Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Co je to atkinsonova dieta

 


Aktualizováno:

Zdravý styl

Atkinsonova dieta je velmi kontroverzní způsob snižování váhy, který vyvolal ve své době doslova poprask. Nezakazuje totiž potraviny, jež jsou v jiných dietách nemyslitelné. Sníženy jsou pouze sacharidy. Přesto lze dosáhnout úbytku hmotnosti.

Princip Atkinsonovy diety

Atkinsonova dieta je založena na výrazném snížení sacharidů ve stravě, neboť ty zvyšují hladinu krevního cukru (glukózy) a připravují tělo k aktivitě. V případě, že k žádné aktivitě nedojde, uloží se glukóza do tukových zásob. Předpokládá se tedy, že pokud žádné sacharidy nepřijmeme, organismus bude čerpat energii rovnou z tukového úložiště. Dochází k rychlému a trvalému úbytku mnoha kil. Snížení hmotnosti se dostavuje už po několika dnech a podle délky dodržování lze shodit i desítky kilogramů. Bez odříkání. Není zapotřebí se vzdávat oblíbených tučných jídel. Dieta zaručuje, že nikdy nebudeme mít hlad.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pyramida

Potravinová pyramida znázorňuje, jak by měl vypadat správný poměr potravin, které konzumujete, během dne. Potraviny jsou rozděleny do čtyř skupin, přičemž podle velikosti dané skupiny vidíte, jak by měla být významná. Je tedy zřejmé, co byste měli ve stravě omezit, nebo naopak čemu se nevyhýbat. Potravinová neboli výživová pyramida byla vytvořena v roce 1974 Švédkou Annou Britt Agnsäter a Fjalarem Clemem. Existuje však více typů výživových pyramid – oblíbená a zdravá je středomořská, kde nešetří olejem, rybami ani vínem. My se podíváme na potravinovou pyramidu obecně doporučovanou v České republice.

První patro

Do této skupiny patří sacharidy – obiloviny, rýže, brambory, těstoviny, pečivo, luštěniny. Měly by tvořit základ stravy, které můžeme jíst prakticky ke každému jídlu. Vybrat si můžeme nejen z celozrnných variant, ale i necelozrnných. Nebojte se ani méně známých obilovin, jako jsou jáhly, pohanka nebo quinoa. Každý den bychom měli sníst 3–6 porcí.

Druhé patro

Potraviny, které náleží do druhé skupiny, jsou velmi významné a neměli bychom na ně zapomínat. Patří sem ovoce a zelenina. Poskytují nám vitamíny a minerální látky. Každý den bychom měli sníst 3–5 porcí zeleniny a 2–4 porce ovoce. Převážně by se mělo jednat o čerstvý stav, klidně i ve formě čerstvého džusu, případně i vařenou nebo na páře připravovanou zeleninu. Zavařené či konzervované ovoce a zelenina moc vitamínů neobsahuje.

Třetí patro

Ve třetím patře nalezneme bílkoviny, mezi které patří maso, ryby, uzeniny, vejce a mléčné výrobky. Konzumace bílkovin by neměla být vysoká, ať se nezatěžují ledviny. Mléčných výrobků (včetně kysaných) bychom měli sníst každý den 2– 3 porce. Vejce by se mělo objevit na jídelníčku max. 4x týdně. Ryby včetně mořských plodů se doporučuje jíst 2–3x týdně. Maso i uzeniny by se měly objevit max. jednou denně. Ve výsledku maso, vejce a ryby představují 1–2 porce denně.

Čtvrté patro

Potraviny z posledního patra by měly být zastoupeny ve vašem jídelníčku co nejméně. Do této kategorie patří oleje, cukr, sůl, sladkosti, zákusky, chipsy, sladké nápoje, alkohol. Tyto potraviny jsou nevhodné nejen pro dospělé, ale i pro děti, proto je jezte max. 2x týdně v malém množství. Kromě výběru správných potravin nesmíme zapomínat ani na dostatečný pitný režim. Nejvhodnější je voda a neslazené čaje.

Potravinová pyramida pro atkinsonovu dietu

Při Atkinsonově dietě je vše naopak, než u běžné racionální pyramidy. V atkinsonově dietě jsou povoleny veškeré uzeniny a maso, mléčné výrobky bez omezení obsahu tuku, vejce, pečivo v minimálním množství a jen celozrnné, zelenina (mimo zakázanou), ovoce (mimo zakázané), hořká čokoláda v minimálním množství, neslazené nápoje, víno v malém množství. Není dovoleno konzumovat jakékoli přílohy jako brambory, rýži, těstoviny, ze zeleniny a ovoce pak všechny, které jsou nasládlé (mrkev, kukuřice, hrášek, meloun, banány, ananas), sladkosti (kromě povolených), slazené nápoje, pivo, alkoholické nápoje (kromě vína).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rizika atkinsonovy diety

Jaká jsou negativa/rizika Atkinsonovy diety? Nedostatek sacharidů. Zejména pokud se věnujeme cvičení nebo sportu a chceme zpevnit svalstvo, budou nám sacharidy ve stravě chybět. Chuť na sladké. Díky minimálnímu obsahu sacharidů se brzy dostaví chuť na něco sladkého. Zdravotní rizika. Neomezená konzumace tučných jídel může mít negativní dopad na některé orgány, například žlučník nebo slinivku břišní. Dlouhodobé účinky diety nebyly ověřeny. Nedostatek zeleniny. Ve stravě chybí potřebná vláknina a vitamíny.

Jídelníček

Atkinsonova dieta je velice oblíbenou dietou, kdy můžete během prvních dvou týdnů zhubnout až 7 kilogramů. Během diety je nutné dodržovat přísná pravidla.

Jídelníček je velice jednoduchý, pro mnoho lidí právě kvůli absenci sacharidů neudržitelný, protože většina z nás je zvyklá na jejich určitý příjem.

První dva týdny je jídelníček téměř bez sacharidů, přesněji jejich maximální povolený denní příjem je 20 gramů.

Snídaně: míchaná vajíčka (2 ks), 40 g šunky, cibule, lžíce oleje

Svačina: 200 g jogurtu (například neochucená Hollandia)

Oběd: 150 g kuřecích prsou na žampionech (150 g kuřecího) se lžící oleje bez zahuštěné omáčky, zeleninový salát

Svačina: Balkánský salát (100 g sýru, paprika, okurka, rajče, cibule)

Večeře: 100 g filé, zeleninová obloha

Součet:

Energie 4 547 kJ, bílkoviny 99,14 g, sacharidy 19,20 g, tuky 69,14 g, cholesterol 630 mg.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jídelníček II.

Snídaně: 2–3 kuřecí pochoutkové párky (100 g), hořčice

Svačina: 150 g nízkotučného jogurtu, 10 g vloček

Oběd: 200 g hovězího steaku s křenovou nezahuštěnou omáčkou, zelenina

Svačina: 1 vejce na hniličku

Večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha

Součet:

Energie 3 646 kJ, bílkoviny 82,45 g, sacharidy 20,20 g, tuky 50,7 g, cholesterol 630 mg.

Atkinsonova dieta a její jídelníček může být někdy velice zajímavý, stačí si ho jen správně sestavit. Ovšem nezapomeňte, že tato dieta by se neměla držet příliš dlouho, aby neohrozila vaše zdraví.

Recepty

Římské feta chlebíčky

Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub

Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.

Plněná dýně Hokkaido

Potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 1 pórek, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 stroužky česneku, 1rajče, 3 lžíce rajčatové pasty, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, pepř, kajenský pepř (chilli koření), hrst čerstvé petrželky, 1/2 balíčku feta sýru (balkánský), olej

Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.

Jednoduchá polévka z mletého masa

Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody

Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.

Lososové filety na zelených špekových fazolkách

Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl

Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z lososa a navrch dáme hoblinky vychlazeného másla s mořskou solí.

Drůbeží roláda

Potřebujete: 1 kg kuřete, 100 g anglické slaniny, 100 g šunky, 100 g sýru, 1 ks cibule, 2 vejce, 5 ks čerstvých žampionů (mohou být i sterilované), 1 polévkovou lžíci francouzské hořčice – dijon, 2 stroužky česneku, ½ bílé nebo zelené papriky, ½ lžičky mletého bílého pepře, ½ lžičky solil, 2–3 polévkové lžíce másla

Příprava: Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na lžíci másla osmahněte cibuli a česnek, přidejte žampiony. Vmíchejte vejce, osolte, opepřete. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky, vsypte k žampionům. Vše společně promíchejte, chvíli osmažte a poté stáhněte z ohně. Vykostěné kuře nebo krůtí prsa rozkrojená na plát naklepejte, lehce osolte. Maso potřete ostřejší hořčicí, rozložte na něj anglickou slaninu, šunku a sýr (sýr můžete také nakrájet na kostičky a vmíchat do náplně). Potřete připravenou náplní a maso sviňte do rolády a převažte. V pekáčku rozehřejte máslo a roládu opečte, podlijte trochou horké vody a pečte dozlatova. Během pečení přelejte vypečenou šťávou s máslem, podlijte vodou a obraťte. Po upečení odstraňte nit a roládu nakrájejte na plátky. Jako příloha se hodí naše luxusní „bramborová“ květáková kaše nebo pečená dýně Hokkaido a salát.

Masové ražniči s hlívou

Potřebujete: 400 g menších klobouků hlívy (třeně použijeme do polévky), 150 g anglické slaniny na plátky, 2 cibule nakrájené na kolečka, 300 g libového vepřového masa, sůl, mletou papriku, mletý pepř, drcený kmín

Příprava: Na jehly střídavě navlékáme osolenou kostku masa posypanou kořením, které jsme si smíchali na talíři, plátek slaniny, kolečko cibule, hlívu, znovu pokračujeme masem atd. Celý špíz posolíme, položíme na pekáč a dáme péci asi na 25 minut do trouby. Poléváme olejem a vypečenou odkapanou šťávou. V polovině pečení jehly otočíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Autor: © svevi
Foto:
© Neuro



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS