Proč je dieta při onemocnění slinivky tak důležitá
Při zánětu slinivky je trávicí systém oslabený a tuky se hůře zpracovávají. Slinivka potřebuje klid, minimální stimulaci a lehce stravitelnou stravu. Nevhodné jídlo může vyvolat bolest břicha, průjem, zvracení nebo zhoršit zánět.
Zásady pankreatické diety
- Jíst 5–6 malých jídel denně.
- Vyhnout se smaženým, tučným a těžkým jídlům.
- Omezit tuky na minimum (obvykle 30–50 g denně – dle doporučení lékaře).
- Jíst pomalu a jídlo dobře rozkousat.
- Přednostně přijímat vařenou a dušenou stravu.
- Vyhnout se alkoholu – i malé množství škodí.
- Volit lehce stravitelnou vlákninu.
Doporučené potraviny při onemocnění slinivky
1. Libové druhy masa
Kuřecí prsa, krůtí maso, králík nebo libové ryby. Ideální úprava je vaření, dušení nebo pečení bez tuku.
2. Nízkotučné mléčné výrobky
Bílý jogurt 0–1 %, nízkotučný tvaroh, odtučněné mléko, kefír. Vysokotučné sýry nejsou vhodné.
3. Brambory, rýže a těstoviny
Lehce stravitelné sacharidy, které slinivku nezatěžují. Ideálně vařené bez tuku.
4. Zelenina
Mrkev, cuketa, dýně, brokolice, květák, špenát. Vhodná je tepelná úprava – vaření, dušení, pečení.
5. Ovoce
Banány, jablka (ideálně vařená nebo pečená), hrušky, broskve. Vyhýbejte se velmi kyselému ovoci.
6. Pečivo a obiloviny
Bílé pečivo, toustový chléb, rohlíky, rýžové chlebíčky. Celozrnné potraviny mohou být hůře stravitelné.
7. Polévky a kaše
Zeleninové polévky bez jíšky, bramborová kaše bez másla, ovesná kaše na vodě.
Potraviny, kterým je nutné se vyhnout
- Všechna smažená jídla.
- Tučné maso (bůček, kachna, klobásy).
- Tužší a mastné sýry, smetana, máslo.
- Ořechy, semínka, avokádo – příliš tučné.
- Celozrnné výrobky u akutního stavu (těžce stravitelné).
- Nafukující zelenina (cibule, česnek, zelí, paprika).
- Kyselé ovoce (citrusy, kiwi, ananas).
- Luštěniny – mohou způsobit plynatost.
- Sladkosti, čokoláda a tučné dezerty.
- Alkohol – absolutní zákaz.
Vzorový jídelníček při onemocnění slinivky
Snídaně
- ovesná kaše na vodě s banánem
- nebo bílý rohlík s nízkotučným tvarohem
Svačina
- pečené jablko
- nebo jogurt 0–1 % tuku
Oběd
- vařené kuřecí prso, brambory, dušená mrkev
- nebo filé s rýží a vařenou cuketou
Svačina
- suchary + slabý černý čaj
Večeře
- bramborová kaše bez tuku + dušená zelenina
- nebo rizoto z bílé rýže se zeleninou
Tipy pro šetrné stravování
- Vynechávejte smažení, tuky přidávejte minimálně.
- Jezte spíše tepelně upravené jídlo, vyhýbejte se syrové zelenině.
- Pijte dostatek tekutin – neslazené čaje, voda.
- Při chronickém onemocnění může být potřeba užívat enzymy – konzultujte s lékařem.
- Dbejte na malé porce a pravidelnost.
Shrnutí
Dieta při onemocnění slinivky musí být lehce stravitelná, nízkotučná a šetrná. Základem jsou vařená a dušená jídla, libové maso, nízkotučné mléčné výrobky, brambory, rýže a tepelně upravená zelenina. Vyvarujte se smažených, tučných a dráždivých potravin. Správný jídelníček významně pomáhá zmírnit příznaky a podporuje regeneraci slinivky.
