Co se změní po odstranění žlučníku
Samotný žlučník netvoří žádnou žluč, a tak jeho odstranění produkci žluči nijak neovlivní. Žlučník je vak ve tvaru hrušky, uložený pod žebry na pravé straně břicha, skladuje se v něm žluč tvořená játry. Žluč je následně vylučována do dvanáctníku, kde pomáhá trávit potravu. Působí jako emulgátor, což zjednodušeně řečeno znamená, že podobně jako jar rozpouští mastná oka při umývání nádobí a trávicí enzymy se pak snadněji dostanou k tuku obsaženému v potravě.
Odstraněním žlučníku se tedy vaše trávení nijak nenaruší. V den operace po zákroku dostanete v nemocnici obvykle pouze tekutiny. Tradiční je černý čaj. Velká část pacientů stejně nemá po anestezii žádnou chuť k jídlu a často nechce ani pít. Ale musíte si uvědomit, že příjem tekutin je důležitý. Voda vám ředí krev a pomáhá dostat „uspávadlo“ z organismu. Navíc je dostatek tekutin prevencí proti tolik obávané trombóze. V závislosti na vašem zdravotním pooperačním stavu můžete druhý den dostat k jídlu vývar. Jestliže však po anestezii stále zvracíte, což se občas stává, dostanete opět jenom čaj. Na zvracení je potřeba dát si pozor, aby se vám nepotrhaly stehy.
Další den si již můžete dát jogurt a lehkou tekutou stravu, například bramborovou nebo krupicovou kaši. Zhruba od čtvrtého dne po operaci žlučníku můžete svůj jídelníček začít mírně a dietně rozšiřovat. Myslete na to, že jste stále v rekonvalescenci a podle toho musíte také jíst, pít a pohybovat se. Asi deset dnů po operaci budete pozváni na odstranění stehů. Lékař vám sdělí, zda máte ještě minimálně měsíc dodržovat žlučníkovou dietu a poté začít jíst všechno, na co máte chuť, nebo jestli hned po odstranění stehů můžete začít konzumovat cokoliv bez omezení. Někdy se můžete dozvědět, že byste měli dodržovat žlučníkovou dietu celý život. V některých případech jde o opatrný přístup lékaře, jindy opravdu o nezbytnou nutnost. Nutné je to zejména tehdy, pokud i po operaci trpíte nějakými obtížemi nebo máte nemocná játra, slinivku či žaludek.
Vždy je vhodné následné kroky konzultovat s ošetřujícím lékařem a řídit se jeho radami. Ale nezapomeňte naslouchat také svému tělu.
Životní styl po operaci žlučníku
Do životního stylu po operaci žlučníku se řadí dostatečný pitný režim, omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku, následně se pacient může vrátit zpět ke stylu života, který vedl před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl pacienta, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný režim dodržovat nadále, u obézních pacientů se zase musí nadále dbát na omezení jídel obsahujících tuk a podobně.
Základní pravidla:
- snížený přísun tuků
- jídla lehce stravitelná, nenadýmavá
- jídlo v malých porcích víckrát denně
- kuchyňská úprava vařením, dušením a pečením ve vodní lázni
- nepřejídat se, ale ani nehladovět
- přiměřená tělesná aktivita (například pravidelné procházky)
- stravu konzumovat v přiměřené teplotě (zažívacímu traktu škodí jak příliš studená, tak i horká jídla)
- omezit alkohol a kouření
- rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci se uvádí 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží však na profesi a na tom, jak se budete cítit vy sami
Jídelníček
Dieta má být po operaci dodržována 4 až 8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu bývá zpravidla kratší, a to 2 až 3 týdny. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení odborníků.
Strava přijímaná při obtížích se žlučníkem nebo po jeho operaci má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením (doporučuje se maso pro lepší chuť a barvu nejprve opéct nasucho, pak podlít vodou a dále upravovat). Jíška se nahrazuje nasucho opraženou mouku nebo zálivkou z mouky a vody. Pokrmy se samozřejmě nesmaží, příliš vhodné však není ani grilování či vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek. Povolené množství tuku, to je máslo nebo kvalitní olej nejlépe do 10 g na porci, přidávejte až do hotových pokrmů.
Potraviny nevhodné při žlučníkové dietě
- maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí, bůček, kachna, husa, tučné salámy, klobásy, paštiky, uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček)
- ryby – losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji, zavináče, uzené ryby, olejovky
- mléčné výrobky – smetanové jogurty, tučné sýry, zrající sýry (syrečky), plísňové sýry (Hermelín, Niva), tučné sýry, sladká smetana, zakysaná smetana, šlehačka, zmrzlina
- vejce – vejce jako samostatný pokrm (smažená, sázená, vařená), vaječné saláty, majonéza, tatarská omáčka
- polévky – tučné vývary, černá zabíjačková, zelná, houbová, luštěninové
- omáčky – tučné a máslové omáčky (houbová, okurková, smetanová)
- nápoje – káva, perlivé nápoje, výrazné ovocné nápoje, lisované šťávy na lačný žaludek, alkoholické nápoje
- pečivo – čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo
- sladkosti – oplatky, čokolády, zákusky, zmrzliny, šlehačkové dorty, krémové dorty, ořechové a kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky, čokoláda, smetanové mražené krémy
- ovoce – švestky, hrušky, čerstvé třešně, jablka, kokos, ovoce se zrníčky (meloun, rybíz, maliny, jahody)
- zelenina – syrová cibule, paprika, sója, zelí, luštěniny, okurka, česnek, kapusta, sterilovaná zelenina, květák, houby
- koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice, máta, sójová omáčka, worcester, kari, masox, paprika, maggi
- tuky – slanina, přepálené tuky, smažená jídla
- ořechy – všechny, kokos
- příkrmy – bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny (hrách, čočka, fazole, sója)
- chipsy, buráky, slunečnicová semínka, mák
Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
- maso a uzeniny – libová masa (telecí, hovězí, vepřová kýta, kuřecí, krůtí prsa, králík), nízkotučné šunky, sójové maso, šunka, šunkový salám, drůbeží salám, párky drůbeží
- ryby – treska, filé, tuňák, pangasius, kapr, pstruh, sladkovodní ryby
- tuky – olivový olej, margaríny na mazání, malé množství čerstvého másla, případně kvalitní olej
- mléčné výrobky – nízkotučné sýry a výrobky, nízkotučné mléko, tvaroh, vždy bez pikantních příchutí
- polévky – netučné vývary
- pečivo – den staré pečivo, netučné, ideálně bez semínek, máku, vánočka, mazanec
- obilniny – ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny, krupička
- cukry – třtinový, hroznový, bílý cukr, med
- ovoce – jablka bez slupky, banány, citrusové plody, meruňky, ryngle, broskve, pomeranče, mandarinky, kompoty, pyré a rosoly z povolených druhů
- zelenina – nenadýmavé druhy, jako je celer, mrkev, petržel, špenát, vařená červená řepa, pažitka, rajčata, listové saláty (ideálně tepelně upravené)
- koření – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak, zelené koření – bylinky, červená sladká paprika, kopr, bobkový list, šalvěj, libeček, bazalka, dobromysl, meduňka
- vejce – bílek neomezeně, žloutek maximálně 1 ks denně na přípravu pokrmů
- sladkosti, moučníky – sušenky Bebe, piškoty, ovocné pěny, nákypy, těsta piškotová, tvarohová, bílková, krupicová
- přílohy – houskové knedlíky nekynuté, brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, noky
- nápoje – bylinné čaje (dle individuální snášenlivosti), černý a zelený čaj, neperlivé minerálky, nízkostupňové pivo (ale také jen občas), kefír, ovocné šťávy z vhodného ovoce
Recepty po operaci žlučníku
Žlučníková dieta je založená na racionální stravě a je vlastně velmi podobná dietě jaterní či žaludeční a také dietě při nemocech slinivky břišní, tudíž díky jejímu dodržování budete šetřit i další orgány. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě po operaci žlučníku.
Grilovaný řízek
Suroviny (na 1 porci):
- 150 g masa (vepřového, kuřecího nebo telecího)
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- máslo
- sůl
- citron
- petrželka
Postup:
Maso jemně naklepejte, osolte, obalte jako klasický řízek, ale opečte na grilu, ne ponořený v oleji na pánvičce. Na hotový řízek pak položte kousek másla, citron a čerstvou petrželku. Jako příloha se hodí brambory nebo chleba (ne čerstvý).
Kuře s nádivkou
Suroviny (na 1 porci):
- 100 g kuřecích řízků
- hladká mouka
- houska (stará 1 den)
- šunka
- odstředěné mléko
- bílek
- máslo
- sůl
- petržel nebo pažitka
Postup:
Očištěný kuřecí řízek nařízněte a udělejte kapsu, do ní vložte nádivku, kterou připravíte následujícím způsobem: housku namočte v mléce, dobře vyždímejte, přidejte máslo, vyšlehaný bílek, nakrájenou šunku, zelenou nať a sůl a celou směs dobře propracujte. Jakmile naplníte kapsu, zajistěte ji nití či párátky. Řízky s nádivkou pak položte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, podlijte vodou a dejte péct. Po upečení můžete dát do vývaru kousek másla. Nejvhodnější přílohou budou vařené brambory nebo rýže. Na jaře si můžete pokrm dozdobit mladými kopřivami.
Květáková polévka
Suroviny (na 1 porci):
- 60 g květáku
- vývar z masa
- sůl
- hladká mouka
- 30 g mléka
Postup:
V hrnci nasucho opražte hladkou mouku, přidejte vývar a vařte. Poté přidejte malé květáčky (můžete dle chuti přidat i nadrobno nakrájené brambory či mrkev) a mléko a vařte doměkka. Nakonec zčásti polévku rozmixujte a osolte. Po uvaření můžete přidat kousek másla a dozdobit polévku na talíři čerstvou zelenou natí.
Pečená treska se sýrem
Suroviny (na 1 porci):
- 150 g tresky
- 50 g tvrdého sýra (do 30 %)
- 1 citron
- sůl, kmín
- brambory
- máslo
Postup:
Jestliže budete pokrm připravovat z chlazené tresky, tak ji jen omyjte a pak osušte. Pokud pracujete s mraženou treskou, tak ji chvíli nechte povolit při pokojové teplotě, poté omyjte a zase dobře osušte. Rybu poté položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ji šťávou z citronu. Trošku tresku osolte a okmínujte. Nakonec na struhadle postrouhejte tvrdý sýr a hustě jej nasypte na rybu. Takto připravenou tresku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 až 20 minut. Hotovou rybu podávejte s brambory a máslem.
Vepřové přírodní řízky na bylinkách
Suroviny (na 1 porci):
- 200 g vepřových libových řízků
- hladká mouka
- bazalka
- provensálské koření
- máslo
- sůl
Postup:
Plátky masa důkladně naklepejte, osolte, okořeňte bazalkou a provensálským kořením. Poté je obalte v mouce a dejte na pánev péct – podlévejte vodou, ne olejem. Na závěr položte na řízky kousek másla. Podávejte s vařenými brambory.
Rajská omáčka
Suroviny (na 1 porci):
- 200 g hovězího masa
- sladký kečup
- hladká mouka
- cukr
- mléko
- sůl
Postup:
Do osolené vody dejte vařit hovězí maso. Jakmile bude měkké, vyjměte jej z vývaru a do vývaru dejte 2–3 lžíce kečupu. Dobře promíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté zahustěte na sucho opraženou moukou a povařte alespoň 10 minut. Omáčku dochuťte cukrem, přidejte cca 1/4 hrnečku mléka a dle chuti dosolte.
Špagety s kuřecím masem
Suroviny (na 1 porci):
- špagety
- 100 g kuřecích prsou
- 2 rajčata
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- 50 g strouhaného eidamu
- mletá sladká červená paprika
- mletý kmín
- petrželová nať
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na kostičky, okořeňte je a poduste je v trošce vody. Poté k nim přidejte na kostičky nakrájená rajčata. Jakmile bude maso měkké, přidejte rajský protlak a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Omáčku servírujte na špagety posypané sýrem.
Zapečené těstoviny se špenátem
Suroviny (4 porce):
- 1 balení mraženého špenátu
- 300 g těstovin
- 2 bílky
- 100 g 20% eidamu
- sůl
- máslo
Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě ale tak, ať nejsou úplně měkké. Mezitím rozpusťte špenát v hrnci a nechte ho chvíli vařit. Lehce osolte a můžete přidat i trošku másla. Mísu na zapékání vymažte máslem a střídejte vrstvu těstovin, špenátu a nastrouhaného sýra. Opakujte ještě jednou a zalijte směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh), nakonec posypte sýrem. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
Autor: © Mgr: Jana Válková