Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Petechie – červené skvrny na kůži

 


Aktualizováno:

Nemoci

Červené skvrny, flíčky či červené tečky po těle mohou mít různý původ. Vlastní příčina se může vyskytovat jak v oblasti samotné kůže, tak na úrovni jiného tělního systému. Kožní projevy tedy mohou být rovněž průvodním znakem závažných systémových onemocnění, měly by být proto konzultovány s lékařem. Červené skvrny, fleky či tečky mohou být například následkem alergických reakcí, metabolických onemocnění, autoimunitních chorob, krvácivých stavů, infekčních nemocí, nádorů cév a mnoha dalších příčin. Vzhledem k velké variabilitě možných příčin není diagnostika těchto stavů vždy zcela snadná.

Pojem petechie

Pojmem petechie se označuje drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic. Projevuje se jako červené tečky na kůži, popřípadě sliznicích. Jedná se v podstatě o drobné krevní výrony, mnohočetné petechie se označují také jako purpura. Petechie se mohou vytvářet kdekoliv na těle, často pozorujeme tyto výronové tečky na nohou či na předloktí.

Petechie se mohou objevit u zdravého člověka při nedostatku vitamínu C, po alergické reakci, po záchvatu silného kašle, zvracení nebo pláči, kdy se objevují v obličeji, a to zejména kolem očí. Obvykle během několika dnů vymizí. Petechie mnohdy souvisejí s řadou onemocnění, jako jsou například metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění, infekční horečnaté nemoci a nemoci cév; často bývají způsobeny poruchami krevní srážlivosti při nedostatku krevních destiček. Mohou se projevit v souvislosti s kožními nádory a jinými vážnými nemocemi. Proto je vždy důležitá konzultace s lékařem a odborné vyšetření, které určí, zda se jedná o běžnou vyrážku, nebo o projevy související s jinými zdravotními problémy, které je třeba okamžitě řešit.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příčiny petechie

Příčinou petechie jsou nejčastěji poruchy krevní srážlivosti. Jedná se například o stavy spojené se sníženým množstvím krevních destiček (například idiopatická trombocytopenická purpura, trombotická trombocytopenická purpura, snížené množství krevních destiček může provázet i leukémie) či s poruchami jejich funkcí (například Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova nemoc, Heřmanského-Pudlákův syndrom). K dalším příčinám purpur patří zánětlivá onemocnění cévní stěny, takzvané vaskulitidy (například Henochova-Schönlinova purpura, polyarteriitis nodosa a jiné). Krvácivé projevy mohou být taktéž vedlejším účinkem některých léků (například některých antidepresiv). Akutně vzniklé petechie mohou být rovněž příznakem meningokokové infekce. Příčina vzniku petechie by měla být zjištěna, neboť petechie mohou být doprovodným projevem uvedených systémových onemocnění:

  • infekce;
  • endokarditida (únava, pocení, teplota, zvětšení jater, sleziny, bolest hlavy, kloubů, svalů, záněty cév, červené tečky na kůži a pod nehty, krvavé podlitiny, krev v moči);
  • porucha srážlivosti krve (krvácení z dásní, nosu, časté modřiny, krev v moči nebo stolici);
  • zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
  • leukémie, rakovina krve (únava, zvětšení uzlin, sleziny, jater, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest kloubů, kostí, anémie, snížená imunita, krvácivost);
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči).

Projevy petechie

Většina lidí má na těle červené skvrny o velikosti špendlíkové hlavičky. Tyto skvrny nepředstavují problém. Jestliže se však objeví petechie, která má červené nebo fialové zbarvení skvrn, dochází k jejímu šíření po celém těle během několika hodin. Růst a šíření těchto míst vyžaduje okamžité lékařské ošetření, protože je těžké indikovat vnitřní krvácení. Petechie bývá způsobena krvácením na povrchu kůže, typicky se nachází na dolních končetinách, ale může se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechii načervenalý nádech. Petechie se objevuje většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou. Příčiny jsou různé. Obvykle může být způsobena v důsledku poranění, onemocněním imunitního systému, poruchou srážlivosti krve, stejně tak ale chemoterapií. Také léky mají vliv na vznik petechie, zejména aspirin a kortizon. Léčba petechie nevyžaduje žádné léky, je léčena pouze infekce nebo daná porucha. Účinné jsou však chladné obklady, které snižují krvácení a zároveň vzhled vyrážky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba petechie

Každá nemoc se léčí svým určitým způsobem. U tohoto problému lze zevšeobecnit snad jen to, že se nejprve volí jiná léčba než léčba kortikoidy, která je vyhrazena až pro případy, kdy nic jiného nezabírá. Na zánětlivé vyrážky jsou vhodné studené obklady. Teplé, vysýchavé obklady působí překrvení kůže, tlumí svědění a zmenšují mokvání. Rozlišovat musíme i jednotlivé lékové formy – masti, krémy, pudry, roztoky, emulze a podobně. Na každou nemoc se hodí něco jiného, poraďte se proto raději se svým praktickým nebo kožním lékařem. Pokud máte podezřele mokvající vyrážku, s návštěvou lékaře neváhejte!

Doporučení při petechii

Pokud se domníváte, že trpíte petechií, navštivte svého lékaře. Petechie může být příznakem mnoha životu nebezpečných podmínek, včetně leukémie a rakoviny krve. Meningitida může být také doprovázena petechií. Je důležité, abyste podstoupili veškeré nezbytné testy. Lékař nejčastěji provádí krevní testy a rentgenové vyšetření, aby došlo k určení petechie. Pro léčbu onemocnění většinou předepisuje léky nebo vás může odkázat ke specialistovi, který se zaměřuje na léčbu petechie. Obvykle se na léčbu užívají antibiotika. Zejména v případě, pokud je způsobena infekcí. Velmi účinná léčba petechií je pomocí studených obkladů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Petechie foto

Zde je několik fotografií, na nichž lze petechie vidět: petechie foto.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Fletcher

odkaz na článek

. Petechie – červené skvrny na kůži [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Petechie – červené skvrny na kůži

 Zdena Škochová

Dobrý den,
tvoří se mi petechie, některé nevymizí. Dále mám úbytek hmotnosti a zažívací problémy. Paní doktorka mi řekla, že to nic není, tak si nevím rady. Je mi 76let, tak asi považuje, že patří ke stáří. Ale celkově se necítím dobře - únava, hubnutí. Nikde jinde teď pacienty neberou, takže nevím.
Děkuji za odpověď - Škochová Zd.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Krvavé skvrny pod kůží na paži

 Eva Hrstková

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Opakující se červené fleky

 Klára

Dobrý den v dětsví jsem prodělala purpuru pouze chvilkovou dostala jsem nějaké léky a vše zmizelo. Poslední 3 roky jestli se tomu tak dá říct se mi neustále objevují červené skvrny podobající se petechii. Flek zůstává zhrzba 3 týdny nejdřív tmavne a rozšiřuje se pak vybledne a zmizí, udělá se mi hned další někde jinde mám jich několik zhruba od pasu dolů na rukách jsme je zatím neměla. Když mi byli dělány testy pořádně mi nikdo nic neřekl akorát jsem si přišla že si je tam asi dělám sama nebo co. Léčba ale nebyla ukončena protože jsme otěhotněla, petechie zmizela ted je synovy 9 měsíců a já mám ty fleky zpátky. Může mi někdo poradit nebo přiblížit oč jde manželovi už nechci nic říkat asi to budu řešit bez něj, sama mám strach děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Skvrny na tele a krvaceni z konecniku

 Gabriela

Dobry den priteli se udelaly velke skvrny v podobe oparu a mokvani.po 3 tydnech odeznely a ted ma po tele opet skvrny jako mapy.delsi dobu slabe krvaci z konecniku.dnes se probudil celý od krve z konecniku.světle krve.k lékaři ho nemůžu dostat

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Igmenty na kuzi

 monika kovacova

Dobry den delaj se me velke cerne pigmenti na tvari i nose nevim si stim rady dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak se léčí petechie

 Pavlína

Dobrý den.Už asi rok mě trápí červený tečky na kůži. Mám je všude, nejvíce na rukou.Asi Petechie. Lecim se s chudokrevnosti. Ale teď jsem 6-7 týdnů těhotná a chtěla bych se zeptat jestli to v těhotenství vadí. Docela se bojím.Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Stařecká purpura

 Dagmar Kasalová

Mám petechie už 5.rokem, objevi se a během několika dní vstrebají, byla jsem u více lékařů, žádná léčba nepomáhá a kortikoidy nechci, viděla jsem jaké to má účinky ve vlastní rodině.Vše ukazuje, ze důvod vzniku může být neurodermatologický, cévy a krev je v normě. Prosím, k jakému specialistovi v Praze se mám objednat? Je mi 71let, celý život pevné zdraví.Děluji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS