Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Diskuze

WARFARIN A MOŘSKÉ RYBY

 Božena Živnustkova  25.4.2024 15:05

Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li mohu konzumovat mořské ryby, když užívám Warfarin 7,5 mg denně. Jaké mají hodnoty uq na 100 g živé (pečené) váhy.
Děkuji za odpověď. B.Ž.

Odpovědět

Odpověď

Re: warfarin a mořské ryby
 Cempírek

Tučné mořské ryby obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které zesilují účinky Warfarinu a mírně zvyšují riziko krvácení. Ale jsou i méně tučné ryby, jako třeba treska a u nich je zmíněné riziko jen velmi malé. Když půjde o tučnou rybu, tak můžete zkusit do pokrmu s rybou přidat nějaké potraviny s vyšším obsahem vitamínu K (zelené potraviny), které naopak účinky Warfarinu omezují. Pro kontrolu, že děláte vse správně, si můžete rybí pochoutku naplánovat na den před dnem odběru krve k testu srážlivosti, kam byste měla chodit pravidelně každý měsíc. Zvláště, když experimentujete s jídlem.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Godasal a tučné mořské ryby
 Ludmila

Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Godasal a tučné mořské ryby
 Cempírek

Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS