Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Med v boji proti stárnutí

 


Aktualizováno:

Léky a léčivé byliny

Med je známý včelí produkt, který lidé používají již celá staletí. Našel své využití jako přírodní sladidlo, ale také ve farmaceutickém průmyslu jako léčebný prostředek a také v kosmetice. Med je díky svému složení energetickým zdrojem rychlých cukrů. Med má silné antiseptické účinky a často se používal k hojení ran a spálenin. Pokud se užívá vnitřně, má protirakovinové účinky. Částečně působí proti alergii a k prevenci senné rýmy. Nelze opomenout, že rychle dodá energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém.

Med na dlouhověkost

Vědci zjistili, že konzumací medu si lidé život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med pomáhá lépe zvládat stres, zlepšuje paměť, dodává mozku živiny a celkově zpomaluje proces stárnutí. Provedené testy v laboratorních podmínkách na krysách potvrzují, že potrava slazená medem přispěla k lepší orientaci krys v bludišti a jejich lepší paměti. Med se často doporučuje jako výborný podpůrný prostředek k léčbě různých neduhů, především podporuje naší imunitu. Posiluje organismus v době psychické zátěže a lžička před spaním podporuje zdravý spánek a uklidňuje. Kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Složení medu:

Glukóza (26-33 %), fruktóza (30-38 %), voda (17-20 %), sacharóza (1-10 %), vyšší cukry (1-10 %), enzymy, vitamíny, minerály, amino a organické kyseliny, aromatické látky.

Krystalizace medu:

Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.

Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním sklenice s medem ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí medu nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí medu nad teplotu 70°C se blahodárné látky z medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Druhy medu:

Med z květů, luční med květový med

Je světlejší barvy tvořen převážně z květů léčivých rostlin, snadno stravitelný a obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. V lidovém léčitelství velmi ceněn.

Lesní med

Je zpravidla tmavší, obsahuje více fruktózy a dextrinů a také i větší množství minerálních látek a stopových prvků. Pro svou vůni a chuť je velice oblíben.

Smíšený med

Obsahuje přírodní látky jak nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i lesního medu, u nás je velmi ceněný a oblíbený.

Pastovaný med

Speciálně upravený do pastové konzistence. Zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. V průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje.

Mezi další včelí produkty patří

  • propolis – přírodní antibiotikum, silné antibakteriální účinky.
  • mateří kašička - přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků, zpomaluje proces stárnutí, zahání únavu.
  • včelí vosk – využívá se hlavně v kosmetice ve formě mastí a krémů.
  • včelí pyl – je zdrojem minerálů a vitamínů, snižuje tlak, cholesterol, podporuje krvetvorbu, stavbu kostí, zubů, chrupavky.


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS