Facebook Síť X Pinterest email tisk

Co jíst při cukrovce 2. typu – vzorové menu

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZdravý styl

Cukrovka 2. typu patří mezi nejrozšířenější metabolická onemocnění dnešní doby. Významně ji ovlivňuje životní styl, zejména strava. Správně sestavený jídelníček dokáže snížit hladinu cukru v krvi, pomoci stabilizovat glykémii a podpořit hubnutí – což je u diabetiků často klíčové. Tento rozsáhlý článek obsahuje přehled doporučených potravin, potravin, kterým je lepší se vyhnout, a především praktické vzorové menu na celý den, které ti usnadní orientaci v tom, co skutečně jíst při cukrovce 2. typu.

Co jíst při cukrovce 2. typu – vzorové menu

Obsah článku

Proč je strava u cukrovky 2. typu tak důležitá

Při cukrovce 2. typu tělo hůře reaguje na inzulin nebo ho neumí správně využít. Správná strava pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, předcházet výkyvům glykémie a snižovat riziko komplikací. Základem je nízký příjem jednoduchých cukrů, dostatek vlákniny, kvalitních tuků a pravidelnost ve stravování.

Základní pravidla stravování při cukrovce 2. typu

  • Jíst pravidelně – ideálně 4–5 menších jídel denně.
  • Upřednostnit celozrnné potraviny před bílými.
  • Omezit jednoduché cukry a sladkosti.
  • Zvýšit příjem vlákniny (zelenina, ovesné vločky, luštěniny).
  • Preferovat libové maso, ryby a rostlinné bílkoviny.
  • Vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným jídlům.
  • Pohlídat si množství sacharidů v každém jídle.

Doporučené potraviny při cukrovce 2. typu

1. Zelenina

Zelenina by měla tvořit základ jídelníčku. Je nízkokalorická, má minimum sacharidů a vysoký obsah vlákniny. Ideální je brokolice, květák, špenát, cuketa, rajčata, listové saláty nebo papriky.

2. Celozrnné obiloviny

Celozrnný chléb, ovesné vločky, žitné pečivo, quinoa či bulgur mají nižší glykemický index a pomaleji zvyšují hladinu cukru v krvi.

3. Luštěniny

Čočka, cizrna, fazole a hrách jsou bohaté na bílkoviny i vlákninu. Udržují stabilní hladinu cukru v krvi a zasytí na delší dobu.

4. Libové maso a ryby

Kuřecí a krůtí maso, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny (losos, makrela, sardinky). Ryby by měly být v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

5. Nízkotučné mléčné výrobky

Bílý jogurt, kefír, tvaroh nebo nízkotučné sýry mají přijatelný obsah sacharidů a zároveň zasytí.

6. Zdravé tuky

Ořechy, semínka, avokádo a olivový olej podporují citlivost na inzulin.

7. Ovoce s nižším glykemickým indexem

Jahody, borůvky, jablka, hrušky, citrusy. Ovoce je vhodné konzumovat spolu s bílkovinou (jogurt, tvaroh) kvůli lepší stabilitě glykémie.

Potraviny, které je vhodné omezit nebo vyřadit

  • Sladkosti, zákusky, slazené nápoje.
  • Bílé pečivo a sladké snídaně.
  • Přílohy s vysokým GI – bílá rýže, knedlíky, bramborová kaše.
  • Tučné maso a uzeniny.
  • Fast food, smažená jídla.
  • Alkohol (zejména sladký nebo ve větším množství).
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vzorové denní menu při cukrovce 2. typu

Tento jídelníček je pouze příklad – množství sacharidů je třeba individuálně přizpůsobit.

Snídaně

  • ovesná kaše s borůvkami a lžící chia semínek
  • nebo žitný chléb s tvarohovou pomazánkou a zeleninou

Svačina

  • bílý jogurt + hrst jahod
  • nebo malé jablko a pár mandlí

Oběd

  • pečené kuřecí prso, zeleninová obloha a quinoa
  • nebo čočková polévka s žitným pečivem

Svačina

  • tvaroh s citronem a semínky
  • nebo zeleninový salát s vejcem

Večeře

  • pečený losos s brokolicí
  • nebo zeleninové rizoto z bulguru
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Další tipy pro stabilní glykémii

  • Pijte hodně vody, vyhněte se sladkým nápojům.
  • Jezte v pravidelných intervalech, nehladovějte.
  • Pohybujte se každý den – i 30 minut chůze pomáhá.
  • Dbejte na kontrolu porcí a sledujte příjem sacharidů.
  • Nepodceňujte kvalitní spánek – ovlivňuje citlivost na inzulin.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Shrnutí

Dieta při cukrovce 2. typu by měla být založená na zelenině, luštěninách, libových bílkovinách a potravinách s nízkým glykemickým indexem. Vyhýbejte se jednoduchým cukrům a průmyslově zpracovaným jídlům. Správné stravování v kombinaci s pohybem dokáže výrazně zlepšit hodnoty glykémie i celkové zdraví.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Dieta při onemocnění slinivky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Jídelníček při vysokém tlaku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.