Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Léčivé účinky kardamomu

 


Aktualizováno:

Léky a léčivé byliny

Kardamom je bylina, jejíž semena se využívají k výrobě léků. Samotný kardamom se používá proti zažívacím obtížím, včetně pálení žáhy, střevním křečím, syndromu dráždivého tračníku, střevní plynatosti, zácpě, jaterním a žlučníkovým potížím a proti ztrátě chuti k jídlu. Kardamom je velmi účinný i proti nachlazení, kašli, zánětu průdušek, bolesti v ústech a krku. Někteří lidé používají kardamom jako stimulant proti potížím s močením. V potravinovém průmyslu slouží jako koření.

Léčivé účinky kardamomu

Stejně jako téměř každé koření i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Dnešní věda potvrdila, že jeho účinné látky uvolňují křeče v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici, podporují nervovou soustavu a účinkují mírně močopudně. Také působí antibakteriálně, antimykoticky a jako antivirotikum. Kardamom je vhodný téměř pro každého, opatrnost se doporučuje jen lidem, kteří mají nějaké problémy se žlučníkem.

Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který si nachystáme tak, že jednu lžičku koření zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat zhruba patnáct minut. Tento nápoj je ideální při problémech s trávením, pije se třikrát denně před každým hlavním jídlem. Můžeme jej také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem (teplý, ale ne horký) během nachlazení. Pokud nás trápí nějaká chřipka, přisypávejme špetku koření téměř do každého nápoje či jídla, které během nemoci konzumujeme.

Zdravotní účinky kardamomu

  • Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
  • Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
  • Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.
  • Zrychluje léčbu kůže, působí jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
  • Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
  • Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
  • Ověřeným účinkem je zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, dále je známo, že funguje na potenci a jako afrodisiakum pro mužskou část populace.
  • Čaj s kardamomem pomáhá při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
  • Semena kardamomu spolu s medem zlepšují kvalitu zraku.
  • Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), působí antisepticky a osvěžuje dech.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kardamom v medicíně

Semena kardamomu používá například tradiční čínská medicína, kde je přidáván k bylinám, které jsou tonizující a těžko stravitelné – kardamom totiž zlepšuje trávení a pomáhá s regulací zažívání. Dále jej tato medicína využívá pro zmírnění nepříjemných stavů v těhotenství, jako jsou:

  • zvracení;
  • bolesti břicha;
  • nechuť k jídlu;
  • průjem;
  • ranní nevolnost.

Využití kardamomu v ájurvédské medicíně je podobné jako v čínské. Užívá se zde na podporu trávení, ke zmírnění zažívacích potíží, při nevolnosti, zvracení a zmírňuje koliku. Také léčí nechutenství, nervové poruchy a obecně vede k lepší náladě. Doporučuje se žvýkání kardamomu, protože zlepšuje dech.

Recepty na čaj s kardamomem

Východoevropský kardamomový čaj

Čaj z kardamomu se připravuje nejlépe z lusků. Jde o lahodný čaj, který je ideální na zimu, protože zahřívá organismus a brání jej před nachlazením, kašlem a chřipkou. Na výrobu tohoto čaje budete potřebovat:

  • 4 lusky kardamomu
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kousky hřebíčku
  • 1 celou skořici
  • několik plátků čerstvého zázvoru

Všechny ingredience se vloží do konvice na čaj a poté zalijí vroucí vodou. Čas louhování je mezi 20 až 30 minutami. Pro zlepšení chuti je možné přidat trochu mléka nebo medu. Tento čaj pijte dvakrát denně.

Domácí kardamomový čaj s pomerančovou kůrou a zeleným čajem

Do tohoto čaje je možné přidat i pomerančovou kůru nebo trochu cukru, medu či agáve.

Potřebujete:

  • 8–10 lusků zeleného kardamomu
  • 2 sáčky zeleného čaje
  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry

Dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté přidejte zelené lusky a vařte je ve vodě po dobu 2 až 3 minut. Po uvaření lusků vložte sáčky se zeleným čajem a pomerančovou kůru a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Po vylouhování vyjměte čajové sáčky i lusky. Nakonec můžete přidat trochu cukru, nebo medu či agáve.

Indický bylinný čaj ze zázvoru, kardamomu a citronové trávy

Budete potřebovat:

  • 3 až 4 sáčky černého čaje
  • 1 až 2 lžičky zázvoru
  • 2 až 3 drcené lusky kardamomu
  • 1 svazek citronové trávy
  • 3 až 4 lístky máty
  • 3 až 4 lístky bazalky
  • 8 čajových lžiček třtinového cukru

Do konvice na čaj dejte vařit vodu, mezitím si oloupejte zázvor a nakrájejte jej na malé kousky (nastrouhejte). Lusky kardamomu rozdrťte. Přidejte citronovou trávu (můžete ji nakrájet), lístky máty a bazalky. Tuto směs bylinek zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 7 až 8 minut, dokud se nezmění barva vody. Výsledná barva by měla být mírně nažloutlá. Jakmile je vylouhováno, přidejte třtinový cukr, sáčky černého čaje a po dobu dalších 3 minut nechte louhovat, dokud nebude mít voda načervenalý odstín. Poté se vše vyndá nebo přecedí a čaj se může pít.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Jastrow



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS