Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Oteklé nohy kolem kotníků

 


Aktualizováno:

Nemoci

Oteklé nohy nejsou vůbec nic příjemného. Nohy otékají proto, že žíly nestačí odvádět krev z nohou zpátky do srdce. Hromadící se krev pak způsobuje oteklé nohy. Společně s otoky může být přítomna také bolest nohou, pocit, že máme těžké nohy, a může se objevovat i mravenčení či pálení nohou.

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rychlá pomoc od otoku kotníků

Rychlá pomoc by měla začít vyšetřením u lékaře. Pomoc se většinou zaměřuje na řešení primární příčiny. Každá příčina se bude léčit jinak. Mimo jiné spousta lidí dělá chybu, že málo pijí, je potřeba každý den pít alespoň 2 litry vody. Dobré je mít každý den dostatek tělesného pohybu. Jako prevence před vznikem otoků při cestování se vyplatí použít kompresní punčochy, které se nasazují ještě před cestou a sundávají se, až když je možná normální chůze. Kompresní punčochy se dají koupit běžně v lékárně v různých velikostech.

Léky na oteklé kotníky

V počátečních stadiích léčby představuje cennou alternativu podávání léků ze skupiny takzvaných venofarmak. Tyto látky (přírodního nebo syntetického původu) mají nejrůznější prospěšné účinky na žíly: zlepšují vlastnosti jejich stěny, snižují míru otoku, působí protizánětlivě a podobně. Mezi venofarmaka patří i některé přírodní látky ze skupiny takzvaných flavonoidů. Působí zejména na kapilární systém, jehož stav je rozhodující pro vznik otoků a zánětlivých změn. Některá venofarmaka jsou na lékařský předpis, jiná volně prodejná. V souladu s moderním trendem rozšiřování možností samoléčby dochází k přesunům původně receptově vázaných venofarmak do skupiny volně prodejných léčivých přípravků, nejnověji například Glyvenol.

Na oteklé kotníky se také doporučuje Glyvenol. Glyvenol se používá u dospělých a dospívajících k léčbě onemocnění žilního krevního oběhu, jako je pocit únavy, napětí a tíže v nohou, otoky a bolesti způsobené dlouhodobým stáním nebo sezením. Obtíže obvykle vznikají postupně a postihují obě dolní končetiny současně (jednostranný, rychle vzniklý otok doprovázený bolestivostí může značit přítomnost závažnějšího postižení, proto prosím v takovém případě konzultujte postup s lékařem nebo lékárníkem). Glyvenol snižuje prostupnost kapilár (nejmenších krevních cév) a tím zmenšuje otoky a zároveň doprovodné příznaky, jako je pocit bolestivých, unavených a těžkých nohou, křeče a tak dále. Působí na řadu látek, které hrají důležitou úlohu při zánětu a bolesti. Doporučená dávka přípravku pro dospívající a děti od 12 let je jedna tobolka večer. Doporučená dávka přípravku pro dospělé je jedna tobolka 2x denně (ráno a večer).

Vhodným lékem na oteklé nohy je Detralex – užívá se 2x denně 1 tableta a přípravek je dostání v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky, případně se musí v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy.

Lékem na oteklé nohy je i přípravek Venoruton forte, který je určený k léčbě těžkých a bolestivých nohou, otoků kotníků a bérců, používá se i při chronické žilní nedostatečnosti nebo po žilních zánětech. Venoruton stabilizuje cévní stěnu, což vede ke snížení propustnosti cév a následně k úbytku otoků (edémů). Dávkování je individuální dle stavu pacienta.

Další možností je použití přípravku Mobivenal micro, který je volně prodejný v lékárně. Hlavními složkami doplňku stravy Mobivenal micro je mikronizovaný a čištěný diosmin s hesperidinem a aescinem. Obvyklá dávka je 1x denně 1 tableta, tablety se polykají celé, nerozkousané. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Kvůli přítomnosti aescinu se nesmí podávat během prvních tří měsíců těhotenství; od čtvrtého měsíce a v období kojení může být přípravek používán na výslovné doporučení lékaře.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Autor: © svevi
Foto:
© comm

odkaz na článek

. Oteklé nohy kolem kotníků [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Oteklé koleno

 Eva

Prosím o radu co s oteklým kolenem, vodou v koleni. Už jsem byla na punkci a voda se zase objevila. Děkuji Eva

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Dotaz na rengenové vyšetření

 Babička

Dobrý den.Byla jsem na rengenu plic a v popisu je napsáno,úhly vyplněny bráničním tukem,v sumaci s kterým v pravo je ložiskový stín prům 10mm.že s může jednat o sumační stín nebo ložisko v plicním parenchymu.Můžete mi vysvětlit co to znamená.Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Otoky kolem kotníků

 Šárka Rosecka

Dobrý den potřebovala bych pomoct co dělat s oteklými kotníky byla jsem na žilnim ultrazvuku mám vše v pořádku a doktor mi tudíš neporadil co dál vyzkoušela jsem dost přípravků i na recept a pořád se nedaří se toho zbavit, bolesti nemám ale mám to už od puberty a momentálně mi je 40let budu moc ráda když mi poradíte.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS