Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Přírodní antiandrogeny

 


Aktualizováno:

Léky a léčivé byliny

Antiandrogeny jsou léky, které kompetitivně blokují účinky androgenů na cílové orgány, tedy na testikulární tkáň a tkáň nadledvinek. Výsledkem je zablokování účinků na prostatickou tkáň, vlasy, mazové žlázy a centrální nervový systém (CNS).

Jak snížit hladinu testosteronu u žen?

Ženy mohou snížit hladinu testosteronu přirozeně, postačí pouze správná strava. Doporučuje se konzumování menšího množství cukrů a rafinovaných sacharidů. Nadměrné množství cukrů a rafinovaných sacharidů způsobuje totiž vysokou hladinu cukru v krvi, což pak následně způsobuje vysokou produkci inzulínu, který stimuluje vaječníky. Důležité tedy je, aby došlo ke kontrolování hladiny cukru v krvi a inzulínu. Velmi účinné je i mírné cvičení. Umělá sladidla nejsou ideální volbou, protože stimulují produkci inzulínu. Nadbytek testosteronu u žen může způsobit ovariální cysty, akné, nepříjemné ochlupení na obličeji, ztrátu vlasů na hlavě. Nízká hladina testosteronu zas způsobuje nízké libido, nízkoenergeticky pomalý metabolismus, obtíže při budování svalů a řídnutí kostí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak snížit hladinu testosteronu u mužů?

Testosteron je mužský pohlavní hormon, který se tvoří ve varlatech. Jeho tvorba je řízena luteinizačním hormonem (hormon tvořený v podvěsku mozkovém). V době vývoje plodu má vliv na vznik mužských pohlavních orgánů (penis, varlata, prostata). Později jeho tvorba stoupá až v pubertě, kdy se podílí na růstu pohlavních orgánů a vývoji druhotných pohlavních znaků (růst vousů, ochlupení, změna hlasu, vývoj svalstva). Je nezbytný pro správnou tvorbu spermií. Tvoří se také v nadledvinách u obou pohlaví a v malém množství ve vaječnících u žen. Testosteron je u žen přeměňován na ženský pohlavní hormon estradiol.

Je známým faktem, že se vyšší hodnoty testosteronu projevují na vzhledu muže mohutnějšími svaly, ochlupeným hrudníkem nebo také řídnoucí kšticí. Rovněž se ví, že množství testosteronu s přibývajícím věkem klesá, přičemž nejvyšší hladinu mají chlapci v období puberty a výrazný pokles začíná od čtyřicátého roku věku.

Věděli jste však, že za posledních dvacet let mužům testosteron výrazně ubývá? Přibývá tak zženštilejších mužů, ale odborníci zatím nedokážou vysvětlit, proč tomu tak je. Přinášíme vám další, málo známá fakta o testosteronu.

Produkci testosteronu například inhibuje mírná konzumace červeného vína. Jedna nebo dvě skleničky denně představují bezpečný rozsah.

Sója je přírodní antiandrogen

Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.

Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.

Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.

Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Scott Bauer

odkaz na článek

. Přírodní antiandrogeny [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Snížit libido u ženy

 Věra Knejpová

Zdravím,
potřebuji pomoc.Partner o sex nestojí,já ano,on moc pracuje,já vůbec,mám invalidku.Opustit ho nechci a masturbovat také ne.Potřebuji se zbavit chuťi na sex.Poraďte,prosím,nějaké medikamenty?
Děkuji Knejpová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Testosteronu přebytek

 Vojta

Zajímal by mne názor lékaře či odborníka na to jak snížit množství testostronu u muže. Je mi 57, mám o 22 let mladší ženu a bohužel ona má mnohem menší potřebu sexu než já.
Chtěl bych bezpečně snížit svůj sexuální apetit , abych svoji ženu neobtěžoval a přitom milenku nechci, nemám zájem podvádět a svoji rodinu mám moc rád. Lék Cyproteron a další mají podle všeho mimořádně velké riziko negativních vedlejších účinků . Snad až k riziku nádorového onemocnění mozku. Existuje prosím způsob jak svoji chuť na sex výrazně snížit, či úplně eliminovat?
Děkuji moc

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ochlupení

 An

Dobrý den,je to už více,než rok,co mě trápí-ochlupení po celém těle i na uších a hyperpigmentace.Byla jsem u obvodního lékaře ta mi vůbec neporadila,také u gynekologa,ten mi udělal pouze test na mužský a ženský hormon a u kožní,ta mi řekla,že ochlupení je v normě,že prej některé ženy to mají horší.Jsem z toho a z těchto lékařů opravdu zklamaná,věřím,že jsou lékaři co chcou pomoct,děkuji za odpověd.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS