Nemoc dna od A do Z


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Nemoci

Zveřejněno dne 2.11.2016


Onemocnění dna, lékařsky arthritis urika, také pakostnice či podagra, lidově nemoc králů, představuje onemocnění metabolického systému. Zdravotní statistiky dnes bohužel zaznamenávají výskyt tohoto onemocnění až u 10 % populace, ve většině případů jde o muže. Dna je běžný typ artritidy (zánětu kloubů), který souvisí se zvýšenou hladinou kyseliny močové v tělních tkáních.

Nemoc dna

Co je dna? Organismus trpící dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu, který by z těla odbourával kyselinu močovou. Ta vzniká při metabolismu některých složek potravy. Hlavním projevem nemoci je právě zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Normální hladina kyseliny močové v krvi je:

  • 140–340 µmol/l (ženy)
  • 220–420 µmol/l (muži)

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje silnou bolestí, mluví se tak o akutním dnovém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, nejčastěji pak v ranních hodinách. Postižený kloub je oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Posledním stadiem choroby je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Onemocnění může dlouhodobě vyústit až v trvalé poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Choroba je nezřídka provázena také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.

Nemoc dna anglicky

Nemoc dna se anglicky řekne gout. Ve spojitosti s tím je důležité i uric acid, což je kyselina močová a purines, což jsou puriny.


Jak se pozná dna

Příznaky onemocnění mají několik stadií a forem:

  1. Asymptomatická hyperurikémie je bez jakýchkoliv obtíží a znamená, že máte pouze zvýšenou koncentraci kyseliny močové v krvi.
  2. Akutní dnavý záchvat je obvyklým příznakem dny. Jedná se o bolest kloubu, která přechází k zánětu, zčervenání, otoku, vzniku extrémní citlivosti na dotek (nelze vydržet ani dotek deky) a kůže je napnuta tak, že odráží světlo. Prvním postiženým kloubem bývá typicky palec u nohy. Nicméně postiženy mohou být i jiné klouby jako kolena, hlezna, drobné klouby nohou a rukou.
  3. Interkritické období následuje po akutním dnavém záchvatu a nemocný je zcela bez obtíží a o nemoci vůbec neví. Toto období trvá od 6 měsíců do 2 let.
  4. Chronická tofózní dna je stav, kdy dlouhodobě dochází k ukládání krystalků do kloubní chrupavky a do tkání v okolí kloubu ve formě takzvaných tofů (uzlovitá ložiska obsahující krystalky kyseliny močové). Nejčastěji se hromadí v okolí prvního kloubu palce u nohy, ale i v měkkých tkáních na ušním boltci, na loktech a rukou. V tomto stadiu už dochází k postižení funkce kloubů. Zcela zřídka se tofy provalí na povrch kůže, což se projevuje vytékáním husté křídově bílé hmoty.

Kyselina močová

Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek zvaných puriny. Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu zvaného urikáza, který oxiduje velmi těžce rozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku, která je z těla vylučována ledvinami. V důsledku této anomálie dochází k hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, kde nakonec krystalizuje. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pak pronikají do málo prokrvených tkání, zejména kloubů, a jako skutečné jehly se do nich zabodávají.

Léky

Léčba dny logicky spočívá především v přísném dietním režimu a zdravé životosprávě. Je třeba zcela vyloučit rizikové druhy potravin a alkoholické nápoje. Léčebný režim by měl doprovázet také dostatečný přísun tekutin, pravidelný pohyb nebo eliminace stresových faktorů. Léky, které předepisuje lékař, mají snižovat koncentraci kyseliny močové v krvi. Jde především o Allopurinol a Milurit. Pokud se prokáže kyselost moči, je podáván lék snižující pH moči, čímž dochází k zamezení tvorby kaménků v ledvinách. Velmi vhodné jsou také přírodní prostředky proti dně. Doporučuje se vysadit léky, které zvyšují koncentraci kyseliny močové v krvi (diuretika).

Při akutním dnavém záchvatu mohou být užívány léky proti bolesti (analgetika) a léky proti zánětu (antirevmatika). V akutním stadiu se podává i kolchicin, který zastavuje zánětlivý proces v kloubu. Má bohužel řadu vedlejších účinků, nicméně významný účinek má i jeho krátkodobé podání. Vhodné je bolavý kloub chladit (rozdrceným ledem, který přiložíte například přes kapesník na postižené místo a ledujete 4x denně).


Léky bez předpisu

Mezi nejvíce doporučované doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět pak zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin zase snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem. Při akutních záchvatech se doporučuje Nimesil či Aulin (obsahují stejnou účinnou látku). Někomu pomáhá Diclofenak. Velmi účinný je i Enzycol.

Enzycol DNA tob. 100 + 40 je doplněk stravy určený pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Obsahuje unikátní kombinaci nazývanou Multi Clean UPTM komplex – je složen z extraktu kyselé višně, celerových semínek, pistácie a kurkuminu. Svým složením Enzycol příznivě působí na stav zdravé hladiny kyseliny močové v krvi.

Enzycol obsahuje:

  • kurkumin – omezuje bolestivost kloubů
  • extrakt z pistácie (Pistacia vera) – omezuje tvorbu kyseliny močové
  • extrakt z višně obecné (Prunus cerasus) – příznivě ovlivňuje záněty pohybového aparátu
  • extrakt z celeru miříku (Apium graveolens) – příznivě ovlivňuje poruchy metabolismu kyseliny močové
  • vitamín C – napomáhá k normální tvorbě kolagenu, který je důležitý pro správnou funkci chrupavek a kostí

Pro rychlejší nástup účinku se užívají 4 tobolky denně (2 ráno a 2 večer) do polevení příznaků.

Při pravidelném užívání se doporučují 2 tobolky denně (1 ráno a 1 večer) po dobu 2–3 měsíců. Léčebnou kúru se doporučuje opakovat alespoň 2x ročně.

Tobolky se užívají na lačno, minimálně 20 minut před jídlem či 30 minut po jídle, a zapíjí se vodou.

1 tobolka Enzycolu DNA (605 mg) obsahuje:

  • extrakt z višně 200 mg
  • extrakt z pistácie 160 mg
  • extrakt ze semen celeru 150 mg
  • kurkumin 25 mg
  • vitamín C 20 mg
  • stearan hořečnatý 20 mg
  • dietní vlákninu 30 mg

Dle recenzí uživatelů je tento potravinový doplněk účinný a je pomocníkem při léčbě onemocnění dnou.

Zde můžete vidět cenu Enzycol - cena.


Přírodní léčba

Existuje mnoho potravinových doplňků, které příznivě působí na organismus nemocných lidí, a tak určitě není od věci je užívat.

Vhodné jsou přírodní látky, které nejsou nikterak drahé a významně pomohou:

  • Multi Star – směs vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů s obsahem přírodní kyseliny fulvické, která zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost obsažených prvků
  • Revanol, Anatomax, Glucosamin Star, Detox s antioxem – obsahují Vilca coru, bylinku s protizánětlivým a regenerujícím účinkem na pojivovou tkáň
  • Body Star krém a Joint mobility a Joint activity – pomáhají při omezené hybnosti a bolestivosti a odeznění otoku kloubu
  • Aloe Vera – šťáva z celého listu musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů aloe na litr
  • Vojtěška – je vhodným zdrojem minerálních látek a dalších živin, pomáhá snižovat hladinu sérové kyseliny močové (užívejte 2 000 až 3 000 mg denně)
  • Lopuch
  • Yzop

Dna se léčí lidově již celá staletí třešněmi. Někteří lidé doslova přísahají, že 250 mg třešní (čerstvých nebo kompotových) denně udrží dnu v mezích. Rovněž šťáva z třešní je velmi vhodná, eventuálně výtažek z třešní v tabletách, který lze zakoupit v některých prodejnách zdravé výživy. Podobné účinky jako třešeň má i jahoda. Výborné jsou šťávy (čerstvé i mražené) nejen z třešní a jahod, ale i z celeru (řeďte převařenou vodou).


Dieta a povolené puriny na den

Dieta je při dnavém onemocnění založena na omezení příjmu potravin s vysokým obsahem purinů. Množství 100 až 200 mg jsou povolené puriny na den. Z jídelníčku je tedy třeba eliminovat všechny potraviny s vysokým obsahem purinů a to především červené maso, vnitřnosti, luštěniny, smažená jídla, některá dochucovadla, ostré koření, sladkosti, kakao nebo alkoholické nápoje včetně piva. Je vhodné omezit pití kávy.

Jídelníček sestává především z vybraných druhů ovoce a zeleniny. Co jíst? Doporučují se jahody a třešně v jakékoliv podobě. V některých případech se osvědčila i celerová šťáva. Při dnavém onemocnění lze konzumovat tmavé a bílé pečivo (žitná ani pšeničná mouka neobsahuje žádné puriny), brambory, hnědou rýži, také nízkotučné mléčné výrobky a podobně. V omezené míře lze jídelníček doplnit i o vejce, vařenou šunku či sladkovodní ryby, na rozdíl od některých mořských ryb, které obsahují vysoký podíl purinů (například sardinky). Jídlo by mělo být přijímáno v malých dávkách, minimálně 4x denně. Dietu by měl provázet také zvýšený přísun tekutin (alespoň 2 litry denně).

Rizikové potraviny (vysoké množství purinů):

  • červené maso, vnitřnosti, uzeniny
  • ostré koření, dochucovadla, masové extrakty
  • tučné sýry, smažená jídla
  • kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky
  • kakao a kakaové produkty
  • luštěniny, rajčata, okurky, špenát, česnek
  • alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Recepty

Nemoc dna vyžaduje jiný pohled na složení jídla a proto i recept na jeho přípravu bude trochu nezvyklý. V jídelníčku při onemocnění dnou je třeba vyloučit masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti (podle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, ale jen hovězí a vepřové zadní). Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny.

Příklady receptů, pro pacienty, které trápí dna:

Tzatziky

Ingredience: 250 g salátové okurky, kopr (svazek), 50 g česneku, 200 ml olivového (slunečnicového) oleje, 250 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, pepř, sůl, šťáva z citrónu (cca 40 ml)

Postup: Okurku omyjeme, nastrouháme, kopr omyjeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme, jemně nastrouháme a smícháme s koprem a olejem. Tvaroh s jogurtem vymícháme do hladka. Do umíchaného tvarohu s jogurtem přidáme nastrouhanou okurku a česnek smíchaný s koprem a olejem, opepříme, osolíme a zakapeme šťávou z citrónu.

Rybí salát

Ingredience: 100 g mrkve, 200 g jablek, 160 g upečeného filé, sůl, 20 g oleje, citrónová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, hlávkový salát

Postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka omyjeme, odstraníme jadřince a dužinu hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny pak zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme jogurtem naředěným olejem a salát promícháme. Necháme uležet v chladu a podáváme vychlazené. Podle chuti lze okořenit i špetkou mletého pepře.

Zeleninová polévka

Ingredience: 20 g řapíkatého celeru, 60 g polotučného mléka, 20 g pšeničné hladké mouky, 20 g mrkve, 1 špetka muškátového oříšku, 10 g čerstvého másla, 20 g petrželky, 1 kávová lžička soli, 0,5 l vody

Postup: Omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. Vložíme ji do studené vody, osolíme a vaříme doměkka. Na teflonové pánvi nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studeném mléce. Opraženou moukou zahustíme hotový zeleninový vývar a dobře provaříme. Opatrně dochutíme muškátovým oříškem a dle chuti dosolíme. Hotovou polévku zjemníme máslem a ozdobíme sekanou petrželkou. Vývar solíme dle chuti tak, abychom nepřesolili, opatrně zacházíme i s muškátovým oříškem.

Hovězí s mrkví a šunkou

Ingredience: 40 g cibule, 160 g zadního hovězího, 20 g pšeničné hladké mouky, 40 g mrkve, 20 g rostlinného oleje, 1 polévková lžíce soli, 40 g dušené šunky, 500 ml vody

Postup: Maso omyjeme a protkneme mrkví nakrájenou na klínky a šunkou. Na oleji zpěníme cibuli, vložíme maso a orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studené vodě. Maso vyjmeme a šťávu zahustíme opraženou moukou, řádně provaříme a dochutíme solí. Maso vrátíme zpět a znovu prohřejeme. Podáváme s karlovarskými nebo houskovými knedlíky, ale vhodná je i rýže nebo těstoviny.

Zapečené brambory

Ingredience: 500 g brambor, 120 g brokolice, 20 g cibule, 100 ml polotučného mléka, 120 g mrkve, 5 g petrželové natě, 30 g eidamu (30%), 100 g vařeného uzeného masa, 1 vejce, 10 g řepkového oleje

Postup: Brambory omyjeme a uvaříme je ve slupce. Současně dáme vařit mrkev, brokolici a uzené maso. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Uvařenou mrkev a uzené maso nakrájíme na kostičky, pokrájíme brokolici, na plátky nakrájíme cibuli a nasekáme zelenou petrželku. Všechny připravené suroviny smícháme a dáme zapéct v zapékací formě vymazané olejem. Po zapečení zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce, zasypeme strouhaným sýrem a znovu zapečeme.

Rizoto

Ingredience: 20 g hrášku, 40 g mrkve, 10 g másla, 1 špetka petrželové natě, 200 g dušené rýže, 40 g eidamu (30%), 1 kávová lžička soli, 160 g libového vepřového masa, 20 g řepkového oleje, 500 ml vody

Postup: Maso omyjeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a vložíme na olej na zpěněnou cibulku. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Propláchneme rýži, na kostičky nakrájíme mrkev. Rýži, mrkev a hrášek nasypeme k masu, přidáme máslo, zalijeme vodou, promícháme a dusíme. Přimícháme nasekanou petrželku. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Bramborové noky

Ingredience: 200 g kupovaných bramborových noků, 10 g olivového oleje, 1 kávová lžička petrželové natě, 1 kávová lžička soli

Postup: Bramborové noky vaříme dle návodu v osolené vodě přibližně 5–8 minut. Po uvaření scedíme a omastíme olejem. Na talíři podáváme ozdobené zelenou petrželkou.

Autor: © svevi
Foto:
© Abbey

odkaz na článek

. Nemoc dna od A do Z [online]. ČeskéNemoci.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 495 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

články k tématu kloub
zaměření článku
klíčová slova
dna onemocnění kyselina kloub záchvat léky enzycol dieta potraviny recepty