Dieta při onemocnění slinivky

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZdravý styl

Slinivka (pankreas) je klíčový orgán trávicího systému – vyrábí enzymy potřebné pro trávení tuků, cukrů a bílkovin a zároveň produkuje inzulin, který reguluje hladinu cukru v krvi. Při jejím onemocnění, ať už jde o akutní či chronický zánět, se slinivka snadno podráždí, nedokáže správně pracovat a každá dietní chyba může způsobit bolest, nevolnost či zhoršení stavu. Správná dieta je zásadní součástí léčby. Tento článek přináší přehled doporučených a zakázaných potravin, principy šetřící pankreatické diety a vzorové menu, které pomůže slinivku co nejméně zatěžovat.


Obsah článku

Proč je dieta při onemocnění slinivky tak důležitá

Při zánětu slinivky je trávicí systém oslabený a tuky se hůře zpracovávají. Slinivka potřebuje klid, minimální stimulaci a lehce stravitelnou stravu. Nevhodné jídlo může vyvolat bolest břicha, průjem, zvracení nebo zhoršit zánět.

Zásady pankreatické diety

  • Jíst 5–6 malých jídel denně.
  • Vyhnout se smaženým, tučným a těžkým jídlům.
  • Omezit tuky na minimum (obvykle 30–50 g denně – dle doporučení lékaře).
  • Jíst pomalu a jídlo dobře rozkousat.
  • Přednostně přijímat vařenou a dušenou stravu.
  • Vyhnout se alkoholu – i malé množství škodí.
  • Volit lehce stravitelnou vlákninu.

Doporučené potraviny při onemocnění slinivky

1. Libové druhy masa

Kuřecí prsa, krůtí maso, králík nebo libové ryby. Ideální úprava je vaření, dušení nebo pečení bez tuku.

2. Nízkotučné mléčné výrobky

Bílý jogurt 0–1 %, nízkotučný tvaroh, odtučněné mléko, kefír. Vysokotučné sýry nejsou vhodné.

3. Brambory, rýže a těstoviny

Lehce stravitelné sacharidy, které slinivku nezatěžují. Ideálně vařené bez tuku.

4. Zelenina

Mrkev, cuketa, dýně, brokolice, květák, špenát. Vhodná je tepelná úprava – vaření, dušení, pečení.

5. Ovoce

Banány, jablka (ideálně vařená nebo pečená), hrušky, broskve. Vyhýbejte se velmi kyselému ovoci.

6. Pečivo a obiloviny

Bílé pečivo, toustový chléb, rohlíky, rýžové chlebíčky. Celozrnné potraviny mohou být hůře stravitelné.

7. Polévky a kaše

Zeleninové polévky bez jíšky, bramborová kaše bez másla, ovesná kaše na vodě.

Potraviny, kterým je nutné se vyhnout

  • Všechna smažená jídla.
  • Tučné maso (bůček, kachna, klobásy).
  • Tužší a mastné sýry, smetana, máslo.
  • Ořechy, semínka, avokádo – příliš tučné.
  • Celozrnné výrobky u akutního stavu (těžce stravitelné).
  • Nafukující zelenina (cibule, česnek, zelí, paprika).
  • Kyselé ovoce (citrusy, kiwi, ananas).
  • Luštěniny – mohou způsobit plynatost.
  • Sladkosti, čokoláda a tučné dezerty.
  • Alkohol – absolutní zákaz.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vzorový jídelníček při onemocnění slinivky

Snídaně

  • ovesná kaše na vodě s banánem
  • nebo bílý rohlík s nízkotučným tvarohem

Svačina

  • pečené jablko
  • nebo jogurt 0–1 % tuku

Oběd

  • vařené kuřecí prso, brambory, dušená mrkev
  • nebo filé s rýží a vařenou cuketou

Svačina

  • suchary + slabý černý čaj

Večeře

  • bramborová kaše bez tuku + dušená zelenina
  • nebo rizoto z bílé rýže se zeleninou
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tipy pro šetrné stravování

  • Vynechávejte smažení, tuky přidávejte minimálně.
  • Jezte spíše tepelně upravené jídlo, vyhýbejte se syrové zelenině.
  • Pijte dostatek tekutin – neslazené čaje, voda.
  • Při chronickém onemocnění může být potřeba užívat enzymy – konzultujte s lékařem.
  • Dbejte na malé porce a pravidelnost.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Shrnutí

Dieta při onemocnění slinivky musí být lehce stravitelná, nízkotučná a šetrná. Základem jsou vařená a dušená jídla, libové maso, nízkotučné mléčné výrobky, brambory, rýže a tepelně upravená zelenina. Vyvarujte se smažených, tučných a dráždivých potravin. Správný jídelníček významně pomáhá zmírnit příznaky a podporuje regeneraci slinivky.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Strava při dně – potraviny s nízkým obsahem purinů
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Co jíst při cukrovce 2. typu – vzorové menu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články