Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

 


Aktualizováno:

Nemoci

Hemangiom je nezhoubný - benigní mezenchymový nádor krevních cév a je to je to kožní nemoc, která se nejčastěji objevuje na povrchu kůže nebo pod kůží, ale může se vyskytnout i jinde. Hemangiomy postihují 4 % novorozenců a celou desetinu dětí narozených předčasně. Většinou zmizí bez zásahu lékařů, vzácně ale mohou i jedince ohrozit na životě.

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kde se hemangiom objevuje

Hemangiomy jsou vůbec nejčastější nádory, se kterými se děti potýkají. Ačkoliv jsou nezhoubné, je potřeba je hlídat. Nejčastěji se tvoří v obličeji, na krku a hrudníku, mohou také vzniknout i ve vnitřních orgánech, jako jsou játra.

Jak hemangiom vypadá 

Z hlediska vizuálního je vidět sytě červený útvar, podobný jahodě nebo malině, který se rozšiřuje buď do plochy na kůži, nebo může být pod kůží a nad ním je neporušená kůže. Roste do vnitřních struktur, které jsou vidět pod kůží. Hemangiom roste hlavně v prvních šesti týdnech, to je počáteční růst, do devíti měsíců roste velmi aktivně. Následně se do jednoho roku zastavuje jeho růst a většinou se začíná vstřebávat. Takové zkušenosti má většina rodičů. Stačí, když jejich pediatr růst hemangiomu hlídá. Léčba by v takových případech zbytečně zatížila organismus dítěte.

Fotky, na kterých je vidět hemangiom:

  • foto hemangiom jater je zde.
  • foto hemangiomy pod rentgenem jsou zde.  
  • foto hemangiom v krku a v hrtanu je zde.
  • foto hemangiomy u miminka jsou zde.
  • foto hemangiomy simplex zde.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Moje miminko má hemangiom, co s tím?

Pokud má dítě cévní hemangiomy, musí být pečlivě vyšetřeno svým pediatrem, protože není vyloučeno, že hemangiom může být i v jiném orgánu těla. Je určitá skupina hemangiomů, které skutečně spontánně zmizí, s růstem těla se situace zlepšuje. Hemangiomy se postupně mění, fibrotizují, což znamená, že se stávají vazivem. V případu hemangiomů je opravdu nejlepší to, čemu se říká aktivní NEléčení. Když se hemangiom ztrácí sám, většinou nezanechává ani jizvu a výsledek je takový, že v dospělosti jedinec ani neví, že něco takového měl.

Je hemangiom nebezpečný životu?

Hemangiomy nemusí být jen kosmeticky závažné, jako jsou třeba v obličeji, ale mohou být i funkčně závažné. Například rodí se děti, které mají hemangiom v oblasti krku a dýchacích cest a ty jim utlačují dýchací cesty. Potom je potřeba dětem zavést trubičku, která jim umožní, že dýchací cesty jsou volné. Jindy zase zasáhnou okolí očí nebo uší. Hemangiom může trápit i funkčně. Hemangiomy na čele vedou děti k tomu, že začínají šilhat, to znamená, že je zde potřeba zavést chirurgickou léčbu nebo jinou intervenci. Zvlášť proto, že v některých případech může hemangiom během pár týdnů narůst do obrovských rozměrů.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba hemangiomů

Léčebných možností je několik. Nejstarší metodou léčby hemangiomů je jejich chirurgické odstranění. K tomu se uchylujeme v případech, kdy se hemangiom rozpadá. Lékaři někdy sahají také po kortikoidech a laseru. V posledních měsících se začala prosazovat další léčba. Francouzští lékaři zjistili, že na většinu hemangiomů nejlépe zabírají betablokátory.

Betablokátory a hemangiomy 

Betablokátory se často používají k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních problémů. Díky těmto lékům ale můžeme předejít operaci hemangiomů. Tyto preparáty mají navíc ještě relativně malé riziko vedlejších účinků. Mají značný efekt, který mění léčebný pohled na toto závažné onemocnění. V naprosté většině až na malé výjimky je efekt velmi dobrý a dosáhneme úplného vyléčení anebo dosáhneme operability hemangiomů. Během několika dnů je vidět velký úspěch.
Betablokátory jsou určeny primárně pro léčbu srdce a tlaku, léčba hemangiomů s jejich pomocí musí probíhat za velmi přísného režimu. Rodina musí nejprve nastoupit na pár dnů do nemocnice, kde dítě několik dnů dostává betablokátory pod dohledem lékařů. Vedlejší účinky jsou minimální. Nebyl zaznamenán žádný nežádoucí závažný účinek, pro který by musela být léčba ukončena. Lékaři a posléze i rodiče musí také dávat pozor při dávkování. Děti léky užívají i několik měsíců. Během této doby musí rodiny docházet na pravidelné kontroly. Sleduje se krevní tlak, zda nedochází ke snížení, také se sleduje tepová frekvence, jestli opět nedochází k jejímu nepříjemnému snížení.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hemangiomy a jejich operace

Operace jsou u hemangiomu až poslední volbou. Lékaři je provádějí jen u malého procenta dětí. Některé léky u některého pacienta mohou být i neúčinné. Posléze připadá v úvahu chirurgická terapie, nebo když hemangiom zastaví svůj růst, třeba se nepatrně zmenší, ale stále zůstává v nadměrné velikosti. V některých případech může hemangiom pokrýt celý obličej, zachvacuje oko, může být spojen i s vnitrobřišními orgány, s plícemi, může zasahovat až do lebky nebo mozku, pak je už obtížné s tím cokoliv udělat.
 

Hemangiom a laser

V méně naléhavých případech, kdy chirurgie není nutná, se volí pro rodiče často přijatelnější laserové ošetření. Léčba spočívá v několika sezeních, někdy na ni pacienti docházejí i rok. Tato léčba je téměř bezbolestná. Laserem se léčí převážně velké hemangiomy, které jsou na obličeji nebo na rukou.
 

Dělení hemangiomů

1. Kapilární hemangiom 

Kapilární hemangiom se vyskytuje nejčastěji v kůži, kde vytváří červené skvrny. Lidově se mu také říká „jahodové znaménko“. Často nepředstavuje vážnější problém a lze jej léčit steroidy, kryoterapií, nebo odstranit laserem či chirurgicky.

2. Kavernózní hemangiom  

Kavernózní hemangiom můžeme najít v kůži, pod kůží nebo i na vnitřních orgánech. Makroskopicky vypadá jako modravý či nafialovělý uzel. Menší uzlíky mohou spontánně vymizet během školního věku. Větší hemangiomy se mohou vyskytnout např. v hrtanu, kde ztěžují dýchání, nebo na očním víčku, kde omezují vidění. Dále je nutná léčba, buď injekčním podáváním steroidů, laserovou terapií či chirurgickým vynětím.

3. Arteriovenózní hemangiom 

Arteriovenózní (racemózní) hemangiom lze vidět v kůži, ale i jinde. Je charakterizován velice krátkým úsekem, kde se přívodná tepna rozdělí na kapiláry a opět spojuje do značně rozšířených žil.

autor: ©Jakub Vinš

odkaz na článek

. Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Odstranění hemangiomu na boku

 Ing.František Sedlák

Mám hemangiom na pravém boku od narození. Je umístěn v místě kde dochází k saturaci s gumou od trenek či pásku od kalhot. Je zhruba velký 5cm přibližně okrouhlého tvaru mírně vystouplý a na pohled to vypadá jako takový spletenec žil (žilek). Na omak jsou patrné takové jako by prohlubně. Před dvěma dny jsem začal trochu krvácet. Dá se s tímto problémem něco dělat

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hemangiom bederní na křížové kosti

 Dana

Moc prosím o radu. Mám rozsáhlý hemangiom v křížové kosti.Budu moc ráda,když mi někdo poradí.Všem moc děkuji a přeji hodně zdraví.Dana

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS