Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Zánět močových cest alias akutní cystitida

 


Aktualizováno:

Nemoci

Cystitida se obvykle projevuje častým nucením na moč s pálivou bolestí při vyprazdňování malého množství moči. Je většinou infekčního původu. Někdy se navzdory léčení znovu a znovu opakuje, zvláště u žen středního věku a starších mužů.

Rizikové faktory cystitidy

Zánět močového měchýře vzniká, když se do močových cest dostane infekce. Močový měchýř, který je normálně bez mikrobů, je infikován nejčastěji vzestupně, tedy z močové trubice, ale infekce se může dostat k močovému měchýři i z ledvin. U žen je častý přenos nákazy z pochvy a děložního hrdla. Bývá to při poklesu přirozené odolnosti sliznice vůči infekci při překrvení z prochlazení, při poruše hormonální rovnováhy, někdy i při extrémní sexuální aktivitě. U starších mužů je opakovaná cystitida pozorována často v souvislosti se zánětem zbytnělé prostaty.

Původci jsou nejčastěji bakterie střevního traktu, eventuálně sexuálně přenosné bakterie a viry. Ženy jsou nejvíce ohroženy v těhotenství a bezprostředně po porodu, později též například po menopauze (v období přechodu). Zvětšení prostaty u starších mužů může vést ke stagnování moči v močovém měchýři, což způsobuje rozmnožení bakterií a zánětu. Infekci může zavinit též blokování odvodných močových cest například ledvinovými nebo močovými kameny. Důvodem úporně se opakujících zánětů močového měchýře mohou být také imunologická nedostatečnost nebo anatomické defekty ve stavbě močových cest. Nejčastějším původcem zánětu močového měchýře bývá bakterie Escherichia coli, která se normálně vyskytuje v tlustém střevu. Udává se, že asi 5 % dospělých žen vylučuje bakterie v moči stále, aniž by pociťovaly potíže.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příčiny

  • nejčastějším původcem je bakterie Escherichia coli
  • onemocnění prostaty, zúžení močové trubice, ochabnutí močového měchýře, močové kameny, nádory – způsobují nedostatečné vyprazdňování moči z měchýře a pomnožení bakterií
  • kvasinková infekce
  • kapavka
  • hormonální nerovnováha a hormonální změny (těhotenství, menopauza, menstruace a hysterektomie)
  • stres
  • cukrovka
  • podráždění deodoranty, parfémovanými mýdly, tělovými šampony a pěnami do koupele
  • poranění močové trubice při pohlavním aktu
  • nošení těsných kalhot a prádla z umělých vláken
  • nevhodná antikoncepce
  • genitální herpes
  • trichomoniáza

Příznaky

Časté močení, pocity pálení a bolesti při močení, bolesti na konci močení, bolesti v podbřišku a občas i v bederní oblasti. Moč je kalná, zapáchající, někdy s příměsí krve. Teplota může být zvýšená.

Typickými příznaky je stálé, bezdůvodné nucení na moč a pálivá bolest při močení. Tento stav není většinou bezprostředně nebezpečný. Přesto je dobré vždy vyhledat lékaře a podrobit se vyšetření moči, zejména jsou-li v moči též stopy krve. Signály jako teplota, třesavka a těžká únava upozorňují s velkou pravděpodobností na vzestupné šíření infekce na ledvinové pánvičky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Diagnóza cystitidy

  • laboratorní vyšetření
  • kultivace
  • u mužů vyšetření konečníku
  • při opakujících se zánětech nutno vyšetřit průchodnost abnormality močových cest – sonografie, vylučovací urografie

Klinické příznaky jsou velmi typické: časté nucení na moč a pálení při močení, někdy vločkovitý vzhled a nepříjemný zápach moči nenechávají nikoho na pochybách, že jde o cystitidu. Vždy je vhodné provést vyšetření močového sedimentu a bakteriologické vyšetření. Moč pro laboratorní vyšetření se odebírá po důkladném očištění ústí močové trubice do sterilní nádobky, která je spolu s příslušným poučením předána nemocnému ošetřujícím lékařem. V laboratoři jsou identifikovány bakterie, které způsobily zánět, aby mohla být nasazena optimální léčba antibiotiky.

Léčba cystitidy

Všichni pacienti se zánětem močového měchýře by měli především hodně pít, nejlépe močopudný urologický čaj. Nálev z medvědice lékařské nebo z březových listů má kromě močopudného také dezinfekční účinek. Pacient by měl užívat 2–3 šálky čaje denně. Kopřivový a šípkový čaj lze pít bez omezení. Naopak káva a fermentovaný (černý) čaj se nedoporučuje, protože dráždí močový měchýř. Alkohol je zakázán. Pánev je třeba udržovat v teple. Vhodné jsou koupele, například s mořskou solí, heřmánkem, měsíčkovou tinkturou nebo přesličkou, s uklidňujícím a mírně desinfekčním účinkem. U obtížnějších onemocnění je nevyhnutelné léčení antibiotiky. Důležité je též, zejména u chronických nebo stále se opakujících cystitid, zaměřit se na základní příčinu (léčba prostaty, hormonální nerovnováhy a podobně).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Komplikace cystitidy

Akutní zánět močového měchýře může při častějším opakování přejít do chronické fáze. Může se šířit vzhůru močovodem k ledvinovým pánvičkám, eventuálně i ledvinám, a způsobit jejich funkční nedostatečnost. Tato komplikace je pozorována vzácně, častěji u těhotných. Zánět močového měchýře v těhotenství by se proto měl brát vždy vážně. Není-li včas léčen, vede až u 30 % těhotných k akutnímu zánětu ledvinových pánviček. Aby se tomu předešlo, léčí se  těhotenství vylučování bakterií močí, i když je neprovází zjevné onemocnění.

Prevence cystitidy

Důležité je dodržování pitného režimu s minimální spotřebou 2 litrů tekutin denně a konzumace dostatečného množství vitamínů. Osoby náchylné k zánětu močového měchýře by se měly vyhýbat ostrým jídlům a černé kávě, nosit volné prádlo z přírodních materiálů, uchovávat nohy a oblast ledvin v teple, po koupání v přírodě se rychle převlékat do suchého oděvu. Důležité je dbát na intimní hygienu a bránit tak přenosu infekce z pochvy a konečníku do močové trubice. Sexuální promiskuita je zpravidla spojena s různými pohlavně přenosnými nákazami, z nichž některé, například chlamydiové infekce, mohou probíhat nenápadně jako chronické onemocnění a vyvolávat závažné komplikace postihující močové i pohlavní ústrojí žen i mužů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Přírodní a doplňková léčba

Je nutné pít velké množství tekutin, především vody, slabého heřmánkového čaje, brusinkové, celerové a mrkvové šťávy.

Je zapotřebí ze stravy vyloučit: alkohol, silnou kávu a čaj, kouření, nadměrné solení, jídla s vysokým obsahem rafinovaného cukru a škrobu, dráždivé koření, kyselá jídla, nezralé ovoce, angrešt, švestky, rebarboru, rajčata.

K posílení imunity je vhodné používat velké množství česneku. Uklidňující účinek má odvar z ječných krup s medem a citronem. Jestliže se používala antibiotika, pak je vhodné jíst jogurty a Acidophilus Lactobacilus, aby se obnovila správná střevní mikroflóra.

Každou hodinu vypijte jednu čajovou lžičku zažívací sody rozpuštěné ve vodě. Pokud máte vysoký krevní tlak, informujte se u lékaře, zda tento prostředek můžete použít. Jedlá soda zvyšuje zásaditost moči. Mezi nohy si položte láhev s teplou vodou, zabalenou v ručníku. Pomůže to zmírnit pálivé bolesti při močení. Pokud je cystitida způsobena kvasinkami, je nutno dodržovat protikvasinkovou dietu, užívat protikvasinkové přípravky a prostředky na obnovení střevní mikroflóry.

Vhodné byliny: medvědice lékařská, řepík lékařský, kopřiva

Renol – širokospektrální bylinný prostředek na akutní i chronická onemocnění močových cest.

Aromaterapie: Doporučují se koupele s přídavkem asi 10 kapek heřmánkového, bergamotového, citronového nebo santalového oleje. Tyto koupele mají antiseptické účinky, snižují palčivost a pomáhají při zotavení.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Mikael Häggström

odkaz na článek

. Zánět močových cest alias akutní cystitida [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Akutní cystitida

 Vladimír mikeš

Sdělte mě prosím zda toto onemonění souvisí s možným pohlavním stykem s náhodným mužem

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Záněty

 Ivana

Tak se záněty už jsem si taky dost užila, zjistila jsem, že jsem obecně dost náchylná na prochladnutí, takže mi stačí opravdu málo (třeba si někde sednout-tím myslím i u kadeřnice na kožené křeslo, nebo být méně oblečená) a hned dostanu zánět a ještě se mi to vrazí do kloubů. Občas už si připadám jako nějaký důchodce :D ale tak základem, aspoň u mě, je dávat pozor na to prochladnutí, snažit se mu vyvarovat a včas vypozorovat případné příznaky začínajícího zánětu, abych mohla rychle zasáhnout, než se to rozjede, což je většinou maximálně do 12 hodin. A vyzkoušený mám jen uroval manosa akut, který jsem užívala v těhotenství, kdy jsem nesměla nic jiného, ale už jsem četla, že začali dělat i nějaký silnější, uroval manosa akut+, ale když jsem se na něj ptala v lékárně, jestli ho můžou kojící, tak prý jen po předchozí domluvě s doktorem, takže ten jsem zatím nezkoušela.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS