Bohaté jídlo před pitím
Klasickou radou je, že na „mejdan“ musíte přijít dostatečně najezení, ovšem není zdravé se přejídat. Každopádně je dokázané, že 20 % požitého alkoholu se váže na bílkoviny z potravy. Proto je vhodné sníst jídlo bohaté na bílkoviny. Slané oříšky či brambůrky vám moc nepomohou. Dejte si před akcí pořádnou klobásu. Tuk vytvoří na stěnách žaludku povlak, který zpomalí vstřebávání alkoholu do krve. Jsou tedy vhodná tučná jídla (například maso, sýry, zákusky).
Malé úzké skleničky
Nepijte o závod. Mezi jednotlivými sklenicemi zachovávejte pauzu. Používejte úzké skleničky, ze kterých se alkohol hůře konzumuje, a lidé podléhají optickému klamu. Do širokých sklenic nalévají podstatně více než do vysokých úzkých. Pokud se necítíte úplně OK, tak je vhodné pauzy mezi pitím alkoholu prodlužovat anebo přestat s pitím.
Dostatek čisté vody po pití
Voda, voda, voda, tak ta vám skutečně může pomoct. Nejvíce vám prospějí nasycené minerálky, protože ty nejúčinněji snižují koncentraci alkoholu v krvi.
Míchané nápoje
Držte se jednoho drinku. Míchání dokáže napáchat mnohem větší škody než celkové množství. Proto si už na začátku večera určete, co budete pít, a u toho zůstaňte. Pozor na nápoje s bublinkami, jako je šampaňské, ale třeba také na víno s colou. Bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Pijte pomalu. Když do sebe kopnete několik panáků za sebou, koledujete si o pěknou opici. Decentní usrkávání slučí víc, a navíc je to jednoduchý trik, jak oklamat „nutiče“ do pití. Když vás stále uvidí se sklenkou v ruce, nebudou vám vnucovat další nápoj.
Jedlá soda proti kocovině
Proti překyselení žaludku po alkoholu je osvědčeným prostředkem jedlá soda (soda bicarbona), a to 2 lžičky sody rozpustíme v 60 ml vody a vypijeme.
Aspirin proti kocovině
Proti bolesti hlavy, která je hlavním příznakem kocoviny, pomáhá tabletka acylpyrinu nebo ibuprofenu.
Ostropestřec mariánský na kocovinu
Ostropestřec je již po staletí používán jako lidový lék na onemocnění jater a žlučníku. Aktivní složka z ostropestřce mariánského se jmenuje silymarin a jde o flavonoid nacházející se v semenech. Bylo zjištěno, že silymarin podporuje funkci jater a chrání játra před jedovatými účinky některých látek, například alkoholu, toluenu a paracetamolu, a má silné protizánětlivé, antiseptické a antioxidační účinky. Při kocovině použijte polévkovou lžíci ostropestřce, dejte 3–5 minut povařit v 300 ml vody a poté nechte 20 minut louhovat. Odvar postupně vypijte.
Autor: © svevi
Foto: © Álvaro Canivell