Nemoc dna a její přírodní léčba


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Zažívání

Zveřejněno dne 23.10.2017


Příčinami vzniku dny jsou jednak špatné stravovací návyky, jako je strava s vysokým obsahem hydrogenovaných tuků, alkohol, maso a rafinované uhlohydráty, jednak zdravotní podmínky jako inzulinová rezistence, obezita, onemocnění ledvin, stres, vysoký krevní tlak a překyselení organismu.

Choroba dna

Říká se, že onemocnění dna je způsobeno životním stylem a stravováním. Naše potraviny obsahují ve velké míře kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a vysoký příjem cukru zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle. Vysoká hladina cukru v těle však vede i k řadě jiných závažných zdravotních problémů, ukázalo se, že polovina všech pacientů s dnou je obézní nebo trpí nadváhou.

Další příčinou dny je konzumace vysoce purinových potravin. Jedná se o vnitřnosti, ančovičky, sledě, chřest, a dokonce i houby. Jíst méně takových potravin je tedy jedním ze způsobů, jak se pokusit odvrátit dnu.

Wikipedia uvádí, že dna neboli pakostnice (pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra), odborně arthritis urica (v některých pramenech arthritis uratica), je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních.


Jak se pozná dna

Potvrzením klinické diagnózy je přítomnost charakteristických krystalů v kloubní tekutině. Symptomy se obvykle zlepší po nasazení nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), steroidů nebo kolchicinu. Jakmile akutní záchvat odezní, hladinu kyseliny močové lze obvykle udržovat na nízké hodnotě prostřednictvím změny životního stylu; u osob s častými záchvaty přispívá podávání allopurinolu či probenecidu k dlouhodobé prevenci.

Výskyt dny se v posledních desetiletích zvýšil: v určitém okamžiku života postihuje tato nemoc kolem 1–2 % obyvatel západního světa. Má se za to, že k tomuto nárůstu dochází rozvojem rizikových faktorů, k nimž patří metabolický syndrom, prodloužení očekávané délky života a změna ve způsobu stravování. Dna byla v historii známa jako „nemoc králů“ či „nemoc bohatých“.

V lékařství se určitá forma dny označuje podle místa uložení krystalických hmot kyseliny močové nebo podle místa vzniku záchvatů: noha – podagra, ruka – chiragra, rameno – omagra.

Jak snížit kyselinu močovou v krvi? Řešení je opravdu jednoduché, změňte stravu a upravte svůj životní styl.


Přírodní léčba

Pokud máte dnu, první věc, kterou musíte udělat, je odstranit přebytečný cukr, bílou mouku a maso z denního jídelníčku. Především musíte snížit závislost na cukru, jelikož cukr je zdrojem obživy pro kvasinky, také je důležité vyhnout se bílému pečivu a masu. Maso je plné nezdravých hormonů a antibiotik, která jsou pro organismus kyselá. Pokud jde o nápoje, je důležité, abyste se zdrželi konzumace alkoholu. Dieta a zdravý životní styl jsou to nejlepší, co můžete udělat, abyste odstranili příznaky dny. Měli byste konzumovat dostatek zeleniny, ovoce a pít hodně vody.

Jak léčit dnu, respektive odstranění kyseliny močové z těla?

Změňte stravu a životní styl, jednou z prvních věcí je odstranit výše uvedené nevhodné potraviny a nápoje. A vyzkoušejte šest přírodních léků na léčbu dny. Pokud budete postupovat podle těchto tipů, můžete se zbavit dny do 24 hodin nebo i méně.

1. Zeleninový extrakt ze semen

Konzumujte extrakt z osiva celeru. Je prokázáno, že zeleninový výtažek z osiva snižuje tvorbu kyseliny močové v těle. V celeru bylo zjištěno 30 různých typů antioxidantů, mezi něž patří například fenolové kyseliny, jako je kyselina kávová a kyselina ferulová, a flavaoly jako quecetin. Díky tomu je celer užitečný při léčbě široké škály onemocnění, která jsou doprovázena zánětem: bolest kloubů (artritida), dna, infekce ledvin a jater, kožní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku a infekce močových cest.

2. Extrakt z třešňové šťávy

Je prokázáno, že třešňová šťáva snižuje výskyt dnových záchvatů o 35 % a při současném podávání s allopurinolem, což je lék na dnu v zahraničí, se riziko výskytu dny snížilo dokonce o 75 %. Třešňová šťáva snižuje zánět a tvorbu kyseliny močové v těle. Pokud přidáte celer a černou třešňovou šťávu do své stravy, uvidíte velmi rychle výsledky.

3. Kopřiva

Kopřiva je silný protizánětlivý fytonutrient, který si můžete zakoupit v sušené formě, ze které si můžete připravovat čaj, který budete pravidelně pít.

4. Rybí olej

Rybí olej nefunguje tak rychle jako předešlé ingredience, ale dlouhodobým užíváním může rybí olej snížit riziko vzniku dny, protože jedním z přínosů rybího oleje jsou omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánětlivé procesy v těle. Vzhledem k tomu, že dna je formou artritidy a rybí olej je účinnou léčbou artritidy, má smysl omega-3 ve formě rybího oleje užívat.

5. Proteolytické enzymy

Proteolytický enzym, jako například bromelain, léčí dnu. Bromelain se nachází v jádře ananasu a je to trávicí enzym, který pomáhá snížit výskyt kyseliny močové a zánětů. Bromelain by tedy měl být rovněž součástí vašeho jídelníčku.

6. Hořčík

Hořčík je alkalický minerál. Také tento alkalický minerál může snížit tvorbu kyseliny močové v těle a studie ukazují, že hořčík je účinnou léčbou dny zvláště u akutních případů. Pokud máte nedostatek hořčíku, můžete být náchylní ke vzniku dny, takže je dobré přidat do svého seznamu přírodních léků na léčbu dnavých příznaků potraviny bohaté na hořčík nebo doplňky hořčíku.

Pokud se zbavíte věcí, jako je alkohol, cukr, bílá mouka, maso, a pokud přidáte stravu s vyšším podílem ovoce a zeleniny spolu s uvedenými šesti ingrediencemi, uvidíte, že brzy dojde ke zlepšení vašeho zdravotního stavu.


Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Babské rady na dnu

Babičky či spíše prababičky uměly z přírody vytěžit maximum a není divu, že se dochovaly rady i ohledně léčby dny přírodními prostředky. Přečtěte si tedy moderní, avšak účinné pojetí babských rad:

Celerová šťáva z odšťavovače: denně stačí vypít 100 ml čerstvé šťávy.

Celerová semínka: 2 čajové lžičky semínek přelijte 200 ml studené vody, nechte přes noc vyluhovat a sceďte. Pijte 3x denně.

Celerová pomazánka: 100 g očištěného celeru nastrouhejte najemno, přidejte 200 g tvarohu, 2 stroužky česneku, dochuťte solí a bylinkami. Natírejte na celozrnný chléb.

Třešně jsou starý lidový recept proti dně. Množství 250 g čerstvých nebo kompotovaných třešní velmi snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Podobný účinek mají višně, jahody a borůvky. Dobře působí i třešňová a borůvková šťáva.

Libeček lékařský přidávejte do čajů i do jídla, nať čerstvou i sušenou. Libeček čistí krev a celý organismus, zlepšuje oběh krve, pomáhá při zánětlivých onemocnění kloubů a dně.

Na podzim si nasušte kořen pampelišky: očistěte ho, nakrájejte na kostičky a sušte na teplém místě. Přidávejte 1 lžíci kořene do 2 l polévky ke konci vaření. Působí preventivně, podporuje vylučování sodíku a kyseliny močové.

Doporučuje se také pití roztoku jedlé sody: půl čajové lžičky sody rozpuštěné v 250 ml vody.

Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.

Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.

Při zánětu kloubu použijte tuto směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.


Můžete si pomoci zevně

Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.

K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny nechte vyluhovat a poté sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování kyseliny močové.

Léky na dnu

Existují i léky, které vám může na dnu předepsat lékař, jsou to například NSAID, kolchicin, kortikosteroidy, kortikotropin (adrenokortikotropní hormon), febuxostat, aloprim a zyloprim.

Nejenže mnohé z těchto léků u pacientů trpících dnou nefungují, ani vedlejší účinky těchto léčivých přípravků nestojí za riziko. To platí zejména v případě, že dnu dokážete změnit stravou a životním stylem.

Některé z vedlejších účinků těchto nebezpečných léčiv:

  • nevolnost;
  • zvracení;
  • průjem;
  • zácpa;
  • vyrážka;
  • závrať;
  • bolest hlavy;
  • ospalost;
  • zadržování tekutin;
  • dušnost;
  • selhání ledvin;
  • selhání jater.

Jídelníček

Pokud chcete překonat dnu, pak je dieta klíčová. Zde je několik tipů.

Snídaně

Kukuřičné lupínky s nízkotučným mlékem a lesními plody: mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou snížit riziko vzniku dny, nemluvě o tom, že jsou dobrým zdrojem bílkovin bez masa.

Oběd

Těstoviny se zeleninou: těstoviny jsou skvělý nízkopurinový způsob stravování se bez masa.

Večeře

Kachní salát s pomeranči: kachna je jednou z lepších možností konzumace masa a pomeranče jsou plné vitamínu C, který snižuje hladinu kyseliny močové. Doplňte jídlo nízkopurinovým olejem, octem a lískovými oříšky.

Zákusek

Dýňové palačinky: jsou rozumnou volbou pro mlsný jazýček.


Recepty

Zde jsou podrobně rozepsány recepty z výše uvedeného jídelníčku.

Kukuřičné lupínky

Ingredience: 2 šálky kukuřičných vloček, 1 šálek 1% nízkotučného mléka, 1 šálek ovoce (čerstvé nebo zmrazené/rozmrazené, například jahody)

Postup: Vložte kukuřičné vločky do malé misky, zalijte je mlékem a přidejte ovoce.

Těstoviny se zeleninou

Ingredience: špagety, 2 lžičky olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajské omáčky, 4 šálky rozkrájené cukety, 3/4 lžičky soli, trocha černého pepře, 2 lžíce parmazánu

Postup: Uvařte špagety bez soli a bez tuku. Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte chilli, omáčku (můžete přimíchat trochu chilli papričky) a rozdrcený česnek. Restujte cca 1 minutu, aby se spojily chutě. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a vařte za stálého míchání přibližně 4 minuty. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem a podávejte na uvařených špagetách. Povrch pokrmu posypejte sýrem.

Kachní salát s pomeranči

Ingredience: 1 lžíce sherry octa, 4 pomeranče, 1 čajová lžička dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 malá kachní stehna, 6 šálků míchaných zelených zimních salátů, 1/4 šálku nakrájených a opečených lískových oříšků

Postup: V míse rozmíchejte ocet, pomerančový džus, který připravíte ze šťávy pomerančů, hořčici a olej a ochuťte solí a pepřem. Zálivku přidejte k rozkrájeným kachním prsům a natrhaným salátům, posypte opraženými oříšky a dozdobte kousky zbylého pomeranče.

Dýňové placičky

Ingredience: 1/2 šálku dýňové konzervy, 1/2 šálku vanilkového jogurtu s nízkým obsahem tuku, ¼ lžičky sody na pečení (prášku do pečiva), 1 žloutek, 4 bílky, ¼ šálku polohrubé nebo celozrnné mouky, trocha soli, javorový sirup nebo med

Postup: Rozmačkanou kompotovanou dýni, jogurt, prášek na pečení a žloutek spojte. Přidejte mouku a ušlehané bílky s trochou soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte placičky a opečte na pánvi potřené olejem cca 3 minuty po každé straně. Upečené placičky polijte medem nebo javorovým sirupem a můžete konzumovat.

A ještě něco pro masožravce, mlsouny a „polévkáře“...

Kuře se zeleninovými brambory

Ingredience: 2 citrony nakrájené na tenké plátky, 6 čerstvých šalvějových listů, 1 kuře, 3 lžičky olivového oleje, 1 větší mrkev a půl celeru (obojí rozkrájené na nudličky), brambory, 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu

Postup: Předehřejte troubu. Šest plátků citronu a šalvějových listů dejte pod kůži kuřete. Vložte zbývající citron do dutiny kuřete. Kuře omotejte provázkem, tak aby náplň nevypadla, poté kuře potřete olejem a položte jej do pekáče. Pečte v dolní třetině trouby po dobu 1 hodiny a 15 minut. Upečené kuře nechte poté v teple odpočívat cca 15 minut.

Mezitím si nakrájejte kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Do výpeku z kuřete dejte péct omyté a oloupané brambory, pokrájené na měsíčky. Smažte brambory v pekáči se zbývajícím olejem a tymiánem. Při pečení občas promíchejte. Pečte přibližně 45 minut nebo až do chvíle, kdy jsou brambory měkké. Před dopečením přidejte pokrájenou zeleninu.

Odstraňte kůži z kuřecího masa. Zlikvidujte citrony z dutiny. Nakrájejte na 4 porce a podávejte se zeleninovými brambory.

Tip: Jako přílohu můžete použít rozmarýnové brambory. Ty se pečou se snítkami rozmarýnu a jsou výborné.

Zmrzlinové pohlazení

Ingredience: 1 šálek čerstvého ovoce (ostružiny, maliny, jahody nebo kombinace), 2 lžíce medu, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 broskve nakrájené na plátky, 2 šálky nízkotučné vanilkové nebo jiné zmrzliny

Postup: Ovoce, med a citronovou šťávu rozmixujte do hladké konzistence. Přeceďte přes jemné sítko a dejte do misky. Broskev nakrájejte na tenké půlměsíčky. Na talířek dejte kopeček zmrzliny a tenké plátky broskve. Povrch zmrzliny přelijte rozmixovanou směsí a ozdobte mátovým lístečkem.

Polévka

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 šálku nakrájené šalotky, 3 šálky oloupaného sladkého bramboru, 1 a 1/2 šálku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 lžičky kari koření, 3 šálky domácího zeleninového vývaru (méně slaného), 1/2 čajové lžičky soli

Postup: Zahřejte olej ve velké pánvi. Přidejte šalotku, smažte 3 minuty, nebo dokud nezesklovatí. Přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vařte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte 25 minut. Nalijte polovinu polévky do robotu a rozmixujte do hladka. Opakujte postup se zbývající polévkou. Povrch polévky ozdobte řeřichou či jinými bylinkami.

Znáte také nějaké recepty na jídlo pro jedince trpící dnou? Napište nám...

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Fract

odkaz na článek

. Nemoc dna a její přírodní léčba [online]. ČeskéNemoci.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 267 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Hořčice a nemoc dna


(tomas 13.1.2018 12:21)

Tak to je článek to mohl napsat jen d.....paní píše že na dnu můžu sežrat i krávu ale musí být bio


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku
klíčová slova
dna onemocnění dieta kloub bolest záchvat bylinky babičky jídelníček recepty styl