Očista střev
Byť svému zdraví a správné výživě věnujeme jakkoliv velkou pozornost, v organismu se přece jen za dlouhé roky nahromadí látky, které poškozují zdraví a zabraňují optimálnímu fungování organismu, což se odrazí na našem celkovém stavu. Tento škodlivý proces ovlivňuje organismus postupně, proto si na něj zvykneme a domníváme se, že nemáme žádné obtíže. Přitom však existuje mnoho příznaků, kterých nás může zbavit právě očista střev. I když třeba konzumujeme zeleninu a ovoce z vlastní zahrady a jíme maso ze zvířat z vlastního chovu, ani v tom případě nemůžeme mít jistotu, že se do organismu nedostanou žádné škodlivé látky. Škodlivé látky se postupně hromadí a způsobují lehčí nebo výraznější obtíže. Vhodný program na očistu střev tyto příznaky ve výrazné míře zmírní a v mnoha případech také úplně odstraní. Očista střev nás zbaví nejen nepříjemností, ale pomocí pečlivě naplánované kúry můžeme předejít i vzniku vážnějšího onemocnění.
V dnešní době je fakt, že očista střeva a detoxikace organismu je pro obnovu a zachování zdraví nezbytná, už široce známý. Ještě předtím, než si vybereme z mnoha možností detoxikace, měli bychom se seznámit s tím, jak očista střev a detoxikace funguje.
- Prvním krokem je očista střev pomocí rostlinných vláknin. Cílem je, abychom se postupně zbavili toxických látek a škodlivých parazitů, nashromážděných během dlouhých let.
- Když probíhá očista střev, je nevyhnutné doplňovat prospěšné bakterie (probiotika), a to z toho důvodu, aby se zachovala rovnováha střevní mikroflóry. Dále je nutné pomocí účinných látek z různých léčivých rostlin, například s dobře známým výtažkem ze semen ostropestřce mariánského – silimarinem – očistit také játra.
- Při posledním kroku této kúry potřebuje organismus dodat specifické aminokyseliny, minerální látky, vitamíny a léčivé rostliny, aby se z těla odstranily i škodlivé těžké kovy (rtuť, olovo) a jiné toxické látky.
Potraviny na pročištění střev
Nejdůležitějšími potravinami pro vyčištění tlustého střeva je zelenina a strava s bohatým obsahem vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá, rovněž jídla s neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.
Ideálně by měl poměr kyselina a zásada v našem těle představovat dvacet ku osmdesáti, často je tomu bohužel naopak. Zelenina je výborná zásobárna zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, především máte-li problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují totiž jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby trpící bolestmi a artritidou. Osoby, jejichž trávicí soustava nesnáší jídla příliš bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.
Pokud již nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu konzumací syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť „agresivní“ procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být během diety požívány jen s mírou: cibule, pórek, pažitka, pastinák.
Pro mnoho lidí nebude tou nejlepší metodou začít naráz s čisticí dietou, protože tak mohou tělu způsobit jistý druh šokového stavu. Jedovaté látky jsou v těle nahromaděny v hlubokých orgánech (játra a ledviny). Když sáhneme k extrémní dietě se syrovými potravinami, dostanou se odtud jedovaté látky do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat „léčebnou krizi“. Ta se dostaví, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než je vyměšovací orgány mohou odstranit, což potom vede k otravě krve a mízní tekutiny.
Vhodná výživa
- Fazole aduki, fermentované sójové boby (například pasta miso, k dostání v prodejnách zdravé výživy), květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát a žluté sójové boby – to jsou některé z potravin, které doporučuje čínská medicína pro tlusté střevo.
- Jezte více obilnin, a to zvláště rýži a proso (u nás většinou k mání loupané – jáhly). Proso neobsahuje lepek, je zásadité a nevyrábí v těle hlen. Může být však těžko stravitelné, pokud není správně připraveno. Namočte proso přes noc, dobře je propláchněte a pak je nechte deset minut mírně vařit. Přitom byste měli dbát na to, aby nebylo příliš husté. Proso chutná poněkud zvláštně a nevýrazně. Proto by se mělo jíst společně s velmi chutnými polévkami nebo bychom je měli za stálého míchání opražit na pánvi se spoustou zahradních bylin.
- Vyhýbejte se pšeničným klíčkům, protože mohou poškrábat sliznici tlustého střeva. Celozrnný oves je lepším dodavatelem vlákniny a tlusté střevo šetří. Pšeničné klíčky obsahují vysoký podíl fytokyseliny, která váže vápník a hořčík, čímž znemožňuje, aby je tělo vstřebalo. Také příjem zinku a železa může být tímto narušen.
- Jezte více zeleniny: můžete ji dusit nebo opražit za stálého míchání společně s řasami a kořením (zázvor a česnek). Zkuste to také se zeleninovými polévkami. Můžete zeleninu dusit i bez oleje: nechte „potit“ cibuli s trochou vody, jakmile vydá svou šťávu, můžete přidat koření a byliny a nakonec zeleninu.
- Avokáda a naklíčené potraviny všeho druhu jsou vynikající a nanejvýš výživná přísada ke každému jídlu.
- Mléko a ostatní mléčné výrobky neplatí za velmi příznivé pro tlusté střevo, protože mohou u osob, které jsou na ně citlivé, vést k průjmu, nevolnosti a zvracení. Pokud však tyto výrobky beze všeho snášíte, je záhodno zařadit do jídelníčku trochu přírodního jogurtu (buď z kravského, kozího, nebo ovčího mléka), neboť tímto způsobem můžete zvýšit množství acidofilních bakterií v tlustém střevě, a tak udržet nízký podíl hnilobných bakterií a kvasinek.
- Granátová jablka mohou tlusté střevo dráždit, měli bychom se jim tedy vyhýbat. Pokud trpíte divertikulitidou, neměli byste jíst ořechy.
- Kakao, čaj a káva obsahují kofein, který může vést k žaludečním potížím, vředům a poruchám trávení. Aromatické oleje v kávě mohou vyvolat průjem. Tanin v čaji může vést k zácpě. Čaj, káva, čokoláda, chlazené nealkoholické nápoje a alkohol jsou diuretika, tedy močopudné prostředky, odstraňují z těla tekutinu a minerály a způsobují dehydrataci.
- I znečištění vzduchu, kouření, ústřední topení a cestování přispívají k dehydrataci. Proto je důležité pít hodně vody. Dbejte na to, abyste v chladnějších měsících pili teplou vodu (nikdy ledově studenou).
- Pokud trpíte zácpou, jezte živočišnou bílkovinu (maso) jen v přiměřeném množství, protože tyto produkty mohou zpomalit peristaltiku střev. Hlavní součástí vašich jídel by měly být zelenina a rýže, maso jen přílohou.
- Sójové boby vyrábějí v těle hlen, měli bychom je proto konzumovat jen s mírou. Pokud je však necháme šest dní klíčit, ztratí tuto hlenotvornou vlastnost.
Byliny a koření
- Bazalka pomáhá proti zácpě.
- Zázvor, černý pepř, muškátový oříšek, česnek, hořčice a ředkev daikon obsahují léčivý prvek – kov, ke kterému podle čínské medicíny tlusté střevo náleží společně s plícemi.
- Lněné semínko opravdu doporučujeme, protože dodává nejen esenciální mastné kyseliny, ale je i výborným kluzným prostředkem, který hojí zanícené stěny střeva a může je přivést do rovnováhy. Kromě syrového lněného semínka můžete koupit i olej ze lněného semínka. Tento olej byste měli skladovat v ledničce, aby nežlukl.
- Šťáva z aloe vera čistí, hojí a uklidňuje střevo, doporučuje se obzvlášť při zánětlivých poruchách střeva.
Recepty na domácí dietu k očistě střev
Jablečný mošt
Čerstvá jablečná šťáva je jedním z nejlepších domácích léků na pročištění tlustého střeva. Pravidelná konzumace jablečné šťávy povzbuzuje pohyb střev, odbourává toxiny a zlepšuje zdraví jater.
Citronová šťáva
Citrony mají antioxidační vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C, který je velmi účinný na trávicí systém.
Voda
Pro pročištění tlustého střeva je nejlepší konzumace čisté vody. Důležité je vypít alespoň deset až dvanáct sklenic vody za den. Pravidelná konzumace vody dodává tělu tekutiny a odplavuje škodlivé toxiny a další odpad z těla.
Jogurt
Konzumace čerstvého jogurtu udržuje zdravé tlusté střevo. Jogurt dodává tělu probiotické bakterie a zbavuje tělo špatných bakterií. Zároveň obsahuje dostatečné množství vápníku.
Aloe vera
Aloe vera je známo pro své detoxikační schopnosti a působí i jako projímadlo, proto je považováno za efektivní prostředek pro očistu střev.
Zázvor
Zázvor může přispět ke snížení nadýmání, stimuluje funkci tlustého střeva.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Vask