Facebook Síť X Pinterest email tisk

Goji/godži

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposled upraveno

Hlavní stránkaLéky a léčivé byliny

Goji či godži je název pro plody rostoucí v úrodné půdě himálajského podhůří na středně velikých keřích kustovnice čínské. Mají sytě červenou barvu a jsou velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem nebo šípkem. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.


Obsah článku

Zkušenosti s goji

Plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či izoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což už naznačuje jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou goji (godži) vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, E a beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro tyto plody je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.

Šťáva z kustovnice čínské, respektive z goji, je bohatá na polysacharidy a další látky, které jsou velmi prospěšné pro náš imunitní systém a celkovou vitalitu. Díky pití šťávy připravené z těchto plodů může naše tělo nejlépe využít všechny živiny, minerály a vitamíny v ovoci přítomné. Užívání kustovnice v této podobě je zvláště účinné díky vysoké vstřebatelnosti živin sliznicí střev, přičemž je potřeba pít šťávu na lačno. Tento velmi energetický nápoj není vhodné kombinovat s pitím alkoholických nápojů či jej do alkoholu přimíchávat. Goji jsou především doplňkem stravy určeným ke zlepšení zdraví a vitality organismu a alkohol tyto účinky naopak potlačuje.

Účinky

Goji (godži), plody kustovnice, patří bezpochyby mezi nejhodnotnější duhy ovoce a mají mnoho blahodárných účinků:

  • antioxidační účinky;
  • ochrana buněk před škodlivými vlivy prostředí;
  • zpomalení stárnutí pleti;
  • zpomalení stárnutí – 11 minerálů a silné antioxidanty udržují, léčí a podporují správné fungování a vývoj pokožky, chrání před UV zářením, kterému jsme denně vystaveni, udržují mladou pokožku, napínají vrásky, chrání před volnými radikály a jejich působením na buňky těla;
  • protirakovinné účinky – 22 stopových prvků, antioxidanty a 18 druhů aminokyselin představují dobrou prevenci vzniku rakovinných buněk;
  • podpora a stimulace imunitního systému – včetně imunity v centrální nervové soustavě;
  • neuroprotektivní účinky;
  • neuromodulační účinky – předcházení degeneraci nervové soustavy, zlepšení kognitivních funkcí, celkový pocit pohody;
  • podpora léčby diabetu;
  • ochrana cévního systému – snížení množství lipidů v krvi;
  • účinný prostředek v boji s bakteriemi a plísněmi;
  • protizánětlivé účinky;
  • snížení cholesterolu či léčba sexuální impotence;
  • pozitivní vliv na kardiovaskulární systém;
  • prodlužení života – je tomu tak proto, že tato vzácná rostlina obsahuje velké množství potřebných látek (vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny), které zajistí vylepšení a udržení optimálního zdraví;
  • podpora trávení – vláknina podporuje správné trávení, pravidelné vyprazdňování a odbourávání tuků (metabolismus tuků);
  • zvýšení plodnosti a sexuální činnosti žen i mužů;
  • zlepšení kvality kostí, svalů a nehtů – vitamíny zlepšují pružnost svalstva, pevné nehty, dokonalý zrak a pevné kosti.

Kustovnice není jedovatá, jak se někdy mylně říká.

Dávkování

Neexistuje žádné vědecky naprosto exaktně stanovené dávkování této plodiny. Vždy ale berte v úvahu, že jde o doplněk stravy pro zlepšení zdravotního stavu, nikoli náhradu stravy, a tomuto faktu přizpůsobte množství bobulí. Kustovnici můžete jíst v podobě čistého nebo také sušeného ovoce. Zároveň je ale v nabídce i šťáva nebo také prášek či kapsle. Záleží na tom, jaká forma vám bude nejlépe vyhovovat. Říká se, že pro děti do věku přibližně deseti let stačí pokrýt denní potřebu vitamínů a minerálů hrstí sušených plodů. Plody lze konzumovat přímo nebo přidat do čajů, polévek, salátů, moučníků nebo jiných pokrmů. V kuchyni nahradí například rozinky. Jsou velmi vhodnou náhradou sladkostí pro děti i dospělé.

Doporučená denní dávka je 6–30 gramů suchých plodů.

Úprava ke konzumaci:

  • Plody lze konzumovat i bez úprav.
  • Nebo denní dávku plodů vařte v půllitru vody 5–10 minut. Pijte ve dvou dávkách na lačno, a to včetně plodů.
  • Polévková lžíce kustovnice též zlepší kuřecí nebo hovězí polévku nebo pečené maso. Plody po tepelné úpravě snězte.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Goji při hubnutí

Složení kustovnice je nutričně dobře vyvážené, proto se hodí i při různých metabolických poruchách. Plody obsahují hodně vlákniny, až 21 %, díky čemuž dojde k zasycení a nebudete trpět hladem. Žaludek po snězení bobulí vyšle mozku signál, že už má dost a po delší dobu nepotřebuje žádnou potravu. V neposlední řadě mají plody vliv na stres. Pomáhají zlepšit obranu organismu proti němu a tím pádem se dostáváte i do větší duševní pohody. V takové náladě se také mnohem lépe hubne. Je totiž všeobecně známo, že stres je nepřítelem snahy o shazování kilogramů. Hubnutí s kustovnicí je zdravé, protože vaše tělo dostává všechny potřebné látky pro svůj rozvoj. Úpravou metabolismu, ke které přispívá, dochází ke zlepšení spalování. Díky změně životního stylu a zařazení plodů kustovnice do jídelníčku se vám podaří snižovat tukové zásoby, aniž by vaše tělo nutričně strádalo. Výhodou plodů je i skutečnost, že mají nízký glykemický index, a tudíž utlumují hlad a chuť na jídlo. Regulují rovněž hladinu cukru v krvi, a proto pomáhají zabránit chuti na sladké. Zajišťují postupné uvolňování cukru. Zabraňují kolísání glykemického indexu. V malém množství obsahují chrom, který je nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota, a ne tuková. Kustovnice také napomáhá urychlení metabolismu.

Cena plodů.

Recepty na použití

Štrúdl s kustovnicí

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 kg kyselejších jablek, goji – plody kustovnice čínské, rozinky a oříšky, cukr krystal, skořice, 1 vejce

Postup: Listové těsto překrojíme na půl. Rozválíme jednu polovinu na obdélník. Nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu jablek rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rozváleného těsta a posypeme je kustovnicí. Kustovnice nemá příliš výraznou chuť, takže můžeme přidat i rozinky a oříšky. Na závěr osladíme krystalovým cukrem a posypeme skořicí podle chuti. Přehrneme okraje těsta a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud se nám těsto rozevírá, vejce nám pomůže jej slepit. Opakujeme celý postup i na druhou polovinu těsta. Dáme na pečicí papír a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova. Výsledek vypadá barevně velmi hezky, a navíc přínos kustovnice čínské je v extra porci vitamínů a minerálů.

Tvarohový koláč s kustovnicí

Ingredience na těsto: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu: 100 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky dvou barev, brusinky

Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do formy vymazané máslem a vysypané moukou anebo vyložené pečicím papírem. Nejprve dáme těsto předpéct do trouby rozpálené na 180 °C asi na 6 minut. Mezitím si připravíme tvarohovou polevu: tvaroh umícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně zamícháme do tvarohu. Těsto vyjmeme z trouby a po vychladnutí na něj rozprostřeme tvarohovou směs, kterou posypeme sušenými plody různých barev: kustovnicí čínskou, rozinkami, brusinkami. Ty jsme předtím krátce nechali namočené ve vodě, aby změkly. Poté dáme koláč dopéct cca na 20 minut při teplotě 180 °C.

Koktejl z kustovnice

Ingredience: 60 g sušené kustovnice, 400 ml kozí syrovátky

Postup: Pokud není syrovátka úplně čistá, přeceďte ji přes jemné sítko. Vsypte do ní všechny plody goji, uzavřete (nebo přikryjte potravinovou fólií) a uložte do lednice alespoň na 2 a ½ hodiny nabobtnat – záleží na míře vysušenosti kustovnice. Až jsou plody úplně měkké, pořádně je promixujte ponorným mixérem. Nechcete-li mít v nápoji zrníčka, proceďte jej ještě přes velmi jemné síto. Nápoj je chutný sám o sobě, přesto je možné jej vylepšit čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou. Podávejte chlazené.

Autor: © svevi
Foto:
© Maukie

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Propolis a jeho využití
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Léčivé účinky jedlé sody
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Krční páteř

    Cempírek

    Podle zprávy to vypadá, že si lékaři nevědí rady s bolestí vaší krční páteře, která se u vás z nějakého důvodu napřímila a znemožňuje vám pohyb hlavy a nejen jí. V roce 1996 jste prodělala operaci na krční páteři. Nyní znovu pociťujete bolest na krku a zátylku hlavy. Lékař se vám snaží pomoct a rád by lépe pochopil příčinu vašich obtíží, ale nemůže u vás provést důležité vyšetření EMG, protože máte zaveden kardiostimulátor. EMG neboli elektromyografie patří mezi vyšetřovací metody, které napomáhají hodnotit funkční stav pohybového systému a jeho zásobování nervovými vlákny. Je založena na snímání povrchové nebo nitrosvalové aktivity. Vyšetření by pomohlo lékaři rozlišit druh nervosvalového onemocnění, které vás trápí. Podle zprávy je třeba toto vyšetření provést za speciálních podmínek ve spolupráci s kardiologem. Zkuste s lékařem pracovat na nalezení vhodného zařízení a podstupte toto vyšetření. Dále váš lékař doporučuje provedení počítačové tomografie mozku. Taky je třeba toto vyšetření podstoupit.
    Ze zprávy dále vyplívá, že vás trápí také bolesti nohou, které patrně pochází z onemocnění cukrovkou, kterou si kompenzujete inzulínem. Také máte ischemickou chorobu srdeční, což je onemocnění věnčitých tepen. Jedná se o tepny, které nedostatečně zásobují srdeční sval krví, tudíž ani kyslíkem a živinami a to vám způsobuje mírné selhávání srdce, kvůli čemuž vám byl implantován kadioverter defibrilátor. Mimo to dále trpíte kožním onemocněním lichen a žijete bez slepého střeva.
    Co teď s tím vším? Od posledního vyšetření uvedeného v lékařské zprávě uběhlo již 5 let a poslední doporučení je rehabilitace pod vedením rehabilitačního lékaře a vyšetření počítačovou tomografií. Absolvovala jste něco z toho od té doby?

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Krční páteř

    Barbora

    Dobrý den,
    Prrosím o překlad lékařské zprávy. Mockrát děkuji za vás čas.

    Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    Oční klinika horní počernice

    Anna

    Také jsem ráda, že jsem se nenechala odradit cenou a na operaci šla. Mám za sebou relex smile, při kterém mi odstranili okolo šesti dioptrií z každého oka. Vymanila jsem se z kruhu kdy jsem losovala zda si dám čočky nebo brýle, teď je to svoboda, kterou jsem si přála a peněz za operaci nelituji.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.