Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Rakovina varlat

 


Aktualizováno:

Rakovina

Rakovina varlat je nádorové onemocnění postihující převážně muže mezi 20. a 40. rokem života, v této věkové kategorii je navíc rakovina varlat vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním. Téměř 90 % všech nádorů varlat je maligních (zhoubných), choroba je tedy velmi vážná, a čím dříve se začne léčba, tím větší jsou vyhlídky na uzdravení.

Co je rakovina varlat?

Zhoubné nádory varlat jsou nejčastějším nádorem u mužů ve věkové skupině 20–34 let. Pokud se nádor neléčí, většina typů se rychle šíří. Nádor proniká do lymfatických uzlin a dalších orgánů. Zrádnost tohoto onemocnění je v tom, že postihuje mladé muže v dobré kondici, kteří neberou v úvahu, že mohou jakkoliv onemocnět, natož zhoubným nádorem. Tito muži nejsou kromě sportovních prohlídek pravidelně vyšetřováni a informaci, že patří do rizikové skupiny pro nádory varlat, si většinou neuvědomují. Potřebu sebevyšetřování, pokud jsou o ní vůbec informováni, většinou ne zcela akceptují. Podezření na nádor varlete vyžaduje bezodkladné vyšetření praktickým lékařem a při trvajícím podezření vyšetření urologem. Vyšetření u lékaře specialisty je neodkladné a mělo by být provedeno co nejdříve! Nádory varlat patří v současnosti mezi léčitelná nádorová onemocnění u vysokého procenta případů. Vyléčit je možné i pokročilá onemocnění, ale pro největší pravděpodobnost dlouhodobého léčebného výsledku je rozhodující včasné podchycení onemocnění. U časných stadií se v některých případech podává omezený počet cyklů zajišťovací chemoterapie nebo ozáření lymfatických uzlin. Základní léčbou při postižení vzdálených orgánů nebo uzlin je kombinovaná chemoterapie, která je od objevení cytostatik na bázi platiny mimořádně účinná. Při současných možnostech podpůrné léčby je chemoterapie podávána ambulantně, samozřejmou součástí jsou preventivní opatření proti zvracení a nevolnosti a poruchám krvetvorby. Chemoterapii vždy předchází kryoprezervace.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky rakoviny varlat

Vzhledem k uložení varlat v šourku jsou varlata snadno přístupná zraku a pohmatu. Je proto velmi důležité, aby všichni mladí muži znali příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  • jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!);
  • hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete;
  • ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku (náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, „zaškrcení“ cév a nedokrvení varlete).

Pokud tyto příznaky nevymizí v průběhu 2 týdnů, je nutno vyhledat lékaře. Kromě těchto symptomů se někdy může objevit i zduření prsních žláz (gynekomastie) s pocitem napětí či zvýšené citlivosti bradavek. Někdy patří mezi první klinické příznaky bolesti břicha či bolesti zad, převážně v bederní oblasti. Většinou jsou již příznakem postižení lymfatických uzlin v břichu metastázami.

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vlastní vyšetření rakoviny varlat

Vlastní vyšetření varlat je důležité pro rozpoznání prvních příznaků rakoviny. Rakovina varlat je často diagnostikována u mužů ve věku od 15 do 34 let. Včasná diagnóza zvyšuje pravděpodobnost přežití. Vlastní vyšetření zahrnuje kontrolu varlat pomocí prstů a přejíždění po varlatech a hledání různých nesrovnalostí. Důležité je, aby se muž zaměřil na obě varlata a porovnal shody či rozdíly. Dále je důležité srovnání hmotnosti varlat a jejich citlivosti. Zapotřebí je také pouhým pohledem zjistit, zda jsou varlata oteklá nebo zvětšená, protože bolestivá a těžká varlata mohou být předzvěstí vážnějších zdravotních problémů.

Rakovina varlat foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět rakovinu varlat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vyšetření varlat

Zde je video, na kterém je viditelné vyšetření varlat.

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět vyšetření varlat.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Kamboua

odkaz na článek

. Rakovina varlat [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Tukové bulky na varlatech

 Michal

Dobrý den mám už delší dobu velké množství bulek na varlatech a zhruba pred tremi dny me zacalo z niceho nic bolet leve varle a nechce prestat. Chtěl bych se zeptat co s tim. Může to byt rakovina? Mam bolesti i v okolí beder. Dochází pri lecbe rakoviny k amputaci varlat? 15 let. Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Objeveni bulky v trislech

 pavel votava

dobry den co muze znamenat objeveni bulky v trislech

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tvrdé varle

 FRANTA

Dobry den. Jsem po operaci tříselné kýly a mám jedno varle tvrdé a malé a druhé větší a trochu bolestivé krev.testy jsou v celku dobré nevím co a jak....

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tukové bulky na varlatech

 David

Dobrý den js zda nevim ale když si sahnu na varlata tak mám jedno malé a jedno velké když mi bylo 18 tak jsem měl operací triselne kyli je to i divne když hmatnu zase tak tam cítím malinkaty kuličky můžete mi poradit dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina varlat

 Petr

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS