či imunodeficity.

Soor (moučnivka, orální kandidóza) je charakteristický tvorbou bílých povlaků na sliznici jazyka, tváří nebo patra, může se šířit až do hltanu; povlaky lze setřít, později pevně lpí na spodině, sliznice v okolí je sytě červená, obvykle se šíří do koutků. Soor je častý u dětí do dvou let a u imunodeficitních jedinců.

Takto vypadá soor.

Lichen planus

Lichen planus je zánětlivé onemocnění, které postihuje sliznici a místa v okolí ústního otvoru. Vytváří se kožní léze nebo vyrážka. Typická je u tohoto onemocnění vyrážka, která může mít různé zbarvení (od červené až po tmavě hnědou barvu). Objevují se také léze v blízkosti kotníku a zápěstí. Někdy se lichen planus objevuje i v oblasti genitálií, častěji se však jedná o atopický ekzém nebo lupénku. V současné době neexistují žádné léky na toto onemocnění. Podávají se jen prostředky na snížení zánětlivosti, a to ústní či lokální steroidy, imunosupresivní léky nebo hydroxychlorochin.

Takto vypadá lichen planus.

Autor: © svevi
Foto:
© Fae

odkaz na článek

. Leukoplakie v ústech [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Leukoplakie v ústech po operaci-odstranění

 Lenka

Prosím poradte dcera prodělala odstranění lekoplakie v ústech na horním patře dutiny ústní... jak jíst,co jíst...co pomůže aby se co nejdřív a bez bolesti z toho dostala,nikde není žádná diskuze a rady.Je nepříjemné mít díru na patře,hůř se to hojí,po týdnu ji praskla cevka a měla plnou pusu krve,odvezla ji rychlá a zacelili ji to.
Prosím poradte...máma za dceru....děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lichen nebo soor?

 Pavel

Může dostat soor také senior, který má dibates melitus II. typu?Mám problémy pouze v ústní dutině.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS