Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Otruby

 


Aktualizováno:

Zažívání

Otruby jsou produkt vznikající při zpracování pšenice či ovsa. Jsou zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, což je ideální kombinace pro zachování správné činnosti tlustého střeva. Otruby obsahují vlákninu, kterou dokážeme strávit jen z nepatrné části, a tak její zbytky neustále nutí střeva k pohybu a tím jsou otruby pro naše tělo tak důležité.

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Otruby při dietě na hubnutí

Při snaze o redukci hmotnosti jsou otruby opravdu ideální volbou, protože naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich neztloustne. Možná si říkáte, že nezvládnete jíst obilný odpad. Nebojte, každý den stačí sníst pouhé tři lžičky! Pro lepší chuť si je také můžete opražit na suché pánvi. Nejlepší variantou je dát si otruby před jídlem, začnete díky nim dříve cítit nasycení a sníte toho méně. Otruby je také možné přidávat do různých moučníků, aby byly zdravější a výživově hodnotnější. Doporučuje se nahradit otrubami maximálně čtvrtinu celkového množství mouky. Použít můžete také celozrnnou mouku nebo obilné klíčky, které mají oříškovou chuť, takže jsou vhodné i do jogurtů nebo tvarohů.

Pšeničné otruby na hubnutí

Pšeničné otruby jsou „odpadním“ materiálem při mletí obilí. Otruby by se měly jíst denně, neboť jsou bohatým zdrojem vlákniny, která je (především při hubnutí) pro člověka velmi důležitá. Protože při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, nemohou se všechny kalorie z potravy vstřebat. Tím se snižuje nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, navíc rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu. Kromě bezprostředního mechanického čisticího účinku rostlinné vlákniny ve střevech se uplatňuje přímý účinek v organismu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Ovesné otruby

Ovesné otruby pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Otruby snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při některých onemocněních. Ovesné otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí. Zároveň pomáhají snižovat riziko některých závažných onemocnění, například divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Prodej otrub – cena

Zde můžete porovnat cenu otrub.

Autor: © svevi
Foto:
© Dukan

odkaz na článek

. Otruby [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS