Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Mateřské znaménko alias hemangiom

 


Aktualizováno:

Nemoci

Mateřská znaménka jsou barevné kožní skvrny, které jsou již od narození, nebo se rozvíjejí v průběhu života po narození. Mateřské znaménko může mít mnoho různých barev, může být hnědé, černé, světle modré, růžové, bílé, červené nebo i fialové. Některá mateřská znaménka jsou jen takové zbarvené skvrny na povrchu kůže a některé jsou vyvýšené nad kůži anebo jsou i znaménka pod povrchem kůže.

Co způsobuje mateřské znaménko?

Příčiny většiny mateřských znamének jsou neznámé, ale víme, že se většina z nich nedědí. Existuje mnoho lidových mýtů o příčinách mateřských znamének, ale žádný z těchto příběhu nebyl prokázán, protože nedokáže vysvětlit skutečnou příčinu mateřských znamének.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mateřská znaménka foto

Jak je třeba zacházet s mateřskými znaménky?

Většina mateřských znamének nepotřebuje žádnou léčbu a obvykle zůstávají stabilní po celou dobu růstu dítěte. Ale v některých případech, kdy se mateřské znaménko vytvoří jako nádor krevních cév, tak zvaný hemangiom, tak může být nutné jeho chirurgické odstranění, ale závisí to na jeho umístění. Hemangiom může způsobit fyziologické potíže například u dětského oka, kde zhorší schopnost vidění tím, že doslova přeroste přes oko. Ve vzácných případech, jsou mateřská znaménka spojována s ostatními anomáliemi, jako jsou výrůstky na játrech, plicích, žaludku nebo střevech.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Typy mateřských znamének

Existují dvě hlavní kategorie mateřských znamének; červená mateřská znaménka a pigmentová mateřská znaménka. Červená mateřská znaménka jsou barevné, cévní nebo kožní tečky, které se vyvíjejí před nebo krátce po narození. Pigmentová mateřská znaménka jsou přítomna již při narození.

Červené znaménko hemangiom

Hemangiom je bezpečný druh cévního nádoru, který může vzniknout brzy po narození a může připomínat mateřská znaménka. Hemangiomy jsou obvykle bezbolestné a neškodné a jejich příčina není známa. Barva z hemangiomu pochází z extenzivního rozvoje krevních cév v jeho místě.

Typy hemangiomů:

  • Jahodový hemangiom se může objevit kdekoliv na těle, ale nejčastěji se vyskytuje na obličeji, zádech nebo na hrudi. Skládá se z malých úzce balených cév. Nemusí být hned od narození, ale mohou se rozvinout až po několika týdnech. Obvykle rostou rychle, zůstávají v pevné velikosti a pak mohou odeznít. Ve většině případů jahodový hemangiom zmizí v době, kdy je dítěti 9 let. Na místě hemangiomu může zůstat mírné obarvení nebo svraštění na kůži.
  • Kavernózní hemangiomy jsou podobné jahodovému hemangiomu, ale nacházejí se hlouběji. Mohou se objevovat jako červenomodrá houbovitá hmota, což je tkáň naplněná krví. Některé z těchto hemangiomů mohou zmizet samy od sebe, většinou u dětí v předškolním věku.
  • Skvrny v barvě červeného vína jsou plochá fialová až červená mateřská znaménka z dilatací krevních kapilár. Tato mateřská znaménka se vyskytují nejčastěji na obličeji a mohou se lišit ve velikosti. Tyto skvrny jsou většinou trvalé.
  • Lososové fleky jsou mateřská znaménka a objevují se u 30 až 50% novorozenců. Jedná se o malé krevní cévy (kapiláry), které jsou viditelné přes kůži. Nejčastěji jsou na čele, víčkách, horním rtu, mezi obočím a na zadní straně krku. Často vyblednou v průběhu růstu.

Jaké jsou příznaky červených hemangiomů?

  • Hemangiomy jsou kožní znaménka, která se vyvíjejí před nebo krátce po narození.
  • Hemangiomy jsou podobné cévám.

Jak se mohou hemangiomy diagnostikovat?

Hemangiom může být diagnostikován na základě vzhledu kůže. U hlubších mateřských znamének se používají testy, jako jsou magnetická rezonance, ultrazvuk, počítačová tomografie nebo biopsie.
 

Jaká je léčba hemangiomu a červených mateřských znamének?

Mateřská znaménka jako jsou losové fleky a jahodový hemangiom, které jsou dočasné tak nevyžadují žádnou léčbu. U trvalých znamének se dá používat kosmetika k jejich zamaskování. Perorální kortikosteroidy mohou snížit velikost hemangiomu, který se rychle rozrůstá a brání ve vidění nebo jiným životně důležitým funkcím. Nová a velmi perspektivní léčba závažných hemangiomů je pomocí sympatholytických neselektivních beta blokátorů, což jsou léky, které se používají k léčbě vysokého krevního tlaku.
 

Skvrny v barvě červeného vína, které se vyskytují na obličeji, mohou být ošetřeny v mladém věku s pulzním odbarvovacím laserem pro dosažení nejlepších výsledků. 
 

Ostatní léčebné metody, kterými lze červená mateřská znaménka odstranit:

  • Kryoterapii (zmrazení),
  • Laserovou operaci,
  • Chirurgické odstranění.

V některých případech se mateřská znaménka neléčí, dokud dítě nedosáhne školního věku. Ale v některých případech je nutné jejich odstranění, protože mohou ohrožovat životně důležité funkce. 
 

Dá se hemangiomu zabránit?

V součastné době není žádný známý způsob, jak zabránit vzniku hemangiomu nebo červeným mateřským znaménkům.
 

Autor: ©Jakub Vinš

odkaz na článek

. Mateřské znaménko alias hemangiom [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Černé znamemko na šourku-kulička vystouplá

 woow

Dobrý den.Prosím o bližší radu.Oproti jiným četnějším znaménkům ve tvaru kuliček-toto je v poslední době cca 14 dní susché a na omak tuhé jakoby tvrdší.Jedná se o šourek z pravé strany velikosti cca 1mm.Zvětšení dosud žádné,na omak jakoby sušší a tvdší oproti těm ostatním.Děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS