Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

 


Aktualizováno:

Nemoci

Může bodnutí vosy způsobit otravu krve? Na jaké příznaky byste si měli dát pozor?
Je vzácné, aby vosí bodnutí vedlo k otravě krve – otrava krve je častěji způsobena velkými ranami nebo nemocemi, jako je zápal plic.
Přesto může kousnutí hmyzem vést i k tzv. sepsi – jak k tomu může dojít a na co si dát po bodnutí hmyzem pozor?

Bodnutí vosou a otrava krve

Vzhledem k tomu, že většina hmyzu může bodnout několikrát, může se stát, že dříve nasbírané zárodky zůstanou na žihadle a přenesou se na další oběť.

Například vosa, která předtím bodla prase, které se válelo v hlíně. Pokud vosa bodne znovu, tentokrát do lidí, může dojít k sepsi. Dochází k tomu tehdy, když na žihadle přežijí bakterie v dostatečném počtu, aby se vám zavrtaly pod kůži do vašeho masa a rozmnožily se a rozšířily se tam.

Vzhledem k tomu, že tyto bakterie lidský organismus nezná, může dojít k přetížení vlastní obranyschopnosti těla a k jejímu selhání.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky

Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem? Po kousnutí hmyzem je třeba věnovat pozornost následujícím doprovodným příznakům:

  • průjem nebo zvracení;
  • vysoká horečka;
  • oběhové problémy nebo poruchy vědomí;
  • zimnice nebo celkový pocit nemoci;
  • silné zánětlivé reakce v místě vpichu.

Poslední věc, kterou je třeba si pamatovat, je, že zarudnutí a otok jsou součástí normální reakce na bodnutí hmyzem – nejsou vždy varovným signálem. Pokud jste celkově v pořádku a pouze místo štípnutí je mírně oteklé a červené, není třeba se obávat.

Červená čára po kousnutí hmyzem: je to otrava krve?

Červená čára směřující od rány směrem k srdci je známkou otravy krve - tento předpoklad je široce zastávaný. Není to však úplně správné: červená čára označuje zánět lymfatických cév (lymfangitida). Lymfatické cévy mají podobnou stavbu jako cévy – na rozdíl od posledně jmenovaných však nejsou odpovědné za transport krve, ale za odstraňování tekutiny z tkáně.

Lymfatické cévy jsou umístěny blízko povrchu těla, proto je zánět v této oblasti zvenčí vidět jako červená čára.

Jedná se o lokální zánět, nikoliv otravu krve. Přesto by měl být tento příznak lékařsky objasněn; protože stejně jako všechny ostatní záněty může zánět mízních cév vést k otravě krve. Lymfangitida se obvykle léčí antibiotiky.

Příčiny otravy krve po kousnutí hmyzem

Nejčastější příčinou bakteriální infekce je otrava krve. Možné jsou ale i jiné patogeny. Dalším důvodem otravy krve po bodnutí hmyzem je například plíseň. Hmyz je někdy takovými plísněmi doslova obrostlý. A dokonce i na žihadlu je tato plíseň přítomna. Může také dělat přesně to samé jako bakterie: pomocí žihadla vnikne do masa a poté se rozšíří po celém těle.

Infekce virem, jako je HIV, je na jednu stranu teoreticky možná, ale z různých důvodů extrémně nepravděpodobná. Důvodem je například to, že viry nejsou přítomny na vnější straně komára, ale jsou spíše uzavřené uvnitř komárů. Další důvod souvisí s množstvím viru, které by se teoreticky mohlo dostat do těla v případě bodnutí hmyzem. Riziko může být u osoby, kterou hmyz předtím kousl, a která má velmi vysokou virovou nálož - hladinu viru v krvi - typicky u neléčených pacientů, kteří o tom nevědí. Ale i to je vysoce nepravděpodobné.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

odkaz na článek

. Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS