Hřebíček - nežádoucí účinky

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaLéky a léčivé byliny

Zajímá vás téma HREBICEK VEDLEJSI UCINKY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Hřebíček jsou poupata hřebíčkovce vonného (latinsky Syzygium aromaticum) sušená na slunci. Mají nasládlé aroma, mírně štiplavou a otupující chuť. Nejvíce je hřebíček rozšířen v kuchyni jako aromatické koření, další využití má v dekoracích a rovněž jsou známy jeho léčivé účinky. Stejně jako u všech bylin je třeba i s hřebíčkem nakládat s rozumem, aby nedošlo k předávkování.


Obsah článku

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

Předávkování hřebíčkem

Dlouhodobé užívání nebo předávkování hřebíčkem může být pro organismus nebezpečné. Nežádoucí účinky souvisí se silicí, kterou hřebíček obsahuje. Silice eugenol totiž nepříznivě ovlivňuje krevní srážlivost a mohlo by dojít až k samovolnému krvácení. Při dlouhodobém užívání hrozí i poškození ústní sliznice.

Příznaky předávkování hřebíčkem

Hřebíček ve své koncentrované formě je nebezpečný při předávkování. Mezi příznaky předávkování hřebíčkovým (eugenolovým) olejem patří problémy s centrálním nervovým systémem, jako je neklid, zmatenost, závratě a kóma; dýchací potíže, jako jsou potíže s dýcháním a respirační deprese; a gastrointestinální potíže včetně bolesti břicha a průjmu. Závažné předávkování může vést k selhání jater, akutnímu poškození ledvin, hypoglykémii (nízké hladině cukru v krvi), záchvatům a metabolické acidóze.

Centrální nervový systém

  • Příznaky: Agitace, zmatenost, delirium.

Závratě a vertigo

  • Příznaky: Somnolence (ospalost) a kóma.

Respirační příznaky

  • Příznaky: Zrychlené dýchání nebo respirační deprese.
  • Aspirační pneumonitida (z dávení nebo dušení).

Srdce a krev

  • Příznaky: Zrychlený srdeční tep (tachykardie).
  • Metabolická acidóza

Gastrointestinální příznaky

  • Příznaky: Bolest břicha, nevolnost a zvracení, průjem.

Játra a ledviny

  • Příznaky: Závažné akutní poškození jater a ledvin, žloutenka (zežloutnutí kůže a očí), hematurie (krev v moči).

Další příznaky

  • Hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi)
  • Svalové křeče
  • Podráždění a poškození sliznic v ústech a jícnu

Co dělat při předávkování

Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc

Jděte na nejbližší pohotovost.

Přineste si s sebou obal od přípravku

Pokud je to možné, vezměte si s sebou do nemocnice obal od přípravku, aby zdravotníci přesně věděli, co bylo požito.

Sledování vitálních funkcí

Lékaři budou sledovat vaši teplotu, puls, frekvenci dýchání a krevní tlak.

Diagnostické testy

K posouzení funkce orgánů a odhalení potenciálního poškození mohou být provedeny krevní testy, testy moči a případně EKG (elektrokardiogram).

Léčba

Léčba může zahrnovat podpůrnou péči, intravenózní podání glukózy a případně specifické antidotum, jako je N-acetylcystein, pro ochranu jater.

Čaj z hřebíčku

Recept: 2–4 hřebíčky přelijte 1/4 litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a slijte.

Použití: Používá se k osvěžení dechu, dezinfekci ústní dutiny i k tišení bolesti zubů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tinktura

Recept: 10 g hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložte do půl litru pálenky a nechte uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu sceďte a mažte si s ní dásně 6x denně.

Použití: Hřebíčkovou tinkturou lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Odvar z hřebíčku

Recept: Pět až šest kusů hřebíčku vložte do 30 ml vody a povařte. Pijte s medem aspoň třikrát denně.

Použití: Roztok je vhodný při infekcích v dutině ústní. Lze jej použít i na dezinfekce ran.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hřebíček v alkoholu

Recept: Hřebíček vložte do alkoholu, dobře jej uzavřete a nechte louhovat při pokojové teplotě 10–15 dní. Během tohoto louhování se uvolní veškeré léčivé účinky do alkoholu. Na výrobu potřebujete 15 ks hřebíčku, 100 ml alkoholu a uzavíratelnou nádobku s víčkem.

Použití: Takto připravený roztok můžete aplikovat pomocí vatové tyčinky do uší, nebo na venkovní rány, nemocné dásně nebo bolavé zuby. Tato tinktura má silné protizánětlivé účinky a podporuje také hojení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hřebíčkový olej

Recept: Do slunečnicového oleje přidejte hřebíček a nechte louhovat.

Použití: Hřebíčkový olej má antimikrobiální, protiplísňové, antiseptické, protivirové, afrodiziakální a stimulující účinky. Hřebíček je plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku a vitamínu A a C. Použijte vnitřně ráno nalačno a večer před spaním jednu čajovou lžičku oleje; k ochucení pokrmů studené kuchyně; zvenčí podle potřeby. Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 °C. Po otevření uchovávejte v lednici. Spotřebujte do data uvedeného na etiketě. Olej není vhodný pro těhotné ženy.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Alpa s hřebíčkem

Na co je dobrý hřebíček v Alpě? Je to skvělý repelent proti hmyzu.

Recept: Ponořte do Alpy hřebíčky – nahusto a zcela potopené. Nechte louhovat 14 dní. Přeceďte přes plátýnko a nalijte do rozprašovače.

Použití: Tímto repelentem si postříkejte boty, ponožky, kalhoty, ruce i oblast okolo krku, než vyrazíte do lesa. Nastříkejte jím i okenní rámy doma.

Pro zajímavost: Žvýkání hřebíčku reguluje překyselení organismu.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku

Hřebíček - nežádoucí účinky

Martina

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Recepty na kaštanovou mast
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Dubová kůra
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články