Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Co je fibroadenom

 


Aktualizováno:

Rakovina

Pokud vám byl diagnostikován fibroademon, nemusíte mít strach, nejedná se totiž o zhoubný nádor. Přesto jsou doporučovány jeho pravidelné kontroly a případně i chirurgické odstranění. Fibroadenom je nezhoubný útvar, na který mají podstatný vliv hormonální hladiny.

Fibroadenom prsu

Nejčastějším onemocněním žlázy mladé ženy je fibroadenom. Fibroadenom je v současné době považován pouze za odchylku vývoje mléčné žlázy. Jedná se obvykle o okrouhlou, dobře ohraničenou lézi, která vzniká v lobulu v mladém věku, ve 20 % bývá mnohočetná. Bohužel růst fibroadenomu nelze zastavit.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky

Fibroadenom je diagnostikován převážně u mladších žen. Má velmi tuhou konzistenci a obvykle roste pomalu. V určité fázi se jeho růst většinou zastaví. Po menopauze fibroadenomy regredují a kalcifikují. Neprojevují se bolestí a jeví se jako volně se pohybující uzlík.

Léčba

Fibroadenom je nezhoubný nádor prsu, který se naštěstí časem nemění ve zhoubný. Obecně řečeno jsou k chirurgickému odstranění odesílány fibroadenomy větší než 2 cm, nebo takové, které nějakým způsobem obtěžují. Určité procento fibroadenomů časem dokonce samo regreduje a zmenší se. Samozřejmě biopsie poskytne jistotu, že se jedná o nezhoubný nález. Vždy se doporučují pravidelné kontroly v mamologické poradně a samovyšetřování.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Operace

Pokud je fibroadenom malý, může se odstranit v lokální anestezii. U větších fibroadenomů se provádí operace v celkové anestezii a tento stav vyžaduje hospitalizaci.

Biopsie

Biopsie není indikována u fibrocystické mastopatie, mastopatického uzlu a u evidentně benigních nádorů, jako je fibroadenom, lipom, hamartom.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Histologie fibroadenomu

Histologicky je fibroadenom specifikován jako solitární, volně pohyblivý uzlík o velikosti 1–10 cm v průměru, vzácně jich může být více nebo mohou být větší než 10 cm, což je pak takzvaný „obří fibroadenom“. Jedná se o tuhé, žlutohnědobílé těleso v oblasti žláz, které má na řezu měkčí, žlutorůžové skvrnky.

Fibroadenom mastopathie

Fibroadenom mastopathie se projevuje tvorbou zduřenin a zatvrdlin v mléčné žláze. Tyto obtíže jsou často výraznější v období před menstruací. Pokud odborný lékař kompletním vyšetřením potvrdí diagnózu tohoto onemocnění, je vhodná léčba enzymovými preparáty. Při fibrocystické mastopathii se užívá 2 x 10 nebo 3 x 7 dražé Wobenzymu denně, a to nejméně po dobu 6 týdnů. Před začátkem léčby je nutné poradit se s ošetřujícím lékařem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá fibroadenom.

Autor: © svevi
Foto:
© Janiga

odkaz na článek

. Co je fibroadenom [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Odstraneni nadoru nezhoubneho v prsu

 Marcela Crhovová

Dobrý den prosim Vás dcera mi oznamila,že má nález je ji 19 let rok mela v prsu bulku byla ji diagnostikován nádor v prsu ale naštěstí nezhoubný,podstoupila biopsii a výsledky ukazali,že je nezhoubný má nádor velikosti 17mm x 17mm,jsem zoufalá,nespím pláči mám oni strach bohužel jsem žádné lékařské zprávy neviděla,nechtěla mne zatěžovat,nebot jsem5.9 prodělala kolaps chci se zeptat dcera má jit za 5měsíc na kontrolu,mohu se zeptat bylo by lepsi to odstranit,nebo co bude dál,bude v pořádku mám se bát,život se mi otočil nic mne od té chvíle nebaví je to mé jedinné dítě,prosím Vás o pomoc co jak bude dál,bude vpořádku?Děkujiza odpověd

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS