Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Trojklaný nerv

 


Aktualizováno:

Poradna

Zánět trojklaného nervu představuje bolestivou chronickou nemoc, která bývá vyvolána různými příčinami. Obyčejně bolest postihuje jednu půlku obličeje. Nemoc se projevuje velmi intenzivní bolestí, která v krajním případě může vést až k sebevražedným sklonům. Lidé, kteří jsou zánětem trojklaného nervu postiženi, pak postrádají chuť do života, protože jediným prožitkem pro ně zůstává tato krutá bolest. Ve většině případů se postižený domnívá, že se jedná o projevy bolesti zubů.

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Trojklaný nerv a bolest zubů

Právě skutečnost, že nerv prochází otvory v čelisti, může zpočátku budit dojem, že se jedná o bolesti zubů. Postižený vyhledá zubního lékaře, a pokud se potíže po ošetření nezmírní, má v tomto případě důvod, proč hledat příčiny dál.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zánět trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu charakterizují bleskově vznikající bolesti, které vždy postihují pouze jednu polovinu obličeje. Tyto vystřelující bolesti, které jsou často vnímány jako bolest zubů, jsou pro toto onemocnění typické. Vzniku bolestí předchází většinou zarudnutí postižené oblasti kůže a dále nos, slzné a slinné žlázy vylučují větší množství sekretů než normálně. Po každém záchvatu bolesti je postižená oblast kůže na malou chvíli jakoby otupená a necitlivá. Toto onemocnění zachvacuje většinou pouze jednu ze tří větví trojklaného nervu. Postiženi bývají spíše starší lidé.

Léčba trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu vzniká postižením senzitivní složky, rozlišujeme primární a sekundární neuralgii. Léčba primární neuralgie je medikamentózní a chirurgická, léčba sekundární neuralgie je podle primárního procesu + symptomatická léčba. Léčba spočívá v podávání analgetik, antiepileptik, injekčních vitamínů a léků z oblasti psychiatrie, jimiž lze změnit vztah pacienta k těžko ovlivnitelným záchvatům bolesti. Zoufalí pacienti často užívají nejrůznější kombinace nejrůznějších léků. Krajní léčebnou možností je operační zákrok na trojklaném nervu, například pomocí gama nože, nebo se aplikuje obstřik.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Přírodní léčba

K doplňkové a symptomatické léčbě bolesti trojklaného nervu je vhodné využít výjimečné vlastnosti nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie. Ta tlumí bolesti jednak přímým efektem na šíření nervového vzruchu a jednak protizánětlivým efektem. Aplikace magnetoterapie při bolesti trojklaného nervu je jednoduchá a je široce využitelná (kromě útlaku nádorem). Včasné a denní opakované expozice mohou předejít přechodu do chronicity a zhoršení celkového stavu.

Alternativní léčba je zastoupená hlavně akupunkturou. Při zánětu trojklaného nervu se chraňte proti větru a zimě, prohřívejte se infralampou, elektrickou dečkou, nahřátým gelovým sáčkem. Nechte si zkontrolovat zuby, aby příčina zánětu nebyla v oblasti zubů. Účinná je šťáva z plodu černého bezu, a to převařená s alkoholem, tedy bezinkový likér. Doporučuje se i kakost smrdutý, bylinku můžete rozdrtit a užívat ji na bolesti trojklaného nervu. Pomáhá čaj z třezalky. Nebo čaje z protizánětlivých bylin, a to z měsíčku, řepíku, heřmánku, hluchavky, šalvěje, tužebníku jilmového. Postiženou část mažte třezalkovým olejem nebo domácí sádlovou mastičkou z levandule, měsíčku. Udělejte si 14denní bylinnou směs na psychiku z meduňky, maralí kořene, šišáku, chmele a třezalky. Výborná je reflexní terapie plosky nohy. Mačkejte v prvé řadě obličejovou část na palci nohy a krční páteř na plosce chodidla.

Autor: © svevi
Foto:
© Gray778

odkaz na článek

. Trojklaný nerv [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Trojklaný nerv

 Zdenka Nešporová

Dobrý den, je mi něco málo přes sdmdesát a první co mě začalo bolet je pravé oko a mám ho hodně červené jako kdybych tam měla písek a pak následovalo pravé ucho hučí mně v něm a špatně na něho slyším. Zuby mě nebolí ani pravá tvář. Domnívala jsem se, že je to tzrojkalný nerv, ale nevím, jak tyto příznaky léčit? K lékařce jsem zatím nešla. Děkuji za odpověď Nešporová Z. Brno

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pater pleskač

 Blanka Zapletalová

Dobrý den pane Pleskači.
Mám prosím dotaz,
Měla jsem zánět trojklanného nervů. Obličej jsem mazala třezalkovým olejem na uvolnění bolesti. Bolest po týdnu povolila, ale na tváři mě zůstal 3cm červený flek.Použila jsem už spoustu mastiček a po 3 měsících flek stále nemizí. Prosím moc o radu, jak se fleku zbavit.
Dekuji za odpověď
Hezký den,
Zapletalová Blanka.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Trojklaný nerv

 Zdenka

Také jsem trpěla 7 let bolestmi trojklaného nervu při němž jsem brala léky ,ale bez efektu. Pak jsem se dozvěděla o operaci která mě těch bolestí zbaví a tak jsem se nechala operovat v Ustí n.Labem od profesora Sameše . A nyní jsem zcela bez bolestí a jsem ráda,že jsem na tu operaci šla.Děkuji panu prof. Samešovi že mi změnil život k lepšímu.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Problémy s lícního nervu po chirurgicko stomatologickém zákroku

 Alena

Před půl rokem mi trhali dva dva oční zuby při kterých jsem měla komplikace a zákrok byl na chirurgickou stomatologické pohotovosti. Nyní mám pokleslý pravý koutek úst nateklou tvář vystřelující bolest až k uchu. Občas my brní pravá tvář poté je slabě necitlivá. Je možné že by vznikl problém po tak dlouhé době po trhání zubů?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Léky na trojklaný nerv

 Monka Eebenova

Prosim poradte maminka ma zanet trojklaneho nervu byla na gamanozi nepomohlo to uziva na bolesti tramal uz nwvyme kudy jam doktori od ni daly temer ruce pryc.Prosim piradte trva to rok.Dekuji

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Trolklaný nerv

 Josef Jeřábek

Dobrý den,

obávám se, že mi po umrtvení zubu ve spodní čelisti, byl (zastupujícím lékařem) injekcí napíchnutý trojklanný nerv. Po odeznívání umrtvení (asi třetí den) mi stále pobolívala čelist, někde pod levým uchem. Nelepšilo se to a začal jsem pozorovat, že nemohu naplno otevřít ústa (MAXIMÁLNĚ 2,5 CM). Hodně to bolí a ještě horší je to při kousání! Nemohu otevřít ústa a dělá mi velké potíže vůbec něco sníst, jak to bolí. Můj lékař mi radí cvičit prsty ruky roztahování čelistí. Mně to ale nejde, hodně to bolí. Nemohu normálně jíst.
Prosím, poraďte, co mám dělat?
Rozhodně nechci obcházet svého dobrého doktora a plně mu důvěřuji, ale chtěl bych slyšet názor i jiného odborníka.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Trojklaný nerv

 Pavel

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na možné příčiny onemocnění trojklaného nervu a a jakým způsobem tomuto onemocnění předcházet.
Předem děkuji za odpověd.
Pavel

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest čelisti

 mirka

Již 6 let trpím bolesti horní čelisti po vynětí zubní protézy. Byla mi stanovena diagnoza zánět trojklanného nervu bez jakéhokoliv dalšího vyšetření. S protézou v ústech vydržím maximálně 3 hodiny, pak mi je na zvracení, když jivyndám mám neskutečnou bolest na kterou mi za bere pouze čtvrtina léku na spaní.Bez léku na spaní jsem nespala už 5 let. Snad to do smrti vydržím. Je mi 59 let.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Příznaky zánětu trojklaného nervu

 alena gedusova

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Trojklaný nerv příznaky

 Miroslav Bastl

Léčim se s trojklanym nervem a znecitlivel mi spodni ret,brada a dasno.Nevim si rady a každý doktor to okomentoval že se to zase vrati k normalu.Ale už to trvá dva měsíce a pořád je to stejné.Nemá někdo nejakou radu?

Počet odpovědí: 7 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest pulky obliceje

 markét

Před dvaceti lety jsem mnela obrnu licniho nervu a obsolvovala jsem ruznou lecbu ale uspech nebyl stoprocentni mam i po tolika letech jeste problemi z usmnevem a z okem .Tet jsem jeste prochladla a boly mne ta pulka obliceje .poradte mi prosim

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Masaze licniho nervu

 Lida

jsem po operaci schvanomu tak prosim jak se starat o ochablou tvar.dekuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS