Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Léčivé účinky kardamomu

Kardamom je bylina, jejíž semena se využívají k výrobě léků. Samotný kardamom se používá proti zažívacím obtížím, včetně pálení žáhy, střevním křečím, syndromu dráždivého tračníku, střevní plynatosti, zácpě, jaterním a žlučníkovým potížím a proti ztrátě chuti k jídlu. Kardamom je velmi účinný i proti nachlazení, kašli, zánětu průdušek, bolesti v ústech a krku. Někteří lidé používají kardamom jako stimulant proti potížím s močením. V potravinovém průmyslu slouží jako koření.

Léčivé účinky kardamomu

Stejně jako téměř každé koření i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Dnešní věda potvrdila, že jeho účinné látky uvolňují křeče v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici, podporují nervovou soustavu a účinkují mírně močopudně. Také působí antibakteriálně, antimykoticky a jako antivirotikum. Kardamom je vhodný téměř pro každého, opatrnost se doporučuje jen lidem, kteří mají nějaké problémy se žlučníkem.

Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který si nachystáme tak, že jednu lžičku koření zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat zhruba patnáct minut. Tento nápoj je ideální při problémech s trávením, pije se třikrát denně před každým hlavním jídlem. Můžeme jej také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem (teplý, ale ne horký) během nachlazení. Pokud nás trápí nějaká chřipka, přisypávejme špetku koření téměř do každého nápoje či jídla, které během nemoci konzumujeme.

Zdravotní účinky kardamomu

  • Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
  • Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
  • Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.
  • Zrychluje léčbu kůže, působí jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
  • Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
  • Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
  • Ověřeným účinkem je zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, dále je známo, že funguje na potenci a jako afrodisiakum pro mužskou část populace.
  • Čaj s kardamomem pomáhá při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
  • Semena kardamomu spolu s medem zlepšují kvalitu zraku.
  • Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), působí antisepticky a osvěžuje dech.

Kardamom v medicíně

Semena kardamomu používá například tradiční čínská medicína, kde je přidáván k bylinám, které jsou tonizující a těžko stravitelné – kardamom totiž zlepšuje trávení a pomáhá s regulací zažívání. Dále jej tato medicína využívá pro zmírnění nepříjemných stavů v těhotenství, jako jsou:

  • zvracení;
  • bolesti břicha;
  • nechuť k jídlu;
  • průjem;
  • ranní nevolnost.

Využití kardamomu v ájurvédské medicíně je podobné jako v čínské. Užívá se zde na podporu trávení, ke zmírnění zažívacích potíží, při nevolnosti, zvracení a zmírňuje koliku. Také léčí nechutenství, nervové poruchy a obecně vede k lepší náladě. Doporučuje se žvýkání kardamomu, protože zlepšuje dech.

Recepty na čaj s kardamomem

Východoevropský kardamomový čaj

Čaj z kardamomu se připravuje nejlépe z lusků. Jde o lahodný čaj, který je ideální na zimu, protože zahřívá organismus a brání jej před nachlazením, kašlem a chřipkou. Na výrobu tohoto čaje budete potřebovat:

  • 4 lusky kardamomu
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kousky hřebíčku
  • 1 celou skořici
  • několik plátků čerstvého zázvoru

Všechny ingredience se vloží do konvice na čaj a poté zalijí vroucí vodou. Čas louhování je mezi 20 až 30 minutami. Pro zlepšení chuti je možné přidat trochu mléka nebo medu. Tento čaj pijte dvakrát denně.

Domácí kardamomový čaj s pomerančovou kůrou a zeleným čajem

Do tohoto čaje je možné přidat i pomerančovou kůru nebo trochu cukru, medu či agáve.

Potřebujete:

  • 8–10 lusků zeleného kardamomu
  • 2 sáčky zeleného čaje
  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry

Dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté přidejte zelené lusky a vařte je ve vodě po dobu 2 až 3 minut. Po uvaření lusků vložte sáčky se zeleným čajem a pomerančovou kůru a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Po vylouhování vyjměte čajové sáčky i lusky. Nakonec můžete přidat trochu cukru, nebo medu či agáve.

Indický bylinný čaj ze zázvoru, kardamomu a citronové trávy

Budete potřebovat:

  • 3 až 4 sáčky černého čaje
  • 1 až 2 lžičky zázvoru
  • 2 až 3 drcené lusky kardamomu
  • 1 svazek citronové trávy
  • 3 až 4 lístky máty
  • 3 až 4 lístky bazalky
  • 8 čajových lžiček třtinového cukru

Do konvice na čaj dejte vařit vodu, mezitím si oloupejte zázvor a nakrájejte jej na malé kousky (nastrouhejte). Lusky kardamomu rozdrťte. Přidejte citronovou trávu (můžete ji nakrájet), lístky máty a bazalky. Tuto směs bylinek zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 7 až 8 minut, dokud se nezmění barva vody. Výsledná barva by měla být mírně nažloutlá. Jakmile je vylouhováno, přidejte třtinový cukr, sáčky černého čaje a po dobu dalších 3 minut nechte louhovat, dokud nebude mít voda načervenalý odstín. Poté se vše vyndá nebo přecedí a čaj se může pít.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Jastrow

odkaz na článek

. Léčivé účinky kardamomu [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek byl zkontrolován zdravotní sestrou Mgr. Světluší Vinšovou.

Napsal Bc. Jakub Vinš

Tento web neposkytuje léčitelské služby. Viz další informace.

Lidé také čtou

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU