Facebook Síť X Pinterest email tisk

Co pomáhá na pálení žáhy

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaPoradna

Pálení žáhy, odborně nazývané gastroezofageální reflux, zažívá během života až polovina populace. Projevuje se typickým pálením za hrudní kostí, hořkostí v ústech, tlakem v horní části břicha a nepříjemným návratem kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu. Ačkoliv příznaky mohou být velmi nepříjemné, většina epizod pálení žáhy souvisí s konkrétními spouštěči – jídlem, stresem, kouřením nebo špatnými návyky při jídle. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho účinných způsobů, jak potíže zmírnit nebo jim úplně předcházet. Níže najdete rozsáhlý přehled ověřených metod, úprav životosprávy, doporučených potravin i situací, kdy je naopak nutné vyhledat lékaře.

Co pomáhá na pálení žáhy

Obsah článku

Co je pálení žáhy a proč vzniká

Pálení žáhy vzniká ve chvíli, kdy se kyselý obsah žaludku vrací zpět do jícnu. Jícen není chráněn proti kyselině tak jako žaludeční sliznice, a proto i malé množství kyseliny může vyvolat bolest, pálení a podráždění. Na vině je nejčastěji povolený dolní jícnový svěrač, který neplní svou funkci „ventilu“. Důvodů oslabení je mnoho – nevhodné jídlo, kofein, alkohol, stres, obezita, těhotenství nebo těsné oblečení.

Nejčastější spouštěče pálení žáhy

Potraviny a nápoje

Mezi nejčastější spouštěče patří tučná jídla, smažené pokrmy, rajčata, citrusy, česnek, cibule, čokoláda, pečivo z kynutého těsta a pikantní koření. Nápoje jako káva, energetické drinky, alkohol či sycené limonády mohou způsobovat zvýšenou produkci žaludeční kyseliny nebo uvolnění svěrače.

Životní styl

Velkou roli hraje rychlé přejídání, nedostatek pohybu, stres, kouření či jídlo pozdě večer. Kouření například oslabuje jícnový svěrač a produkuje více kyseliny. Stres může zpomalovat trávení a zvyšovat citlivost sliznic.

Co skutečně pomáhá na pálení žáhy

1. Úprava jídelníčku

Úprava stravování patří mezi nejúčinnější metody. Doporučuje se jíst menší porce, častěji, a vyhýbat se těžkým, smaženým nebo příliš kořeněným jídlům. Vhodné jsou lehké pokrmy, jako je dušená zelenina, rýže, brambory, libové maso, banány nebo ovesné vločky.

2. Vynechání spouštěčů

Pozorování vlastních reakcí je klíčové. Někomu vadí káva, jinému cibule nebo citrusy. Vedení potravinového deníku může pomoci odhalit přesný problém.

3. Byliny a přírodní prostředky

K nejčastěji doporučovaným patří heřmánek, med, zázvor, aloe vera (v malém množství), lékořice (deglycyrrhizovaná forma) a máta – u ní ale pozor, protože u některých lidí může reflux zhoršit. Důležité je zkoušet s mírou a sledovat reakce těla.

4. Domácí opatření

  • Nepít velké množství tekutin během jídla.
  • Po jídle si nelehat alespoň 2–3 hodiny.
  • Spát s mírně zvednutou horní částí těla.
  • Nosit volné oblečení, zejména kolem břicha.
  • Nesportovat těsně po jídle.

Potraviny, které mohou pálení žáhy zmírnit

Neutralizační potraviny

Mezi potraviny, které pomáhají snižovat kyselost, patří banány, ovesné vločky, neochucené kefíry, jogurty, brambory, celozrnná rýže a zakysané polévky. Tyto potraviny se tráví snadno, poskytují vlákninu a uklidňují podrážděný žaludek.

Protizánětlivé potraviny

Losos, lněné semínko, kurkuma, zázvor nebo zelené listové saláty mohou snížit zánět a tím i citlivost trávicího traktu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kdy je potřeba vyhledat lékaře

Pokud se pálení žáhy objevuje více než dvakrát týdně, budí vás v noci, je doprovázeno potížemi s polykáním, hubnutím nebo zvracením krve, je nutné odborné vyšetření. Může jít o příznak chronického refluxu, žaludečních vředů nebo jiných onemocnění.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léky na pálení žáhy – kdy jsou vhodné

Volně dostupné léky jako antacida, H2-blokátory nebo inhibitory protonové pumpy mohou účinně snížit kyselost žaludku. Vhodné je jejich krátkodobé užívání podle doporučení. Pokud však příznaky trvají, je nutné konzultovat lékaře.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Shrnutí

Pálení žáhy je nepříjemné, ale většinou dobře ovlivnitelné změnou životního stylu, úpravou jídelníčku a vhodnými domácími opatřeními. Dlouhodobé či výrazné potíže však vyžadují odborné vyšetření, aby se předešlo vážnějším komplikacím.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Chřipka vs. nachlazení – rozdíly a jak je poznat
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Babské rady na bolest krku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.