Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Zubní váček

 


Aktualizováno:

Zuby

Váček vzniká tehdy, když naše tělo reaguje na cizí těleso nebo na infekci a snaží se je vypudit. Obranný systém lidského těla obvykle vytvoří shluk buněk, které obalí cizí těleso, ale záleží na umístění a jeho rozměrech. Výsledkem je pak váček, který je nutné ve většině případů chirurgicky odstranit, aby se zabránilo šíření infekce a výskytu dalších zubních váčků.

Příčiny zubního váčku

Zubní váček neboli zubní granulom se objevuje v důsledku neošetřené infekce, jedná se o úplnou nebo částečnou nekrózu zubního kořene (pulpitis v důsledku zubních dutin nebo traumat). Infekce se dále šíří do kosti a objeví se na RTG, jako jasná skvrna. Neléčený zubní váček po nějaké době vede k vytvoření periapikální cysty, která je na rentgenu zobrazena podobně jako granulom a nález bývá větší než u granulomu, ale není to pravidlem. Stejně jako granulomu, tak i cysta je projevem obranné reakce organismu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zubní váček foto

Léčba zubního váčku

Zubní nebo apikální váček se léčí pomocí chirurgického zákroku, při kterém se provede apikální resekci. Apikální resekce je kostní kyretáž a znamená to, že se provede resekce (řezání) do zubního kořenového hrotu. Při této resekci se může odstranit maximálně třetina celého kořene. Po výkonu vás pak zubař důkladně seznámí s pooperační péčí, která pomůže situaci výrazně zlepšit, aby se zabránilo další infekci v řezu. V některých případech bývají použita i antibiotika, ale nejsou nezbytná. Také protizánětlivé léky, jako je apoibuprofen, se můžou rovněž vypořádat s urychlením léčby odoperovaného zubního váčku. Týden rekonvalescence pak umožní odstranění stehů, ale zotavení kosti trvá ještě trochu déle. Apikální resekce je nejlepší způsob, jak se zbavit váčku, který by jinak mohl způsobovat další problémy. Jediná další alternativa je pak vytržení zubu a proto se doporučuje, aby byl váček léčen v jeho rané etapě, díky čemuž nemusí dojít k odstranění zubu.

Autor: ©Jakub Vinš

Foto: ©David Shankbone

odkaz na článek

. Zubní váček [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Váček na dásni domácí léčba

 Kristýna

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS