Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  

Tekutá strava jídelníček

Tekutá strava je určena především pacientům s funkčním trávicím traktem, u nichž se nedaří úpravou diety udržet příjem stravy a tělesnou hmotnost. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou výživu vyvinutou pro pacienty se zvýšenou potřebou energie a živin. Do této kategorie patří i přípravky určené pro specifické skupiny pacientů, například pacienti s dekubity, pacienti se zvýšenou potřebou či sníženým příjmem bílkovin, pacienti s cukrovkou a podobně.

Jídlo pro bezzubé

Většina lidí ve vyšším věku má umělý chrup a slizniční onemocnění dutiny ústní, což způsobuje snížení chuti k jídlu a potřeby se najíst. Vhodnou alternativou se pak stává jídlo, které se nemusí kousat (co jíst když nemůžu kousat), například domácí rozmixovaná strava. Je ovšem třeba včas zjistit, zda je příjem živin přirozenou stravou, i když mixovanou, dostačující, a pokud ne, je nutné zajistit přísun potřebné energie, bílkovin a vitaminů. Na prvním místě by se vždy mělo nejdříve uvažovat o úpravě jídelníčku. Pro člověka bez odborných znalostí však není jednoduché přesně zhodnotit, jestli je příjem živin v upraveném jídelníčku dostačující.

Kašovitá strava pro seniory

U seniorů bývá také problém ve zhoršené hybnosti nebo zhoršení zraku, v krajním případě i v takzvané stařecké demenci, což výrazně omezuje schopnost nákupu a přípravy stravy. Objevují se i problémy ekonomické. Nedostatek aktivity, jehož důsledkem je i nechuť připravit si jídlo či dojít si nakoupit, může souviset s depresí z osamělosti a sociální izolace. Souhrnem těchto skutečností se starší člověk dostává do začarovaného kruhu – jeho zdravotní stav se vzhledem k nedostatečné výživě stále zhoršuje, což vede k dalšímu zhoršení jeho schopnosti správně a dostatečně jíst. Proto je důležitá pestrá strava pro seniory nebo program stravování seniorů. Řešením, které nabízí medicína, mohou být přípravky enterální klinické výživy. Jedná se o vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k popíjení, v níž je přesně definovaný obsah nutričních složek. Tyto přípravky se dodávají do lékáren v různých chuťových příchutích. Mohou se podávat po jídle nebo mezi jídly a lze jimi doplnit stravu o všechny důležité součásti: energii, bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerální látky a stopové prvky v potřebném množství. Navíc lze přípravky enterální klinické výživy využít i při přípravě denních jídel. Univerzální doporučení pro výživu ve stáří neexistuje, záleží na věku, fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Při chronickém onemocnění je důležité dodržovat léčebná dietní opatření.

Kalorický příjem u méně aktivních lidí staršího věku by měl být 7 300 až 8 500 kJ u žen a 7 900 až 9 500 kJ u mužů. Pro přesné stanovení je nutné vzít v potaz řadu faktorů, jako je stavba těla a zdravotní stav. Není dobré vyřazovat z jídelníčku například zeleninu nebo maso pro špatný stav chrupu. Úpravu jídla je třeba volit tak, aby ho člověk zvládl zkonzumovat, takže často pomůže jej rozmixovat.

Staří lidé mají tendenci se v jídle odbývat. Hlavní složkou jejich jídelníčku bývá bílé pečivo a rafinovaný cukr, což není ani zdravé, ani výživné. Navíc šetří a kupují to nejlevnější, co v supermarketech je. Jenže obvykle to je také to nejméně kvalitní. Často jim pak chybí v jídelníčku bílkoviny, nutné pro hojení ran, s nedostatkem zeleniny chybí i vláknina, což zhoršuje zažívání, ale může být i jednou z příčin rakoviny tlustého střeva. Větší množství nekvalitních sacharidů zatěžuje slinivku, což může vést ke zvýšené glykémii. V nekvalitních potravinách rovněž převládají takzvaná éčka, stabilizátory, konzervanty, transmastné nasycené tuky, což není nic dobrého pro tělo a už vůbec ne pro organismus seniorů.

Jak na to

Zeleninu stačí uvařit do měkka nebo podusit, přidat do polévky, pomazánky či kaše. Ovoce lze rozmixovat do smoothie či pyré. Ořechy je možné přes noc namočit do vody, aby změkly a daly se lépe pokousat. Také se samozřejmě mohou namlít a použít do nějakého jídla. To samé platí o mase, přílohách a polévkách. Vhodné jsou zakysané mléčné produkty, jako bílé jogurty do čtyř procent tuku či podmáslí. Lidské tělo je dokáže lépe trávit, získat z nich vápník a také bifidobakterie pro lepší zažívání.

Tekutá strava po operaci žaludku

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.

1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).

3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.

Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.

Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.

Vhodné potraviny:

  • maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí
  • rostlinné výrobky Robi, Klaso, výrobky ze sóji
  • uzeniny maximálně 1–2x týdně například šunka od kosti, tedy uzeniny s vyšším podílem masa
  • kysané mléčné výrobky spíše bílé (je možnost přidat ovoce, zeleninu) s obsahem tuku od 3 do 5 % – jogurty, kefíry, acidofilní mléka, probiotické, jogurtové nápoje a podobně
  • sýry do 45 % tuku v sušině – tvrdé, tvarohové, čerstvé sýry, tvaroh středně tučný a z něho různé pomazánky, nebo na těstoviny či k přípravě pokrmů
  • vejce – vařená, v pokrmech (ne smažená)
  • tuky – oleje, máslo, margarín (množství dle snášenlivosti)
  • pečivo – bílé, tmavé, sladké, bez zrníček, máku, bez kousků soli na povrchu pečiva
  • zelenina – jen nenadýmavá (dle individuální snášenlivosti)
  • mírně bylinky – petrželka, bazalka, pažitka, tymián, libeček, majoránka (najemno nakrájet) a ostatní nedráždivé koření, například skořice, vanilka, hřebíček, muškátový oříšek, sladká paprika
  • ovoce – nenadýmavé, dobře vyzrálé – banán, jablko, broskev, meruňky, nektarinky (ostatní dle individuální snášenlivosti)
  • nápoje – neslazené, neperlivé nápoje, neperlivé minerální vody, různé druhy čajů, dle individuální snášenlivosti různé druhy ředěných ovocných nebo zeleninových šťáv a jejich kombinace

Potraviny vhodné méně často:

  • játra, vepřová plec, slepice, hovězí roštěnka, hovězí krk, hovězí plec
  • tavené sýry
  • mléko v přípravě pokrmů dle individuální snášenlivosti
  • bujón, vegeta

Nevhodné potraviny

  • smažené – maso, vejce, zelenina
  • uzeniny, uzené maso
  • plísňové a zrající sýry, pikantní příchutě
  • luštěniny
  • nadýmavé druhy zeleniny
  • cibule, česnek, křen, kopr (v delší době od operace dle individuální snášenlivosti)
  • nadýmavé ovoce, ovoce s pecičkami, tvrdými slupkami, velmi kyselé ovoce – ananas, kivi, jahody, hrozny rybíz, citrusy
  • čerstvé kynuté pečivo, sladké smažené pečivo
  • sladké potraviny
  • příliš slané potraviny – chipsy
  • hořčice, kečup, mák, semínka
  • droždí (vhodné jen do polévky nebo pomazánky)
  • sůl, pepř, chilli, kari, worcester, maggi, sójová omáčka, pálivá paprika, ocet dle individuální snášenlivosti
  • perlivé a slazené nápoje, alkohol, káva, silný čaj, 100% džusy, mléko dle individuální snášenlivosti

Vhodná úprava

  • vaření, dušení, pečení (zapékání)
  • nepřipravovat pokrmy na cibulovém základu
  • zahušťovat moukou opaženou na sucho nebo bešamelem
  • zeleninu je vhodné nakrájet nadrobno nebo nastrouhat
  • příprava pokrmů na sucho bez tuku, do hotových pokrmů je možné přidat malé množství másla pro zvýšení energetické hodnoty
  • potraviny do měkka upravené bez nestravitelných zbytků, tvrdých částí, kůrek
  • do zálivek na saláty je možno místo octa použít i citron nebo limetku, zálivku nedopíjet

Výše uvedené informace jsou obecné a pouze orientační.

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
  • brambory, bramborová kaše, halušky, noky
  • obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
  • minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
  • zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlávkový salát
  • rajský protlak a rajčatová šťáva
  • ovoce – banány, jemně nastrouhané jablko, meruňky a broskve v podobě kompotu, pyré, marmelády a podobně
  • mouka – hladká, polohrubá, hrubá
  • cukr, med
  • koření a bylinky – majoránka, citronová šťáva, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet
  • voda, čaj, neperlivé minerálky, ředěné ovocné šťávy

Potraviny, kterým se vyhýbejte:

  • tučné maso, ryby a uzeniny
  • mléko a tučné mléčné výrobky
  • jogurty s ovesnými vločkami či ořechy
  • čerstvé pečivo
  • celozrnné výrobky
  • luštěniny
  • syrová zelenina – nadýmavá
  • většina syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky
  • ořechy, kokos, mák
  • smažené přílohy a kynutý knedlík
  • houby
  • koření – pepř, bujóny, maggi, česnek, dráždivé a pálivé koření
  • slané pochutiny
  • kečup, hořčice
  • kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol

Vhodné je vaření, dušení a pečení bez tuku. Nevhodné je smažení, pečení v oleji a grilování. Pokrmy musí být důkladně uvařené do měkka, aby byly dobře stravitelné. Při pečení je nutné odstranit kůrky a viditelný tuk. Někdy je vhodné pokrmy rozmixovat. Ačkoliv jsou doporučené rostlinné tuky, máslo není zakázáno. Používat by se však mělo až při dokončování pokrmu a vhodné je čerstvé máslo nebo přepuštěné máslo – ghí.

Nemocní, kterým bezezbytkovou dietu nařídí lékař, by měli přesné složení svého jídelníčku probrat s lékařem nebo výživovým specialistou. Většina lidí je zvyklá jíst velké množství smažených jídel, a tak pro ně přechod na vaření, dušení a pečení bez tuků může být zpočátku problém. Většina lidí si totiž neví rady, jak jídlo ochutit. Denně byste měli sníst 5–6 menších porcí. Zapomínat byste neměli na zdravou snídani, energeticky bohaté svačinky i na živiny bohatý oběd a večeři.

Příklad:

  • snídaně: rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: pečená kuřecí prsa bez tuku s bylinkami a vařenou rýží
  • svačina: kefír
  • večeře: špenátové palačinky
Nebo:
  • nízkotučný tvaroh a suchary
  • svačina: jablkové pyré
  • oběd: vařené hovězí maso v mrkvi s bramborem
  • svačina: 2 kousky veky s máslem a dušenou krůtí šunkou
  • večeře: těstovinový salát s kuřecím masem a dýní
Také:
  • snídaně: rohlík s ovocnou marmeládou dle chuti
  • svačina: bílý jogurt s meruňkovým kompotem
  • oběd: špagety s boloňskou omáčkou a strouhaným sýrem (při přípravě omáčky nepoužívat kečup, ale rajčatové pyré)
  • svačina: mléčná rýže
  • večeře: rýže s tuňákem ve vlastní šťávě
I toto:
  • snídaně: míchaná vajíčka s petrželkou, bílý chléb
  • svačina: banán s nastrouhaným jablkem bez slupky
  • oběd: vepřové medailonky s bramborovou kaší
  • svačina: kefír
  • večeře: drůbeží maso se špenátovými listy
Dále:
  • snídaně: rohlík s vajíčkovou pomazánkou a pažitkou
  • svačina: tvaroh s ovocnou příchutí
  • oběd: dušené kuřecí prso s bramborovou kaší
  • svačina: meruňková přesnídávka a piškoty
  • večeře: karbanátek s brambory pečený v troubě, ovocný kompot
  • snídaně: lívance s marmeládou
  • svačina: banán
  • oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem (viz recept níže)
  • svačina: pribináček
  • večeře: kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí
  • snídaně: rohlík s lučinou a dušenou šunkou
  • svačina: broskvový kompot
  • oběd: kuřecí nudličky s rýží
  • svačina: podmáslí
  • večeře: plátek libového telecího masa a těstoviny

Banán, jablka a zakysané nápoje jsou častou součástí ozdravujících diet. Zařaďte je tedy do svého jídelníčku i vy.

Kašovitá jídla – recepty

Hlavní smysl kašovité stravy je ten, že se strava po běžné přípravě přivede do takové konzistence, aby se dala vzhledem ke zdravotnímu stavu pozřít, jde tedy o takzvanou mletou stravu. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě jej můžete na masovém mlýnku umlít a přivést do kašovité formy (mletá strava). Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny nebo malé druhy těstovin. K pokrmu je dobré připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Šťávu a omáčky můžete jíst jen ke kašovitému masu, pokud se vám bude příloha jíst špatně. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět přivést do tekuté podoby (rozmixovat). Na večeře a snídaně se doporučuje používat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a pečivo takové, které lze rozmělnit na malé kousky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Recepty

Nepečený dort

Ingredience:

  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 2 celá vejce
  • 1/8 rostlinného másla
  • umělé sladidlo dle chuti
  • uvařený vanilkový pudink – umíchat krém
  • dětské piškoty
  • ovoce (například meruňky)

Postup přípravy:

Na dno dortové formy naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z ovoce. Dáme vrstvu krému, ovoce a vrstvy opakujeme. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.

Bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 nakyslá jablka
  • 4 nakládané okurky
  • 1 velká cibule
  • 1 svazek petrželky
  • 3 lžíce nízkotučného jogurtu
  • 1 lžíce nízkotučné zakysané smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce ostré hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce kaparů

Postup přípravy:

Omyté neloupané brambory vaříme do měkka. Oloupeme a nastrouháme. Okurky a oloupaná jablka také nastrouháme. Nasekáme cibuli a petržel. Promícháme jablka, okurky, cibuli, brambory a zelenou petrželku. Na zálivku rozmícháme jogurt, zakysanou smetanu, ocet, hořčici, sůl a špetku pepře. Přelijeme zálivkou, přidáme rozmačkané kapary a promícháme. Přikryté necháme 15 minut při pokojové teplotě rozležet.

Zapečené cukety

Ingredience:

  • 8 mladých cuket
  • 1 cibule
  • 500 g mletého hovězího libového masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • olej
  • petrželová nať
  • sůl
  • mletý pepř
  • vývar (nebo voda a kostka bujónu)
  • 1 lžíce rajského protlaku (nebo rajčata)

Postup přípravy:

Omyté cukety zbavíme jadýrek a na hrubém struhadle nastrouháme. Cibuli najemno nakrájíme, osmažíme ji na oleji a přidáme mleté maso. Masovou směs necháme ochladit a pak ji dochutíme solí, pepřem, jemně nakrájenou petrželovou natí a nadrobno nakrájeným česnekem. Směs spojíme syrovým vajíčkem. Tuto směs pak vrstvíme na nastrouhanou cuketu v zapékací míse, kterou jsme vytřeli sádlem. Zalijeme vývarem, do kterého jsme zamíchali protlak. Omáčku nezahušťujeme, je sice na české poměry řídká, ale chutná. (Pokud se vám zdá neobvyklá, určitě nic nepokazíte, když ji zahustíte trochou mouky.) Vše zapečeme. Podáváme s rozmačkaným bramborem.

Karbanátky

Ingredience:

  • 1 kg špenátu
  • 3 uvařené brambory
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • olej na smažení
  • mouka
  • vejce a strouhanka na obalení

Postup přípravy:

Omytý špenát umeleme, osolíme a bez přidání vody 7–8 minut dusíme. Pak špenát smícháme s nastrouhanými vařenými brambory, strouhankou, moukou, vejci a nastrouhanou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanou zelenou petrželkou, solí a pepřem. Dobře promícháme a ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalíme v trojobalu. Pečeme v troubě na pečicím papíře. Podáváme s vařenými rozmačkanými brambory a rajčatovým nebo mrkvovým salátem.

Krůtí guláš

Ingredience:

  • 500 g krůtích prsou
  • 300 g cibule
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 2 čerstvé papriky
  • trocha oleje (ne olivového)
  • sladká paprika
  • trocha soli (nemusí být) a trocha sójové omáčky

Postup přípravy:

Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. V míse kostičky zakapeme trochou sójové omáčky, důkladně promícháme a necháme chvíli v chladu odstát. Mezitím nakrájíme cibuli na větší kousky a rajčata na půlkolečka. Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, musíme stále míchat, aby se nepřepaloval olej ani cibule. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme odležené krůtí maso. Krátce, cca 7 minut, orestujeme. Po orestování zalijeme maso trochou vody a přidáme nakrájená rajčata a sladkou papriku (množství asi jako do klasického guláše). Dusíme přibližně 20 minut, poté již jen necháme odvařit přebytečnou vodu.

Omáčku vytvoří rozvařená rajčata a cibule. Pokud by se někomu zdálo omáčky málo, je možné přidat trochu neslazeného rajčatového protlaku. Před ukončením vaření je možné podle chuti dosolit (v sójové omáčce je dostatek soli). Hotový guláš rozmixujeme. Podáváme s rýží (loupanou nebo neloupanou – dle potřeby a chuťových preferencí).

Kuřecí rolky

Ingredience:

  • kuřecí prsa
  • rostlinný olej
  • celozrnná rýže
  • 30% eidam
  • sladká paprika
  • kmín
  • šalvěj
  • avokádo, limetka
  • rajčata a okurka

Postup přípravy:

Kuřecí řízky jemně naklepeme, okořeníme a osmahneme na rostlinném oleji. Hotové maso můžeme dle chuti zakápnout limetkou a posypat strouhaným nízkotučným eidamem. Hotové plátky rozemeleme. Podáváme s vařenou rýží a oblohou z rozemletého čerstvého avokáda, rajčat a okurky.

Polenta

Ingredience:

  • 400 g hrubé kukuřičné krupice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kari koření
  • na špičku nože muškátového oříšku

Postup přípravy:

Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši – polentu. Zakrytou kaši necháme asi 20 minut odležet. Podáváme teplou s rozmixovanou zeleninou, dochucenou sójovou omáčkou. Je ji možno podávat jako přílohu místo knedlíků.

Netradiční roláda

Ingredience:

  • 200 g žampionů
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové)
  • několik zrnek celého pepře a koriandru
  • 1 kg vařených brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 3 lžíce solamylu
  • 150 g hrubé mouky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petrželky, bazalky, yzopu
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce mletého lněného semínka

Postup přípravy:

Žampiony očistíme, klobouky oloupneme, nakrájíme na velmi malé kousky a zakapeme citronovou šťávou. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony a podusíme. Přidáme k mletému masu i se solí, kořením a dobře promícháme. Brambory jemně nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, solamyl, prosátou mouku a zpracujeme na těsto, které na utěrce rozválíme. Na těsto rozetřeme masovou náplň, pomocí utěrky stočíme, přendáme na olejem potřený plech, roládu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lněným mletým semínkem a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut. Roládu podáváme pomačkanou vidličkou, s čerstvým nastrouhaným zeleninovým salátem.

Sladká kaše

Ingredience:

  • 1/2 kg rýže nebo jáhel
  • 50 g naklíčené nebo nabobtnané pšenice nebo čerstvé mleté celozrnné mouky
  • sůl

Postup přípravy:

Promytou spařenou rýži nebo jáhly doměkka uvaříme se špetkou soli v 1,5 l vody. Pšenici umeleme a vmícháme do vlažné kaše, případně místo pšenice použijeme celozrnnou mouku. Kaši necháme stát na teplém místě, kde postupně řídne a sládne působením enzymů pšenice. Po 3–4 hodinách však začíná kaše kysnout. Zkonzumovat bychom ji tedy měli do 3 hodin, nebo ji alespoň povařit, aby se zastavil enzymatický proces. Můžeme ji i zapéct nebo podávat ochucenou jako puding.

Plněné lilky

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 200 g vařeného mletého drůbežího masa
  • 2–6 lžic dušené rýže
  • sůl
  • tymián
  • saturejka
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g nízkotučného strouhaného sýru
  • dia kečup

Postup přípravy:

Lilky opláchneme, stopky odkrojíme, podélně je rozkrojíme, řeznou stranou je položíme na plech a v dobře vyhřáté troubě opečeme. Po vychladnutí dužinu částečně vyjmeme a vidličkou rozmačkáme. Maso umeleme, promícháme s dužinou, solí, tymiánem, jemně nakrájenou saturejkou a naplníme do zbylých obalů z lilků. Ty posypeme sýrem a dozlatova zapečeme. Podáváme se salátem z čerstvé postrouhané zeleniny.

Pohankové závitky

Ingredience:

  • 350 g pohanky
  • 2 vejce
  • 25 g sušených hub
  • 1 hlávka zelí
  • 1 bílý jogurt
  • olej
  • 1 cibule
  • sůl
  • rajčatový protlak

Postup přípravy:

Cibuli nakrájíme a opražíme na oleji, přidáme houby, osolíme, přidáme pohanku, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce. Listy zelí spaříme, naplníme pohankovou směsí a zabalíme. Závitky klademe do vymazaného pekáče, pokapeme olejem, podlijeme protlakem rozmíchaným ve vodě a dáme do trouby zapéct. Podáváme polité šťávou, do které vmícháme jogurt. Jako příloha se doporučují vařené brambory.

Zelné závitky

Ingredience:

  • 10 větších zelných listů
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 cibule
  • 200 g šunky
  • sáček zmrazeného hrášku s mrkví
  • 2 vejce
  • olej
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Zelné listy spaříme vroucí vodou, žebra naklepeme paličkou nebo je seřízneme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pomletou šunku, osmahneme, vsypeme rýži a hrášek s mrkví. Osolíme, opepříme, promícháme a prohřejeme. Vyklepneme vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Na zelné listy naneseme rozmačkanou připravenou náplň, svineme do závitku, naskládáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme sběračkou horké vody a v předehřáté troubě dusíme cca 20 minut. Pokapeme olejem, posypeme strouhankou a ještě krátce zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

Zapečená brokolice

Ingredience:

  • brokolice
  • cibule
  • česnek
  • 1 kapie
  • drobné těstoviny
  • 2 vejce
  • 2 dl nízkotučného mléka
  • 150 g sýra na strouhání
  • olej na smažení

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou kapii a česnek (pozor, ať se nepřipálí, jinak zhořkne). Odstavíme, přidáme uvařené těstoviny a pomletou brokolici (možno i stonek, pokud není zdřevnatělý). Osolíme, opepříme, případně dokořeníme dle vlastní chuti. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Vše zamícháme a dáme zapéct. Při podávání posypeme nastrouhaným sýrem.

Mrkvové kuličky

Ingredience:

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • umělé sladidlo, troška cukru krystal
  • 50 g strouhaných ořechů
  • hořká čokoláda
  • strouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy:

Jemně nastrouhanou mrkev s umělým sladidlem uvaříme na kašičku a necháme vychladnout. Pak přidáme strouhané ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, dovnitř každé dáme rozemletou čokoládu. Obalíme v trošce krystalového cukru a vložíme do papírových košíčků.

Tuňákové brambory

Ingredience:

  • 500 g uvařených a oloupaných brambor
  • 1 hlávkový salát
  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • 3 rajčata
  • 1 větší červená cibule
  • pažitka
  • 1 salátová okurka
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 sáčky MAGGI Harmonie Chuti
  • 1 svazek ředkviček
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce vinného octa

Postup přípravy:

Uvařené brambory nastrouháme, okořeníme solí a pepřem, přidáme nastrouhané ředkvičky a okurku, nasekanou pažitku a MAGGI Harmonie Chuti rozmícháme ve vodě, přidáme olej, vinný ocet a nalijeme na nastrouhanou zeleninu. Přidáme rozmělněné maso z tuňáka a jemně promícháme. Listy hlávkového salátu natrháme na malé kousky na talíř a přidáme promíchaný salát. Podle potřeby můžeme přidat olej a vinný ocet.

Vánoční rohlíčky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • umělé sladidlo
  • 6 dkg jemné strouhanky
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • 15 dkg ořechů nakrájených na tenké plátky
  • trochu skořice
  • mletý hřebíček

Postup přípravy:

Vyšleháme bílek s umělým sladidlem a poté ještě chvíli v páře, než bude hmota tuhá. Ještě do vlažné přimícháme strouhanku, skořici, hřebíček a mleté ořechy. Lžičkou dáváme do ořechových nakrájených plátků a zlehka tvarujeme rohlíčky. Pečeme v teplé troubě, jakmile naskočí, už jen dosušíme. Je potřeba péct poměrně brzy před svátky, rohlíčky se dobře uleží.

Sváteční měsíčky

Ingredience:

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 100 g Hery
  • 100 g mrkve
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
Náplň:
  • 50 g lískových oříšků
  • 150 g neslazené marmelády

Postup přípravy:

Prosátou mouku se špetkou soli zpracujeme s tukem, vejcem, šťávou a jemně nastrouhanou mrkví. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet. Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka. Naplníme marmeládou, kterou smícháme s jemně nastrouhanými oříšky a přeložíme na polovinu. Okraje stiskneme k sobě, aby marmeláda nevytékala. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení dáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© MUd

odkaz na článek

. Tekutá strava jídelníček [online]. ČeskéNemoci.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU