Facebook Síť X Pinterest email tisk

Tabulky obsahu vápníku v potravinách tabulka

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZdravý styl

Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů v lidském těle a jeho dostatek je nezbytný pro zdravé kosti, zuby, svaly i nervovou soustavu. Mnoho lidí však netuší, ve kterých potravinách se vápník nachází a jaké množství skutečně denně potřebují. Proto jsme připravili přehledné tabulky obsahu vápníku v běžně dostupných potravinách, které pomohou s plánováním vyváženého jídelníčku a prevencí nedostatku tohoto minerálu.

Tabulky obsahu vápníku v potravinách tabulka

Obsah článku

Proč je vápník důležitý

Vápník je esenciální minerál, který se podílí na celé řadě procesů v těle. Nejvíce jej potřebují kosti a zuby, ale významný je také pro správnou srážlivost krve, činnost svalů, nervů a hormonální rovnováhu. Dlouhodobý nedostatek může vést k osteoporóze, svalovým křečím, lámavosti nehtů, únavě nebo poruchám srdeční činnosti.

Doporučený denní příjem vápníku

  • Dospělí: 1000 mg/den
  • Ženy po menopauze a senioři: 1200–1500 mg/den
  • Děti a dospívající: 1000–1300 mg/den

Tabulky obsahu vápníku v potravinách

Mléčné výrobky

Potravina Vápník (mg/100 g)
Eidam 30 % 840 mg
Tvrdý sýr obecně 700–1000 mg
Tvaroh 110 mg
Bílý jogurt 120 mg
Mléko polotučné 120 mg

Ryby a mořské produkty

Potravina Vápník (mg/100 g)
Sardinky v oleji (s kostmi) 380 mg
Losos (s kostmi) 180 mg
Krevety 70 mg

Luštěniny, semena a ořechy

Potravina Vápník (mg/100 g)
Mandle 250 mg
Sezamová semínka 975 mg
Tofu (srážené vápníkem) 350 mg
Bílé fazole 120 mg

Zelenina a rostlinné zdroje

Potravina Vápník (mg/100 g)
Kadeřávek 150 mg
Brokolice 47 mg
Špenát 99 mg
Mák 1438 mg

Tipy pro lepší vstřebávání vápníku

  • Vápník se lépe vstřebává s vitamínem D.
  • Nadměrná konzumace kávy a slaných jídel snižuje jeho využitelnost.
  • Rostlinné potraviny obsahující oxaláty (špenát) mají nižší vstřebatelnost vápníku.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ

Je lepší doplňovat vápník potravinami nebo doplňky?

Nejlepší je přirozený příjem z potravin. Doplňky stravy jsou vhodné jen při nedostatku nebo podle doporučení lékaře.

Může být vápníku v těle příliš?

Ano, nadbytek může způsobit problémy s ledvinami, srdeční arytmie nebo kalcifikaci tkání. Před užíváním doplňků je vhodné laboratorní vyšetření.

Které potraviny mají nejvíce vápníku?

Mák, tvrdé sýry, sardinky s kostmi, tofu srážené vápníkem a sezamová semínka patří mezi nejbohatší zdroje.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Bezlepková dieta
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Jak snížit cholesterol před odběrem
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.