Gastroenterologie
V gastroenterologii se dobře uplatňuje konsiliární činnost, což je odborné posouzení pacientů s nemocemi zažívacího traktu na lůžkách. V mnoha případech totiž není zkušený gastroenterolog z personálních důvodů přítomen na lůžkových odděleních a proto je léčba konzultována s ošetřujícím lékařem a na místě přítomní zkušení lékaři pak zprostředkují další práci na základě porad.
Gró práce gastroenterologa je práce ambulantní. Jednak jsou to endoskopické metody, ve kterých je poskytován servis pro nemocnici a z části servis pro terén. V ambulantní praxi jsou diagnostikováni, léčeni a kontrolováni pacienti s onemocněním zažívacího traktu, kteří jsou doma mimo lůžka a mají kupříkladu chronická onemocnění, nebo jsou po nějakém endoskopickém výkonu, nebo mohli být hospitalizování s jaterním onemocněním, které nebylo infekční.
Existuje také centrum pro biologickou léčbu nespecifických střevních zánětů, kde jsou soustředěni specialisté v tomto oboru, kteří mají dostatek zkušeností a dokáží odlišit pacienty a určit potřebnou pomoc.
Nádorové onemocnění tlustého střeva
Proč jsou Češi na předních místech s nádorovým onemocněním tlustého střeva? Je to především životním stylem! Nádorové onemocnění tlustého střeva postihuje především muže, kteří jsou také na prvních příčkách. Na četnost výskytu této nemoci má také vliv genetická dispozice, která se vytvářela léta. Kupříkladu středomořská strava s vlákninou je nejlepší prevencí před onkologickou nemocí tlustého střeva. V našem případě bude dobrým řešením dostatek čerstvé zeleniny ve stravě.
Největším pomocníkem při vzniku nádoru tlustého střeva je stres a nevhodná strava!
Jak se chová zažívací trakt, který je stravovaný ve stresu. Akutně se chová jako orgán, který není připraven k práci, protože při stresu je v těle aktivován nervový obranný systém. Příjem potravy také není dobrý, když se jí velmi často anebo ve špatnou dobu. Typickým problémem Čechů je, že jedí svou největší dávku večer. Poslední objemnější jídlo by ale mělo být snědeno 3 hodiny před spánkem a mělo by být složeno převážně z bílkovin s minimem sacharidů a tuků. Dalším zhoršujícím faktorem je fakt stále silnější obliby služeb FastFoodů, kde nebývá jídlo dostatečně kvalitní k dlouhodobému stravování. Lidé, kteří se takto dlouhodobě stravují, by měli podstoupit preventivní vyšetření tlustého střeva.
Prevence rakoviny tlustého střeva
V Čechách existuje národní screeningový program na testování karcinomu tlustého střeva. Tento program je lékaři všeobecně akceptovaný a je hrazený pojišťovnou. S pravidelným testováním se začíná u lidí po dovršení věku 50 let. Vyhodnocuje se nejprve přítomnost krve ve stolici u lidí nad 50 let a teprve při pozitivním výsledku je doporučeno kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. V podstatě ale nemá smysl, aby si pacient dělal test na přítomnost krve ve stolici, pokud ví, že případné budoucí kolonoskopické vyšetření podstoupit nechce.
Co je to kolonoskopie?
Proč se vyšetření tlustého střeva nebát? Kolonoskopie je metoda, která vyšetřuje tlusté střevo. Tlusté střevo musí být k tomuto vyšetření připraveno. Pacientovi je doporučeno, aby se nestravoval peckovými plody asi tak 14 dní před operací. Týden před operací se doporučuje, aby se pacient stravoval pouze kaší a měl dostatek tekutin. Musí vypít 4 litry tekutin denně. Pacientovi se tak vyprázdní střeva, což je nezbytnou podmínkou pro bezproblémové provedení kolonoskopie.
Pro kolonoskopii je spousta kritérií. Především záleží na tvaru střeva a také na prahu bolesti a sensibility pacienta. Jsou pacienti, kteří se hodně bojí, a také to díky tomu o dost hůře snáší. A naopak jsou pacienti, kteří nevědí, že se vůbec nějaké vyšetření událo. Lékaři zákrok usnadňují tak zvanou premedikací, což je kombinace sedativ a analgetik, která snižují bolestivost a úzkost pacienta. Nadále se pak musí pacient ještě sledovat, kvůli rizikům z těchto léků. U běžného pacienta trvá Kolonoskopie od 15 do 30 minut a u vyšetření je nutná přítomnost anesteziologa. Při kolonoskopii je střevo vyčištěno proudem vody a pak je do střeva napuštěn vzduch, který střevo roztáhne a umožní pak konečníkem zavedené sondě pohyb a případné zákroky. Právě toto napumpování střeva vzduchem působí pacientům největší nepříjemnosti. Sonda, která se zavádí přes konečník se jmenuje endoskop. Endoskop je na svém konci opatřen světýlkem, kukátkem a případně operačním nástrojem.
Kolonoskopie a vyčištění střev před vyšetřením
Před vyšetřením kolonoskopií se musí vyčistit střeva účinným projímadlem. Existuje mnoho preparátů k vyprázdnění střeva před provedením kolonoskopie, ale žádný není ideální pro všechny nemocné. Nejčastěji je používána laváž 3–4 litry izoosmolárního elektrolytového roztoku s polyetylenglykolem, který je osmoticky vyvážený, a proto bezpečný i u pacientů, kteří jsou nemocní s kardiálním, jaterním anebo renálním onemocněním. Laváž lze pít nebo jej podávat nazogastrickou sondou v předvečer vyšetření rychlostí cca 1 l za hodinu. U nemocných, kteří nemohou lavážní roztok vypít, protože je u nich například nauzea nebo zvracení, tak je možno použít druhou nejčastější variantu vyprázdnění fosfátovým roztokem. Fosfátový roztok anebo někdy také nazýván jako kapky na vyprázdnění tlustého střeva před kolonoskopií, je také vysoce osmoticky aktivní a jeho výhodou je malé množství nutných tekutin (2krát 45 ml), takže je lépe tolerován. Fosfátový roztok má ale svou nevýhodu, kterou je větší riziko dehydratace a elektrolytové dysbalance. Fosfátový roztok je nevhodný pro nemocné s renální nebo kardiální nedostatečností anebo s jaterním onemocněním s ascitem. U těchto pacientů může hyperfosfatémie a průvodní hypokalcémie s hypokalémií, mohou vyvolat život ohrožující arytmie. Dalším negativním účinkem fosfátového roztoku je výskyt aftózních slizničních lézí, které se objevují až u 14 % vyšetřovaných. Tyto aftózní slizniční léze mohou způsobit chybnou diagnózu u nemocných se suspektním zánětlivým onemocněním střev. Další možností vyprázdnění střev před kolonoskopií je 250 mililitrů roztoku 20–40% koncentrace MgSO4, který je možné ještě kombinovat s klyzmaty.
Tyto léky na zrychlení vyprazdňování před kolonoskopií působí tak, že do několika desítek minut zvýší aktivitu střeva, zadrží v něm vodu a tím usnadní jeho rychlé a účinné vyčistění. Účinek se dostavuje zhruba po jedné až třech hodinách od vypití a projevuje se nutkáním na stolici a průjmem. Proto je třeba mít po požití v blízkosti toaletu!
Kolonoskopie a jak se na ni připravit
- Týden před vyšetřením je třeba přestat užívat přípravky obsahující železo.
- Pět dní před kolonoskopií vynechejte potraviny s vysokým obsahem nestravitelných zbytků, jako je například celozrnné pečivo, ovoce nebo zelenina.
- Jeden den před zákrokem zahajte pouze tekutou dietu. Pokud trpíte zácpami, začněte s tekutou dietou o několik dní dříve.
- V den vyšetření pijte pouze vodu, čaje a případně džusy, ale pouze takové, které neobsahují červené barvivo, které může vyšetření lékaři ztížit.
Jak kolonoskopie probíhá a její postup
- Fotografie, kde je dobře vidět kolonoskopie a její postup, jsou tady: kolonoskopie postup foto.
- Video, na kterém je názorně vidět, jak se kolonoskopie provádí a co při ní lékař vidí, je vidět tady: kolonoskopie video postup.
Vláknina proti rakovině tlustého střeva
Vláknina má dobrý vliv na funkci střeva a na prevenci onemocnění tlustého střeva. U některých pacientů se velmi dobře uplatňuje rozpustná vláknina. Naopak vláknina přítomná ve stravě je optimální pro člověka, který chce mít kvalitní stravování a zároveň chce mít také zdravé střevo. Přirozená vláknina, jako součást stravy, je proto nejvíce preferovaná. Doplňky stravy s vlákninou nejsou nutné, pokud pacient zvládne přijmout vlákninu ve své běžné stravě. Vlákninu ve stravě nejvíce obsahuje například kysané zelí, slupka brambor, listová zelenina, cereálie, neloupaná rýže. Kysané zelí je zároveň také známo jako prostředek pro vyčištění a vyprázdnění střev.
Autor: ©Jakub Vinš