Hřebíček - nežádoucí účinky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Léky a léčivé byliny

Zveřejněno dne 25.6.2018


Hřebíček jsou poupata hřebíčkovce vonného (latinsky Syzygium aromaticum) sušená na slunci. Mají nasládlé aroma, mírně štiplavou a otupující chuť. Nejvíce je hřebíček rozšířen v kuchyni jako aromatické koření, další využití má v dekoracích a rovněž jsou známy jeho léčivé účinky. Stejně jako u všech bylin je třeba i s hřebíčkem nakládat s rozumem, aby nedošlo k předávkování.

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.


Předávkování hřebíčkem

Dlouhodobé užívání nebo předávkování hřebíčkem může být pro organismus nebezpečné. Nežádoucí účinky souvisí se silicí, kterou hřebíček obsahuje. Silice eugenol totiž nepříznivě ovlivňuje krevní srážlivost a mohlo by dojít až k samovolnému krvácení. Při dlouhodobém užívání hrozí i poškození ústní sliznice.

Čaj z hřebíčku

Recept: 2–4 hřebíčky přelijte 1/4 litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a slijte.

Použití: Používá se k osvěžení dechu, dezinfekci ústní dutiny i k tišení bolesti zubů.


Tinktura

Recept: 10 g hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložte do půl litru pálenky a nechte uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu sceďte a mažte si s ní dásně 6x denně.

Použití: Hřebíčkovou tinkturou lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky.

Odvar z hřebíčku

Recept: Pět až šest kusů hřebíčku vložte do 30 ml vody a povařte. Pijte s medem aspoň třikrát denně.

Použití: Roztok je vhodný při infekcích v dutině ústní. Lze jej použít i na dezinfekce ran.


Hřebíček v alkoholu

Recept: Hřebíček vložte do alkoholu, dobře jej uzavřete a nechte louhovat při pokojové teplotě 10–15 dní. Během tohoto louhování se uvolní veškeré léčivé účinky do alkoholu. Na výrobu potřebujete 15 ks hřebíčku, 100 ml alkoholu a uzavíratelnou nádobku s víčkem.

Použití: Takto připravený roztok můžete aplikovat pomocí vatové tyčinky do uší, nebo na venkovní rány, nemocné dásně nebo bolavé zuby. Tato tinktura má silné protizánětlivé účinky a podporuje také hojení.

Hřebíčkový olej

Recept: Do slunečnicového oleje přidejte hřebíček a nechte louhovat.

Použití: Hřebíčkový olej má antimikrobiální, protiplísňové, antiseptické, protivirové, afrodiziakální a stimulující účinky. Hřebíček je plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku a vitamínu A a C. Použijte vnitřně ráno nalačno a večer před spaním jednu čajovou lžičku oleje; k ochucení pokrmů studené kuchyně; zvenčí podle potřeby. Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 °C. Po otevření uchovávejte v lednici. Spotřebujte do data uvedeného na etiketě. Olej není vhodný pro těhotné ženy.


Alpa s hřebíčkem

Recept: Ponořte do Alpy hřebíčky – nahusto a zcela potopené. Nechte louhovat 14 dní. Přeceďte přes plátýnko a nalijte do rozprašovače.

Použití: Tímto repelentem si postříkejte boty, ponožky, kalhoty, ruce i oblast okolo krku, než vyrazíte do lesa. Nastříkejte jím i okenní rámy doma.

Pro zajímavost: Žvýkání hřebíčku reguluje překyselení organismu.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Trekk

odkaz na článek

. Hřebíček - nežádoucí účinky [online]. ČeskéNemoci.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 42 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
hřebíček zub bolest antiseptikum bolest zápach čaj oplach alpa alkohol