Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Zánět močových cest

 


Aktualizováno:

Nemoci

Alespoň jednou za život si každá žena projde infekcí močových cest. Je to onemocnění, které je nejčastěji (až z 80%) vyvoláno bakterií Escherichia coli, což je bakterie, která normálně žije v našem zažívacím traktu. Je to pro člověka prospěšná a vlastně i nezbytná bakterie, která se stará o to, aby se nám ve střevech nepřemnožily našemu zdraví nebezpečné bakterie. Pokud se ale dostane do močového ústrojí, způsobuje problémy. Bakterie se do močového měchýře dostanou proti proudu moči přes močovou trubici. Pokud nepijeme dostatek tekutin a měchýř není dostatečně proplachován, bakterie se zde usadí a množí se. V případě, že se tento stav neléčí, může infekce prostoupit až do ledvin a způsobit závažnou infekci ledvin.

Prevence zánětu močových cest

Zánětu močových cest můžeme předcházet dostatečnou hygienou. Je důležité se po použití toalety vždy utírat směrem dozadu, ženy by měly při menstruaci často a pravidelně vyměňovat tampony a vložky, pravidelně také měňte ručníky a před a po pohlavním styku si odskočte „na malou“ (moč zdravého člověka je totiž sterilní). Dále je důležité pít dostatečné množství tekutin a pravidelně močový měchýř vyprazdňovat – nezadržovat v něm moč zbytečně dlouho, abychom nedali zbytečně šanci bakteriím se v měchýři rozmnožovat. Jako doplňková prevence proti zánětu močových cest působí také látky obsažené v brusinkách, je tedy proto dobré čas od času pít brusinkové džusy, jíst sušené brusinky nebo další potraviny obsahující brusinky. Dále je velmi důležité dbát na to, abychom neprochladli „zespoda“. Nesedáme si proto na chladnější povrchy a dbáme na to, abychom měli tělo v teple. Nebezpečné je chodit s holými zády či břichem. Tím totiž ochabujeme organismus a dáváme tak bakteriím větší šanci, aby se množily.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky a projevy zánětu močových cest

Prvním příznakem zánětu močových cest je bolest v podbřišku, později nutnost častého močení, ale jen s produkcí malého množství moči. Dále při močení můžeme cítit nepříjemnou řezavou a pálivou bolest, zejména ke konci vyprazdňování. Moč může mít mírně načervenalou barvu, což je dáno obsahem krvi v moči, která se tam dostane z důvodu podráždění sliznice močových cest. Dále se může objevit mírně zvýšená teplota. V pokročilejším stadiu infekce močových cest se objevuje vyšší tělesná teplota, třesavka, červeně zbarvená moč s větším podílem krve, výtok z pochvy a dále bolest zad v oblasti beder. To většinou znamená, že se infekce z močového měchýře rozšířila dál a zasáhla pravděpodobně i ledviny. Toto je stav, který vyžaduje okamžitou pomoc lékaře, protože vážně ohrožuje naše ledviny a tím i naše zdraví.

Samostatná pomoc

Při léčení infekce močových cest je důležité dbát na pravidelné užívání antibiotik podle předpisu lékaře. Dále je nutné dodržovat pravidelný pitný režim, který je důležitý zejména v letním období. Také je potřeba být v klidu a teple. Měli bychom zejména dát pozor na to, aby oblast podbřišku a zad v oblasti ledvin byla v teple. V žádném případě byste si však neměli sami ordinovat antibiotika. To může udělat jen doktor na základě analýzy moči. Důležitý je typ, dávka a délka podávání antibiotika – to laik nemůže sám posoudit. Bez návštěvy lékaře bychom si svůj zdravotní stav mohli jen zhoršit.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příčiny zánětu močových cest

Za zánět močových cest mohou převážně bakterie. Ve většině případů jsou příčinou močové infekce bakterie Escherichia coli. Tato bakterie je normální součástí naší stolice. I přes pravidelné dodržování hygieny se může občas stát, že se bakterie dostane z okolí konečníku přes hráz do močové trubice, dále pak do močového měchýře. Hlavním důvodem je nesprávné utírání konečníku po vykonání stolice. V dnešní době je možný přenos i análním sexem, kdy je zánětem ohrožena vagína i močová trubice. Bakterie přítomné v konečníku a tlustém střevě se dostávají na intimní místa. Pokud se namnoží, mohou způsobit zánět močových cest aj.

Dalšími příčinami mohou být:

  • prochlazení při dlouhém pobytu venku, koupání nebo sedání na mokrý či studený podklad;
  • nedostatečná hygiena, zvláště při menstruaci;
  • genitální herpes;
  • zvýšené dráždění či poranění při pohlavním styku;
  • nevhodné návyky při oblékání a hygieně (těsné kalhoty, tanga, používání deodorantů či parfémů na intimní místa, špatné oplachování po použití mýdel či sprchových gelů);
  • stres;
  • chlamydie;
  • zadržování močení.

Větší riziko nákazy mají také těhotné ženy a lidé s cukrovkou. Vysoká hladina krevního cukru totiž může vést k jeho vylučování do moči. Sladké prostředí je pak ideální pro růst a množení bakterií. Infekce tak vzniká daleko častěji a má i vážnější průběh.

Domácí léčba zánětu močových cest

Bylinky

Záněty močových cest se léčí antibiotiky nebo léky zvanými chemoterapeutika, což jsou synteticky vyrobené látky s účinky antibiotik. Pití urologických čajů může zmírnit příznaky infekce, někdy může dokonce pomoci odvrátit hrozící infekci, která ještě nepropukla naplno, ale plně rozvinutou infekci nevyléčí. Při léčbě zánětu je rovněž nutné hodně pít. Velmi účinné jsou brusinky. Pokud se infekce vyléčí bez antibiotik, což se děje poměrně běžně, je to zásluha imunitního systému, nikoliv homeopatických přípravků. Nicméně jde o můj osobní názor a rozhodně se najde mnoho zastánců homeopatie s opačným postojem.

Jedlá soda

Rozpusťte lžičku jedlé sody ve sklenici vody a nápoj vypijte. Soda sníží kyselost moči a zmírní tak pálení při močení.

Brusinky

V rámci léčby nebo preventivně vypijte denně alespoň 300 ml 100% brusinkové šťávy. (Pozor: Pokud koupíte například nektar s 50% podílem brusinek, musíte vypít dvojnásobné množství!) Zdá-li se vám šťáva příliš trpká, můžete koupit kvalitní tablety či tobolky s výtažkem z brusinek – obvyklá terapeutická dávka je 30 mg. Podle posledních studií brusinková šťáva opravdu pomáhá v léčbě zánětu močových cest – obsahuje totiž látky, které bakteriím nedovolí uchytit se na sliznici močových cest a ty se tak snadněji vyplavují z těla. Podobné účinky má podle posledních zjištění i šťáva z borůvek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potraviny vhodné pro léčbu zánětu močových cest

Zařaďte do svého jídelníčku větší množství močopudných (diuretických) potravin, mezi něž patří například petržel, celer nebo okurka (připravte si z nich v odšťavňovači šťávu). Močopudné prostředky infekci jako takovou neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z měchýře a spolu s ní vyplavují i bakterie.

K uklidnění zaníceného měchýře si připravte studený nálev z proskurníku lékařského: Do 1 l studené vody vsypte 4 čajové lžičky sušeného proskurníku a nechte louhovat přes noc. Nálev upíjejte po doušcích během dne.

Připravte si některý z osvědčených protizánětlivých a močopudných čajů:

  • Česnekový – oloupejte několik stroužků česneku, rozmačkejte je a vhoďte do teplé vody. Nechte 5 minut vylouhovat a vypijte.
  • Libečkový – 2 lžičky posekaného sušeného kořene přelijte šálkem vroucí vody, nechte 10 minut vylouhovat, pak slijte.
  • Kopřivový – lžičku sušené nati přelijte šálkem horké vody, nechte 5 minut vylouhovat, pak slijte.
  • Pampeliškový – 2 čajové lžičky sušeného listu pampelišky přelijte šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vylouhovat, pak slijte.
  • Březový – hrst kůry z břízy tuhé přelijte dvěma šálky vařící vody, nechte 10 minut vylouhovat, pak slijte.
  • Při zánětu močového měchýře jsou užitečné i čaje z dalších bylin – například pýru plazivého, třapatky nachové či zlatobýlu obecného.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© AlbertCahalan

odkaz na článek

. Zánět močových cest [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Furolin

 Blanka

Mohu prosim k Furolinu vzít na bolest zad Novalgin?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

 Jitka

DOBRÝ DEN JSEM JITKA A MÁM STRAŠNEJ PROBLÉM JSEM UŽ ZOUFALÁ A I BREČÍM SVĚDÍ MĚ VAGÍNA A I MOČOVÝ MĚCHÝŘ A MŮŽU SI UVAŘIT BYLINKOVEJ ČAJ NA MOČOVÉ CESTY A ALE TO JE MÁLO A EXISTUJE PROSIM VÁS MASTIČKA NA TOTO SVĚDĚNÍ ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ A NADHLEDANOU A MĚJTE SE SUPER

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nitrofurantoin – Ratiopharm na močové cesty

 R. Stará

Dobrý den,
Dlouhodobě se léčím s močovými cestami. Nyní mám akutní problém a můj specialista má dovolenou, tudíž jsem byla nucena jít k praktickému lékaři, alespoň na vystavení receptu na léky Nitrofurantoin – Ratiopharm. Bohužel i moje praktická lékařka měla dovolenou a zastupovala ji kolegyně, s kterou jsem telefonicky mluvila den předtím a ta mi řekla, že není problém. Nakonec to ale nebylo vůbec jednoduché, jak to znělo. Ani mě neprohlédla, prý jen vážně akutní případy – já jsem se očividně dostatečně akutní nezdála. Nakonec mi tedy vystavila recept na léky, co mám již z dřívějska od urologa. Léky jsou bez doplatku, já však v lékárně doplácela celou cenu, což jsem nechápala. Jsem v plném invalidním důchodu, takže doplatků na léky mám víc než dost. Lékárník mi řekl, že mám na receptu zaškrtnuto, že si pacient hradí léky sám. Nevím, proč mi paní doktorka takový recept vystavila. Zůstává mi rozum stát. Nikdo mě neprohlédne, jen mi vystaví recept, který ještě ke všemu musím plně zaplatit. Lékárny mě odkazují na lékařku, nikdo mi toto nedokáže vysvětlit. Prosím Vás, jestli byste mi to mohl vysvětlit?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS