Inulin je zdravá vláknina


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Zažívání

Zveřejněno dne 29.3.2016


Inulin je rostlinný polysacharid, který byl poprvé izolován v roce 1804 z Omanu pravého (Inula helenium). Inulin se řadí mezi takzvanou rozpustnou vlákninu a mimo jiné pomáhá zlepšovat mikroflóru v trávicím traktu. Nachází se jako zásobní látka v mnoha druzích rostlin, především v jejich kořenech a hlízách. Některé z nich patří od nepaměti do lidské výživy, například topinambury, artyčoky, chřest, pórek, česnek a cibule.

Co je inulin

Inulin je bílý prášek bez chuti a zápachu. Inulin prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicím enzymům. Prakticky bez povšimnutí se dostává až do tlustého střeva. A právě zde jeho úloha začíná. Inulin funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy: vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií (například Bifidobacterium, dříve označovaná jako Lactobacillus bifidus). Podporuje jejich růst a dělení, čímž nepřímo brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Pomáhá tak kromě jiného předcházet infekčním průjmům. Účinek v podobě podpory růstu přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. Díky němu dochází ke zlepšení činnosti střeva a k posílení imunitního systému. Inulin se tudíž nepřímo podílí na nepřetržitém boji těla proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku (část tlustého střeva).

Inulin se nevstřebává do krevního oběhu, proto přímo nezasahuje do metabolických pochodů v našem těle. Výjimečně se může vyskytnout přecitlivělost, vzhledem k inertnosti (nečinnosti) látky se však jedná pouze o mírné zažívací obtíže (nevolnost, nadýmání nebo průjem). Inulin pomáhá též při úpravě vyprazdňování: dostatečný příjem inulinu upravuje konzistenci i pravidelnost stolice. Pomáhá tedy při léčbě průjmových onemocnění (zejména infekčních), účinný je i jako lék proti zácpě.

Doporučená denní dávka inulinu nebyla objektivně stanovena.

Jak již bylo řečeno, inulin podporuje růst přátelské bakterie Bifidobacterium. S její pomocí získává tělo odolnost vůči banálním i nebezpečným infekcím. Inulin tak nepřímo podporuje i naši imunitu, to jest odolnost organismu proti choroboplodným mikroorganismům nebo jejich jedům.

V potravinářství se inulin přidává do velkého množství potravinářských výrobků. Uplatňuje se například při výrobě pečiva, masných a mléčných výrobků, cukrovinek, ovocných šťáv nebo nealkoholických nápojů. Nejčastějším důvodem přidání inulinu do receptury je snížení celkové energetické hodnoty výrobku, navýšení rozpustné vlákniny a zlepšení textury výrobku. V mléčných výrobcích se inulin využívá jako náhrada cukru nebo tuku a rovněž snižuje celkovou energetickou hodnotu potraviny. V mražených krémech inulin brání vyvstávání krystalů na povrchu a zlepšuje tak strukturu výrobku.

Inulin má uplatnění také v biotechnologiích, farmacii a medicíně. Inulin slouží jako plnidlo a pojivo léčiv či doplňků stravy. V medicíně se inulin používá při vyšetření funkce ledvin, konkrétně k měření glomerulární filtrace (tvorba prvotní moči v glomerulech ledvin). Dále se přidává do enterální výživy (výživa podávaná formou roztoku s přesně definovaným nutričním složením do trávicího traktu), a to kvůli zlepšení střevní peristaltiky u pacientů. Inulin bývá také součástí živných půd v bakteriologii a v poslední době se rovněž zkoumají možnosti jeho využití při výrobě plastů.


Inulin versus psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Vyčištěné semenné obaly jsou ceněné právě pro bohatý zdroj rozpustné vlákniny. Psyllium zvyšuje denní spotřebu vlákniny, změkčuje stolici a napomáhá ke zdravé funkci střev a trávicího systému, proto je vhodné jej užívat při zácpě, hemoroidech, trávicích potížích a v těhotenství. Nejúčinnější je konzumace čisté vlákniny zředěné vodou. Psyllium lze také užívat ve formě tobolek nebo slaných tyčinek.

Při konzumaci nalačno navozuje psyllium pocit sytosti, je tudíž vhodné při redukčních dietách. Psyllium zvětšuje svůj objem v trávicím traktu až 40krát. Gel, jenž takto vzniká, pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) odsouvá z traktu škodlivé zplodiny. Základem čistého organismu i pevného zdraví je totiž každodenní zdravá stolice.

Psyllium stolici změkčuje a zároveň zvětšuje její objem, čímž významně napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování. Psyllium podporuje správný metabolismus tuků, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a zvyšuje denní spotřebu vlákniny.

Vláknina psyllium představuje doplněk stravy, není návyková a neobsahuje cukry, chemické látky a barviva.

Psyllium užívejte nejlépe nalačno zhruba 30 minut před jídlem. Jednu až dvě čajové lžičky (2,5–5 g) vlákniny psyllium rozmíchejte ráno, případně i večer v 250 ml vody (nebo v džusu). Roztok pak vydatně zapijte dalším šálkem tekutiny (vodou, bylinným čajem, ovocnou šťávou a podobně). Maximální denní dávka vlákniny je 5 čajových lžiček (12,5 g). Psyllium můžete použít také do polévek, omáček, jogurtů, jako součást müsli a tak dále.


Inulin a hubnutí

Z chemického hlediska představuje inulin dlouhou řadu molekul fruktózy (jednoduchého cukru podobného glukóze). Jestliže inulin sníme, nemusíme se bát, že přibereme, poněvadž inulin nemá téměř žádnou energetickou hodnotu (reklamní nápis na obalu by se mohl chlubit nulovou hodnotou kalorií). Z tohoto důvodu se inulin používá při redukci váhy. Největší množství inulinu obsahují cibuloviny, kořen čekanky a artyčok, ale jinak ho najdeme prakticky v každé konzumované rostlině.

Inulin a cukrovka

Inulin je vhodný rovněž pro osoby, které se léčí s cukrovkou (diabetem). Jeho zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak. Inulin se často používá při přípravě jídel pro diabetiky jako náhražka glukózy. Touto záměnou se sníží kalorická hodnota pokrmu a zamezí se nežádoucímu zvýšení krevního cukru.


Kde lze inulin koupit

Inulin je běžně dostupný jak v kamenných, tak i internetových lékárnách, a to jako potravinový doplněk.

Inulin – tablety

Zde můžete koupit inulin v tabletách.

Autor: © svevi
Foto:
© Flickr

odkaz na článek

. Inulin je zdravá vláknina [online]. ČeskéNemoci.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 9 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku
klíčová slova
inulin psyllium hubnutí vláknina cukrovka tablety