Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Chia semínka

 


Aktualizováno:

Zdravý styl

Chia semínka jsou označována jako jídlo aztéckých běžců a válečníků, jimž stačila jedna hrst semínek pro dodání energie na celý den. Chia semínka patřila společně s kukuřicí, fazolemi a amarantem u starých Aztéků, Mayů a Inků mezi nejdůležitější potraviny. Byla jak klíčovou součástí stravy, tak sloužila pro náboženské rituály i jako měna. Aztékové věřili, že tato semena jim poskytují obrovskou, téměř nadlidskou sílu a moc. Chia semínka jim dodávala sílu a vytrvalost v drsných podmínkách hor a poměrně teplého podnebí, zajišťovala ochranu nejen před dehydratací, ale i před fyzickým a psychickým vyčerpáním. Chia semínka patří právem mezi „superpotraviny“.

Zkušenosti s chia semínky

Chia semínka jsou velkou zásobárnou vápníku potřebného jednak pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u dětí, sportovců, jednak jako prevence osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena obsahují 5krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech, působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku. Chia semena jsou však i zdrojem dalších minerálů, jako hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a pro správnou funkci endokrinního systému. Studie ukázaly, že chia semínka obsahují 3krát více železa než špenát a 15krát více hořčíku než brokolice. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem fosforu, důležitého pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden a některé další prvky jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů. Chia semínka v neposlední řadě obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, při fungování metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti. Chia semínka můžete použít i pro malé děti, roční dítě je klidně může dostat při krmení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rostlina Chia

Šalvěj hispánská – Chia (Salvia hispanica) – je exotická rostlina, která je nejen dekorativní, ale především velice zdravá. Tato bylina patří do čeledi hluchavkovitých a pochází z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedlá semínka zvaná chia. Šalvěj hispánská je jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr, rozkvétající bílými nebo fialovými květy. Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku, a to s jogurtem nebo jako součást zeleninových salátů, nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Díky rychlému růstu se šalvěj hispánská používá také jako dekorativní rostlina: semínka se sadí do květináčů ve tvaru zvířat a vytvářejí takzvané „chia pets“.

Účinky na zdraví

  • zlepšují imunitu
  • výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, podporují rychlé a úplné uzdravení v poporodním období
  • působí na stav pokožky, hydratují zevnitř (jsou hydrofilní)
  • chrání před dehydratací organismu
  • přispívají ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu
  • jsou vhodná pro diabetiky
  • mají vysoký obsah rostlinného vápníku, který se plně vstřebává díky přítomnosti bóru
  • jsou zdrojem energie při fyzické a psychické námaze
  • zlepšují regeneraci pohybového aparátu a odstraňují záněty a bolesti ve svalech a kloubech
  • zkracují dobu regenerace svalů
  • neobsahují lepek (výborné pro celiaky)
  • jsou bohatá na proteiny a tím podporují růst svalové hmoty (obsahují totiž až 20 % rostlinného proteinu)
  • jsou vhodná při redukčních dietách a hubnutí
  • mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, nejvíce v přírodní podobě
  • představují ideální zdroj bílkovin pro sportovce, vegetariány a vegany
  • jsou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby a psoriázy (lupénky)
  • snižují krevní tlak a stabilizují hladinu cukru v krvi
  • snižují riziko cévní mozkové příhody
  • snižují riziko osteoporózy
  • fungují jako prevence proti vzniku rakoviny (vitamín B17 – amygdalin)
  • podporují správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství (vitamin B12)
  • podporují metabolismus a kvalitu stolice
  • podporují kvalitu kostí, vlasů i pokožky
  • zlepšují koordinaci pohybů
  • zlepšují poruchy pozornosti a duševní bystrost
  • působí při problémech s prostatou
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky těchto semen nejsou ještě plně známy. Doposud byly pozorovány tyto vedlejší účinky:

  • Gastrointestinální problémy, jako je tvorba plynu a nadýmání po požití chia semen.
  • Chia semena a jejich složky se chovají jako alergeny v případě některých jednotlivců, zejména tam, kde již je alergie na hořčici a hořčičné semínko.
  • Chia semena obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mohou mít vliv na ředění krve. Pokud užíváte léky na ředění krve a plánujete chirurgický zákrok, nebo užíváte pravidelně aspirin, doporučuje se, abyste se poradili o konzumaci chia semen s lékařem. Zejména hemofilici by se měli držet dál od těchto semínek.
  • Chia semena obsahují velké množství kyseliny alfa-linolenové. Některé výzkumy naznačují, že velké množství kyseliny alfa-linolenové ve stravě může zvýšit šance na získání karcinomu prostaty. Pokud již tímto onemocněním trpíte anebo máte předpoklady k jeho výskytu, tak byste v žádném případě neměli chia semena konzumovat.
  • Chia semena jsou potenciálně schopná snížit diastolický krevní tlak na alarmující úroveň, proto by se pacienti s nízkým krevním tlakem měli jejich konzumaci vyhýbat.
  • Chia semena by měla být konzumována v krátkých fázích s následnou přestávkou, neboť jednotlivé případy ukázaly, že se někteří jedinci stávají závislými na této superpotravině.
  • Těhotné a kojící matky by se měly držet stranou konzumace chia semen, jelikož nebyly provedeny dostatečné výzkumy této problematiky.
  • Superhodnoty vitamínu B17 při větší spotřebě chia semen mohou vést k předávkování tímto vitamínem.

Jak používat semínka chia

Chia semena jsou vhodná do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše a přírodních šťáv, salátů nebo je lze konzumovat přímo a zapít vodou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Denní dávka

Denní dávka: 15–25 g (2 polévkové lžíce) denně. Doporučuje se konzumace též před sportovním výkonem nebo po fyzické zátěži, a to cca 1 polévková lžíce. Kilové balení chia semínek vydrží na 40 až 120 dní – dle intenzity konzumace.

Snadné hubnutí s chia semínky

Chia semínka, řadící se mezi superpotraviny, nám mohou pomoci na naší cestě k trvalému a snadnému zhubnutí, a navíc nám přinášejí mnoho benefitů prospěšných pro vitalitu celého těla. Proč zrovna semínka chia a hubnutí? Právě proto, že nás zbavují pocitu hladu a dokážou naše tělo zasytit na dostatečně dlouhou dobu natolik, abychom nesáhli po něčem nezdravém, co nám vůbec neprospěje. Zároveň napomáhají ke snižování hladiny cukru, což je zásadní u lidí trpící diabetem.

Cena chia semínek na Heureka.cz.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty s chia semínky

Chia puding

Ingredience: 250 ml mléka, 3 lžíce chia semínek, 1 lžíce medu nebo cukru, či agávového sirupu k oslazení, 1/2 lžičky skořice nebo vanilkového extraktu, nebo 2 lžíce strouhaného kokosu, nebo 1 lžíce kakaa k ochucení, ovoce – pokrájené nebo rozmixované: banán, ananas, mango, granátové jablko, kaki, kiwi, broskev, dále lze přidat: ovesné vločky nebo domácí müsli, slunečnicová semínka

Postup: V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky, můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. Druhý den poklademe navrch ovoce a můžeme podávat.

Sušenky z chia semínek

Ingredience: 70 g špaldové mouky, 30 g hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 3 polévkové lžíce chia semínek, 30 g rozinek, 20 g kustovnice čínské, 120 ml vlažné vody, 20 g medu, 2 g vanilky v prášku

Postup: Chia semínka namočíme na 5 minut do vlažné vody. Stejně tak rozinky a kustovnici. Jakmile semínka vytvoří gel a rozinky s kustovnicí mírně změknou, přendáme vše do mísy, přidáme mouku, ovesné vločky, vanilku, med a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého po rozválení vykrajujeme různé tvary. Přendáme na pečicí papír a pečeme do zezlátnutí sušenek. Po vychladnutí můžeme slepit dobrou marmeládou, melasou nebo medem.

Autor: © svevi
Foto:
© Daniel Schwen



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS