Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Koloidní selen namísto antibiotik

 


Aktualizováno:

Trendy

Nanočástice selenu jsou podobné antibiotikům. Antibiotika už nejsou to, co bývala, protože lidské tělo si na ně zvyká, takže nezabírají tak, jak by měla. Proto se vymýšlejí stále nové léky, které tomuto problému předejdou. Tyto nanočástice mají antibakteriální účinky a mohou se tak stát alternativním řešením antibiotik.

Nanočástice selenu

Když se podíváme na veškeré nanočástice kovů, zjistíme, že jejich antibakteriální účinky jsou známé již celou řadu let. Nanočástice selenu jsou však žhavou novinkou. Testováním selenu se zabývá jen malé množství výzkumných laboratoří na celém světě. Tyto nanočástice byly probádány pouze v souvislosti s rostlinami, které produkují sirné sloučeniny, ale v souvislosti s bakteriemi se jedná o úplnou novinku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Porovnání nanočástic selenu s antibiotiky

Nanočástice selenu mají v porovnání s účinky antibiotik dvojnásobnou sílu. Nespornou výhodou účinku nanočástic selenu je hlavně to, že v době, kdy běžná antibiotická léčiva nezabírají a léčba jimi není možná, nezáleží již na účinku, ale na tom, že se nalezla vhodná alternativa, která může být využita pro léčbu antibakteriálních infekcí.

Testování nanočástic selenu proti bakteriím

Tyto nanočástice byly testovány zejména na bakterie staphylococcus aureus, a to ze dvou důvodů. Prvním důvodem testování bylo to, že tato bakterie je dobře probádaný systémový organismus a je známa většina jeho vlastností. Vlastně je o tomto organismu známo vše, co je potřeba vědět. Druhým důvodem je, že bakteriální struktura staphylococcu aurea je jednou z nejčastějši vznikajících rizikových bakteriálních infekcí, tudíž může být velkou komplikací při léčbě pacienta, může prodlužovat regeneraci, pooperační péči a může způsobovat značné komplikace. Problémem je, že stafylokok je mnohdy rezistentní vůči antibiotickým léčivům. Což znamená, že je odolný proti dlouhodobému působení těchto látek. Dalo by se říci, že se přizpůsobuje prostředí, takže běžná antibiotická léčiva na toto onemocnění již nezabírají. Proto je nutné nalezení nějaké nové alternativy – a právě selen působí proti těmto bakteriím téměř zázračně.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Slabiny použití

Zatím se zdá, že selenové nanočástice jsou z hlediska ničivého účinku na bakteriální kmeny zázračné. Kladem je to, že selen není pro lidský organismus toxický. Takže by se dalo říci, že může běžně zastat léčbu antibiotických léčiv. Nicméně nanočástice selenu musí být podrobeny ještě mnoha klinickými testy, které následně mohou některé nevýhody odhalit. Jedinou nevýhodou selenových nanočástic zatím spatřujeme v tom, že si na ně mohou po několika desetiletích bakterie také vytvořit rezistenci, jako tomu je nyní u antibiotik.

Porovnání účinnosti selenu a antibiotik

Riziko odolnosti samozřejmě hrozí, ale jedná se o časový horizont několika desítek let. Když se podíváme na antibiotická léčiva, tak v dnešní době už mnohdy nezabírají. Tím pádem není jiná možnost léčení bakteriálních infekcí. Jak tedy pomoci pacientovi v případě, že se bakteriální infekcí nakazí? V tomto případě je velmi důležité, aby se našla alternativa, která zastoupí právě již rezistentní antibiotická léčiva.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Aplikace nanočástic selenu do lidského organismu

Je důležité, abychom se zmínili o nanomedicíně. Jedná se léčení, které lze modifikovat magneticky, což znamená, že se tyto nanočástice selenu stávají magneticky aktivní a lze je tedy do lidského organismu takzvaně cíleně transportovat. Jednoduše řečeno, působením magnetu dojde k cílovému umístění nanočástic do místa určení, kde pak dochází k uvolnění léčiva jen do tkáně, kterou je potřeba léčit. Je tedy omezen zvýšený nátlak na zbylý organismus, nedochází ke zbytečnému zatížení ostatních orgánů.

Zatím není známa finální podoba léku, protože se jedná jen o předvýzkum, který zjišťuje funkčnost těchto nanočástic. Důležité je, že je již známo, že tyto nanočástice mají výrazný antibakteriální efekt a že nejsou toxické pro lidský organismus. Co se týče využití, tím se budou v budoucnu zabývat medikové.

Autor: © Jakub Vinš
Foto
© Originalwana

odkaz na článek

. Koloidní selen namísto antibiotik [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS